Hlavní navigace

Omezení Flashe v Chromu, 20 let Windows 95 a blokování reklam na iOS 9

30. 8. 2015
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

Závislost na e-mailu, nový rychloobrátkový robot Seznamu, Rusko proti Wiki, Ashley Madison stále jede, Twitter zabil Politwoops. Co přinesl právě končící #tyden?

Turnaj v kartičkách Pokémona vedl k zatčení dvou lidí a ve hře jsou nože, pušky a „vyhrožování na Facebooku“. Jeden z nich byl natolik inteligentní, že na Facebook posílal fotky svého auta se zbraněmi a upozorněním, že jede na turnaj. A když tam dorazil, rovnou ho sebrali a našli u něj ještě náboje a nějaký ten nůž, vše bez povolení k nošení. Viz Two arrested after apparent Facebook threat to Pokemon card tournament.

Pracující Američan 6,3 hodiny ze dne pouze kontroluje poštu. Část z nich je na tom tak závislá, že nedokáže jít na záchod, aniž by si mail nezkontrolovala. Píše to U.S. Workers Spend 6.3 Hours A Day Checking Email: Survey a je tam pár dalších zajímavostí. 90 % z nich v práci řeší soukromou poštu, 87 % řeší pracovní e-maily mimo pracovní dobu. Ze zmíněného času 6,3 hodiny připadá 3,1 hodiny na osobní poštu. 30 % maily kontroluje jako první věc, ještě než opustí ráno postel, u mladších (18 – 34) je to dokonce 45 %.

Německá tajná služba vyměnila s NSA software za to, že bude poskytovat data z Německa. Jiným slovy, BfV získala od NSA XKeyscore na šmírování výměnou za to, že bude poskytovat vyšmírovaná data z Německa. Viz A Dubious Deal with the NSA aneb … The BfV will: To the maximum extent possible share all data relevant to NSA's mission". Co vlastně BfV americké NSA posílá, nikdo neví, nesleduje, nekontroluje.

TELEgraficky

Hackpad konečně open source ■ Zaneřáďujeme si svět světlem YouTube Gaming spuštěno ■ Protesty? Vypněte lidem mobilní internet ■ Windows 10 hlásí 75 milionů stažení ■ Hledejte bing snake či snake game v Bingu ■ Dark web marketplace Agora skončilo ■ SoundCloud jde k soudu ■ Když přeložíte tweet, změní se i emoji Reprodukce psychologických studií nějak nejdou

WEBDESIGN, INTERNET

Seznam si pořídil novějšího rychloobrátkového robota. Ten bude indexovat obsah, který vyžaduje častější indexaci, a měl by zjištěné dostat do indexu rychleji. Viz Nová implementace rychloobrátkového robota, kde píší, že nový článek by se měl v indexu objevit do pěti minut od indexace.

Rusko vyrazilo do boje proti Wikipedii. Lépe řečeno, vyšetřovatel v jedné menší vesnici došel k názoru, že heslo pro Чарас (наркотическое вещество) (dnes již změněný název i obsah v reakci na následující dění) musí být smazáno, místní soud o tom rozhodl a následně tamní cenzorský Roskomnadzor nařídil ruským ISP, aby stránku zablokovali. Ti s tím ovšem měli zásadní problém, protože se jim prý nedaří https blokovat. Což Roskomnadzor přivedlo k myšlence, že tedy prostě zablokují celou Wikipedii. Detaily a další zajímavé souvislosti viz Russia’s war with Wikipedia.

O něco později byla Wikipedia v Rusku opět odblokovaná. Doslova se to stalo několik hodin poté, co blokování začalo. Podle Roskomnadzor to je prý proto, že problematický článek (Чарас (наркотическое вещество) byl změněn a vše je v pořádku. Viz Russia Quickly Cancels Wikipedia Ban.

Kickass Torrents odstranili torrent na žádost vlastníka práv. Upozornění „Removed by the request of copyright owner and not available for download“ můžete vidět u torrentů seriálu Fear the Walking Dead (příklad). Žádné další informace server neposkytl.

Od 1. září se v Chromu nebude sama spouštět flashová reklama. S ohledem na dost značný podíl Chrome mezi prohlížeči je to důležitá informace pro inzerenty a agentury. A také dobrá zpráva pro uživatele, která by ale chtěla ještě jeden podstatný krok: kompletní odstranění Flashe. To, co před lety potkalo Android i iOS, a ukázalo se jako to nejlepší, co se s Flashem dá udělat. A co že s těmi Flash inzeráty? Převeďte je na HTML 5.

A ještě jednou Chrome. prohlížeč nově nespustí přehrávání multimédia, pokud záložka s ním není aktivní (v popředí). Znamená to, že vám konečně na pozadí přestanou vyřvávat videa, která bezohlední tvůrci či vydavatelé obsahu spouští automaticky. Doteď jste aspoň podle ikonky na záložce mohli najít, odkud to hraje, teď to prostě hrát nebude. Prozatím v „dev“ verzi.  Viz Google Chrome will now defer playback of autoplay media until the tab is foregrounded.

SOFTWARE

Ubuntu Software Center odsouzeno k zániku, ale asi málokomu bude chybět. V Canonical is letting the Ubuntu Software Center wither and die zmiňují, že Canonical se v zásadě o obchod s programy v podobě Ubuntu Software Center přestali starat, jen to zapomněli říci vývojářům, natož uživatelům. Ubuntu Mate (15.10) by už tento obchod ani nemělo obsahovat.

Před 20 lety uvedl Microsoft na trh Windows 95. Viz třeba Microsoft's Windows 95 launched 20 years ago today, ale média (zejména ta v USA) byla výročí plná. Nejlepší bude se podívat do archivů na pár povedených kousků:

Deset testovaných blokátorů reklam nemá zcela jasného vítěze, ale nejlepší aktuálně vychází uBlock Origin. Viz 10 Ad Blocking Extensions Tested for Best Performance.

MARKETING A KOMUNIKACE

U Unisex Call Me Caitlyn Costume ani moc nepřekvapí, že na Change.org najdete petici dožadující se likvidace téhle podivnosti. Via Caitlyn Jenner Halloween costume prompts outcry. Ale na druhou stranu, pro Halloween to působí dostatečně strašidelně.

Mailové Odpovědět všem se dokáže proměnit v apokalypsu. V praxi si to vyzkoušeli v Reuters, kde vše začalo zprávou poslanou 30 tisícům lidí, kteří s vydatnou pomocí Odpovědět všem (Reply All) doslova položili poštu. Viz Reuters Employees Bombarded With Reply-All Email Catastrophe a #ReutersReplyAllGate.

Hangry, manspreading, butt-dialing jsou tři příklady nových slov v online Oxfordském slovníku. To prostřední určitě znáte z MHD, muž roztahující nohy na sedačce tak, že zabírá dvě místa. Butt-dialing určitě znáte také, to je, když vám někdo volá a neví o tom, protože jeho pozadí vytočilo číslo. A Hangry? To je špatná nálada (angry) způsobená hladem (hunger). Do slovníku ale dorazil i Youtuber, ragequite či fangirl. Viz From mic drops to manspreading: an Oxford Dictionaries update.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Web.com hacknuto, uniklo nejméně 93 tisíc čísel platebních karet. Webhostingová služba Web.com má přitom zhruba 3,3 miliony zákazníků.  Uniklá data zahrnují údaje z karet, jména s tím spojená a bydliště zákazníků – nemělo dojít k úniku SSN (ekvivalent rodných čísel) ani ověřovacích kódů karet. Viz Web.com hacked, at least 93,000 credit card data exposed.

Ashley Madison řeší problém s únikem dat likvidací tweetů, které o něm píší. Nějak se ani není čas divit, protože služba nakonec stále novým uživatelům tvrdí, že vše je 100% bezpečné a co se hacku týče, tak hraje mrtvého brouka. V Ashley Madison commits copyfraud in desperate bid to suppress news of its titanic leak zjistíte, že obvyklou zbraní proti nehodícímu se obsahu je DMCA (Digital Millenium Copyright Act). Ale také to, že v tomto případě Ashley Madison používá DMCA v rozporu se zákonem. Bližší informace též v Ashley Madison Sent Me a DMCA Request for Tweeting 2 Cells of a Spreadsheet.

Ashley Madison homepage a zcela bezostyšné lhaní. Jak jinak.

Ashley Madison homepage a zcela bezostyšné lhaní. Jak jinak.

Na obzoru je hromadná žaloba na Ashley Madison v souhrnu za 578 milionů dolarů a to jde jenom o Kanaďany. Co až začnou žalovat jejich jižní sousedé. Opět je zmíněno i to, že uživatelé zaplatili za smazání účtu a dat, ale Ashley Madison je nesmazali. Viz Ashley Madison Faces $578 Million Class Action Lawsuit.

Dvě sebevraždy coby důsledek úniku dat z Ashley Madison, píše BBC v ‚Suicides‘ over Ashley Madison hack (ale pozor, jde o dvě nepotvrzené sebevraždy). A také píší, že vlastník Ashley Madison, společnost Avid Life Media, vypsala odměnu 500 tisíc dolarů za informace vedoucí k dopadení hackerů. Policie také upozornila, že v uniklých datech byly poslední čtyři číslice z čísel platebních karet.

Uniklé e-maily šéfa Ashley Madison ukazují, že firma sama v minulosti hackla konkurenci. Píše to Brian Krebs v Leaked AshleyMadison Emails Suggest Execs Hacked Competitors poté, co začal studovat zhruba 30 GB e-mailů šéfa podváděcí seznamky. Plyne z nich, že v roce 2012 Raja Bhatia, jeden ze zakladatelů Ashley Madison, hacknul konkurenční Nerve.com s cílem získat odtamtud e-maily.

A ještě jednou Ashley Madison: mezi nejpoužívanějšími hesly ve vzorku těch uniklých je tradiční 123456password12345 qwer­ty. Což v zásadě znamená, že už vás nepřekvapí nic, protože pokud si lidé do podváděcí seznamky dávají chronicky známá hesla (a dokonce si myslí, že 123456 je bezpečnější 12345), tak je to s internetovými uživateli opravdu beznadějné. Viz Lessons learned from cracking 4,000 Ashley Madison passwords.

AT&T na letištním wi-fi vsouvá do stránek vlastní reklamy. Vlastně nic nového pod sluncem, tohle je obvyklá taktika malwaru, tak proč by to nemohl dělat operátor, že? Navíc na svou obranu může tvrdit, že vlastně letištní wi-fi poskytuje zadarmo. Viz Researcher catches AT&T injecting ads on free airport Wi-Fi hotspot a AT&T Hotspots: Now with Advertising Injection, kde je detailní informace o tom, co vše se vsouvá do stránek.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Twitter zlikvidoval i zbytek účtů služby Politwoops. Ta monitorovala úlety politiků na Twitteru. Hlavní (US) účet Twitter zlikvidoval už v květnu (viz Twitter zlikvidoval Politwoops, transparentnost politiků není důležitá) a TNW v Twitter has killed Politwoops, which monitored politicians’ deleted tweets in 30 countries uvádí, že stejný osud teď potkal účty i v dalších zemích. Celé to svědčí buď o zásadní míře naivity a hlouposti v Twitteru nebo o politickém tlaku, který Twitter neustál.

Sanford Wallace je zpět, jde k soudu za rozeslání 27 milionů spamových zpráv na Facebooku. Použil k tomu přes 500 tisíc nezákonně zneužitých účtů v letech 2008 až 2009. Wallace byl přezdíván „spamový král“ a už v roce 1991 masově rozesílal nevyžádané faxy. U soudu se od té doby ocitl pro e-mailový spam, otevírání oken v počítači, podvody se spywarem, phishing na MySpace a řadu dalších věcí. V roce 2009 dostal Wallace pokutu 4 miliony dolarů a Facebook vysoudil 711 milionů dolarů, což Wallace vyřešil bankrotem. Nakonec ale další vyšetřování přineslo kriminální stíhání a možná až 3 roky vězení. Viz ‚Spam King‘ guilty of posting 27 million Facebook messages.

Konec Instagramu, jak ho známe: fotky už nebudou (jenom) čtvercové. Nová verze umožní fotky na výšku i na šířku, bez omezení, včetně stejné změny pro video. Původní čtvercové fotky ale budete přímo fotit stále, formát se přepíná jen při vkládání  fotografií získaných mimo Instagram. Znamená to ale konec nutnosti používat pro vkládání klasických fotek něco, co je obalí „prázdnem“, aby byly čtvercové. Jaké maximální rozměry budou ve hře, zatím známo není. Viz Konec čtverců. Instagram se otevírá i fotkám a videím v plném formátu nebo Thinking Outside the Square: Support for Landscape and Portrait Formats on Instagram.

MOBILNÍ APLIKACE

Blokování reklam na iOS9 znamená 74 % rychlejší brouzdání a 53 % méně stažených dat. Což se na mobilních připojeních bude sakra hodit. Teď ještě někdo prosím vysvětlit tohle novinám, které dost tradičně mají weby nejpřeplácanější zbytečným balastem. Viz Crystal Benchmarks a případně Jak se zbavit reklam na Internetu? Použít AdBlock Plus nebo spíš µBlock.

WeChat zablokoval v Číně všechny účty taxislužby Uber. Podle Uber blocked on biggest Chinese messaging app jde o součást bojů o taxislužby. V Číně jeden z konkurentů, Didi Kuadi, získal nedávno 2 miliardy dolarů privátního financování a mezi investory je i Tencent, který je také investorem WeChat. Viz též In Uber’s Quest to Win Over China, Tencent Blocks the Way a možná je vhodné dodat, že WeChat používá 600 milionů lidí. Válka WeChatu vs Uber probíhá už od března letošního roku.

Cortana dorazila na Android, zatím ale jako beta a stále máme smůlu, protože je to jenom US. Do beta programu lze vstoupit poměrně snadno. Ale pak už nic, protože prostě jsme v Česku, tak prostě máme smůlu. Tu ale ostatně máme i na Windows 10. Zajímavé na tom ještě je, že „Hi Cortana“ na Androidu říkat nemůžete.

Apple v Německu ztratil patent na odemčení zařízení pomocí swipe. Další nepříznivý výsledek patentového boje poté, co firma ztratila stejný patent „platící“ v Evropě jako takový. EP1964022 získaný v roce 2010 přitom posloužil v rámci soudního nařízení proti Motorole (v roce 2012, když ji ještě vlastnil Google). Zajímavé na zrušení patentu je, že podle soudu není technickým řešením pro uživatele, ale pouze přidanou hodnotou a navíc prý totéž uvedla do světa švédská společnost Neonode ještě předtím, než s tím přišel Apple. Viz Apple loses patent for swipe unlock function in Germany.

Do souboje mobilních asistentů vstupuje Facebook s M. Ano, „M“. Osobní asistent, který by měl být součástí Facebook Messengeru. Viz Facebook testuje digitálního asisstenta uvnitř Messengeru nebo Today we're beginning to test a new service called M. M is a personal digital assistant.

Evernote Food končí k 30. září. Aplikace sice zůstane použitelná, ale skončí její další vývoj. Evernote Food vznikla v roce 2011 a měla sloužit k zaznamenávání jídla i receptů a jejich sdílení na sociálních sítích. Po 30. září už nebude možné ani synchronizovat obsah z aplikace do Evernote. Viz Evernote to end support for Evernote Food apps.

STARTUPY A EKONOMIKA

Rovio propustí dalších 260 lidí a má problémy s Angry Birds. Není o ně zájem. Finská společnost přitom již dříve, v roce 2014, propustila sto deset lidí a na rok 2013, kdy měla 800 zaměstnanců, už může jenom vzpomínat. Nedávno vypuštěné Angry Birds 2 podle Rovio To Cut 260 Jobs As The Angry Birds Franchise Becomes Irrelevant sice znamenají úspěch, ale jenom v počtu stažení. Samotný freemium model nezabral.

Ministerstvo informatiky zrušili, teď chtějí Národní agenturu pro komunikační a informační technologie České republiky. Bodejť, když někde je ve hře čerstvě 14 miliard korun (a další a další peníze poté) a ještě navíc to státu lépe umožní ovlivňovat internet a dělat všechny ty špatnosti, které nemůže, pokud je něco v soukromých rukou. Viz Chovanec prosazuje státní internetovou agenturu, kde navíc zjistíte, že to vypadá na válku mezi Vnitrem a Průmyslem.

BRAND24

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se v uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. Vzniká průběžně celý týden.

Pokud chcete seriál sledovat, má vlastní štítek v podobě #TYDEN

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).