Hlavní navigace

Olympijské hry zakazují používat GIFy. Ale moc to nepomáhá

15. 8. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: PromesaStudio / Depositphotos.com
Mezinárodní olympijský výbor pro olympijské hry v Riu vymyslel zákaz publikování GIFů se záběry z her. V roce 2016. Vážně.

Zákaz publikovat GIFy se záběry z právě probíhající olympiády vydal Mezinárodní olympijský výbor. Jenže – zkuste něco takového zakázat uživatelům na sociálních sítích. Když už nemohou publikovat obrázky z her, dělají si právě prostřednictvím GIFů z nesmyslného zákazu legraci. A řada z nich zákaz prostě ignoruje.

Výbor se zákazem pokouší zamezit tomu, aby se z olympiády na internetu objevily jakékoliv pohyblivé obrázky mimo ty, ke kterým prodal práva. A nutno dodat, že nebyla laciná – v USA za ně tamní NBC zaplatilo například 1,2 miliardy dolarů, takže jim to přece nebudou kazit nějací návštěvníci, co by nejradši všechno vysílali živě na sociálních sítích. Jak se do toho připletl zákaz GIFů, ale moc jasné není.

The use of Olympic Material transformed into graphic animated formats such as animated GIFs (i.e. GIFV), GFY, WebM, or short video formats such as Vines and others, is expressly prohibited,“ můžete najít doslova v News Access Rules Applicable for the Broadcast of the Games of the XXXI Olympiad (PDF).

Výbor samozřejmě nezakázal „jenom GIFy“, zakázal jakékoliv online přenosy. Proto je v určení „výslovného zákazu“ jmenován dokonce i „formát krátkých videí jako je Vine a ostatní“. 

Jde o další z dlouhé série absurdních zákazů, které mají sloužit pouze finančním zájmům organizátorů. Podstatnou otázkou ale je, jak dlouho bude výbor moci něco podobného praktikovat. S každým přibývajícím rokem jsme totiž více a více online a cokoliv vidíme, jsme schopní okamžitě přenášet kamkoliv.

Bude-li nakonec výbor chtít něco takového zakazovat, nezbude než pořádat olympiádu někde, kde bude nulové pokrytí mobilním i satelitním signálem.

BRAND24

Zákazu GIFů v Pravidlech předchází podstatně širší zákaz: „Internet and Mobile Platforms Notwithstanding any other applicable limitation included in these NARs, Olympic Material must not be broadcast on interactive services such as "news active“ or „sports active“ or any other related Video on Demand services, which would allow the viewer to make a viewing choice within a channel and to thereby view Olympic Material at times and programs other than when broadcast as part of a News Program as set out in Clause 1 above". 

A to je daleko zajímavější zákaz, který ještě více ukazuje, jak je vše podřízeno pouze vysílacím právům.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).