Hlavní navigace

Online foto editory občas umí víc než Photoshop

23. 7. 2008
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: 74287
Web 2.0 aplikace v mnoha oblastech vytlačují programy instalované, spouštěné na konkrétním počítači. Příkladem mohou být například RSS čtečky. Podaří se něco podobného také grafickým editorům?

O online grafických editorech jsme psali již před rokem (Online grafické editory: hodina H udeřila?). Jedním z hlavních důvodů, proč se k této kategorii vracíme, je nejen progresivní vývoj celého odvětví, ale především vstup nových produktů. Dlouho očekávaný Photoshop Express měl přinést zcela nový přístup a možnosti tvorby. Stal se dost možná nejsledovanějším online foto editorem. A nováčkem v oboru je také druhý testovaný produkt flauntR. Poslední testovaný (Fotoflexer) zase téměř každý měsíc přichází s nějakou novinkou či vylepšením. Posuzovaný vzorek se tedy změnil takřka k nepoznání.

V té době se pod článkem rozvinula zajímavá diskuse o tom, pro jakou cílovou skupinu jsou vlastně tyto aplikace určeny. Osobně některé z nich užívám raději než instalované programy. A to ve chvíli, kdy své fotografie mám umístěné již v nějaké online galerii (albu či jak tomu ten který provozovatel říká) a místo jejího uploadu stačí jen povolit k ní přístup.

Právě těm, co své fotografie, z nejrůznějších důvodů rádi vystavují, mohou následující editory nabídnout pohodlnou a relativně rychlou a snadnou úpravu snímků, přidávání efektů či textů, a to vše bez nutnosti cokoli instalovat. Objektivně řečeno k úpravě desítek fotografií, které máte na disku, se podobné aplikace nehodí a asi ani nikdy hodit nebudou.

Pravdou je, že online aplikace jsou stále používanější a nabízejí stále lepší funkce a kvalitnější přístup. Již je relativně méně těch, kteří se snaží kopírovat klasické programy do online podoby, a naopak přibývá těch, kteří jsou schopni nabídnout přístup, který je vlastní pro webovou službu. Osobně se domnívám, že tyto aplikace by mohly dosáhnout stále většího rozšíření, pokud budou fungovat pod Google Gears a budeme je spouštět z plochy či nabídky Start pomocí Mozilla Prism.

Následujících několik aplikací bylo vybráno nejen proto, že se do loňského přehledu nedostalo, ale především proto, že nabízejí kvalitní a zajímavé funkce. Ale nepředbíhejme. Řazení aplikací je abecední. Pokud budeme hovořit o jejich vlastnostech a nabízených efektech či funkcích, pak se jedná pouze o výběr toho podstatného a zajímavého. Plný popis všech funkcí a vlastností by u každé aplikace zabral celý článek. Následující text proto vnímejte jako pouze drobné seznámení.

Photoshop Express

Adobe Photoshop Express

Adobe Photoshop Express se stal jedním z nejočekávanějších online aplikací poslední doby. K dispozici máte 2 GB prostoru, což představuje poměrně komfortní prostor pro běžnou práci. Prostředí je tvořeno ve Flash a nabízí a nabízí poměrně širokou nabídku funkcí. Adobe bych měl za zlé rychlost celého prostředí. To je možná až zbytečně „aktivní“ (vše se různě zvětšuje, označuje, přeblikává), což má za následek sníženou rychlost načítání dat, a to uživatelé pomalejšího (neřkuli mobilního) připojení asi nepřivítají.

K celé aplikaci dostanete přístup až po registraci, během které vyplníte jen jméno, příjmení, e-mail, vyberete si heslo a adresu domovské stránky. Jediný háček je ve výběru státu. Pokud chcete službu použít, musíte trochu zalhat a vybrat jedinou možnost – USA. Pak musíte počkat na registrační e-mail a pak již jen kliknout na patřičný odkaz, který prostřednictvím něj obdržíte.

Nahrávat lze fotografie z počítače, ale také z Picasa Web Album, Flickr, Photobucket a Facebook. Stačí jen zadat přihlašovací údaje a následně v patřičném albu umožnit přístup z Adobe Photoshop Express. Zklamáním je ale to, že program umí pracovat pouze s jpg fotografiemi, což často není nejlepší formát ani pro některé fotografy, ani pro tvůrce internetových stránek.

Zajímavé je, že ani Adobe neodolalo pokušení zavést komunitní prvky do této služby, a tak jedna ze tří základních záložek vede na alba ostatních uživatelů. Dalším přistupujete k vlastním fotografiím a posledním je nástroj na práci s galeriemi.

Mezi funkce patří vše, co bychom od podobné aplikace čekali. Od otáčení obrázků přes ořez, odstraňování červených očí, změnu velikosti, nastavení světla, barev, kontrastu, potlačení některých barev, doostření, rozmazání, efekty malby či deformace. Z obvyklých funkcí tedy nechybí nic podstatného. Samozřejmostí je možnost převodu do černobílé varianty nebo sepie. Zoom je možno nastavit mezi 33 % – 800 %. Další užitečnou funkcí je algoritmus na automatické nastavení fotografie. Ten se mi osvědčil při práci s hodně špatnou fotkou, kterou změnil do stavu, se kterým se dalo již lépe pracovat a dolaďovat detaily.

Ovládání je poněkud netradiční a umožňuje poměrně příjemný přehled o tom, co vámi zvolený efekt s obrázkem udělá. Nicméně je potřeba si na ovládání poněkud zvyknout. Poněkud nešikovně je řešen fullscreen mód, který se při každém dialogovém okně (vstupujícím mimo web, což je poměrně časté, možná až zbytečně) vypne. Současně nenabízí nic jiného než stisk klávesy F11 ve Firefox.

I přes zmíněnou kritiku se jedná o poměrně kvalitní nástroj, který je možno bez obav využít. Jen pozor na háčky a čárky v názvu fotografií. Ty budou při uložení zaměněny za podtržítko, což v případě opomnění může přinést problémy s identifikacemi souborů (poznat že _ajn_k je čajník a podobně nemusí být snadné). Při ukládání dostanete na výběr požadované rozlišení obrázku. Bohužel jen z předem předdefinovaných velikostí.

O komentář k tomuto programu jsme požádali výtvarnici Moniku Vaňkovou: Program je vhodný pro základní úpravy fotek, nemá žádné speciální funkce, ale zato prostředí je příjemné a zvládne bez problému i větší fotky. Jeho název express jej myslím vystihuje přesně.

flauntR

flauntR

flauntR je sice jen alpha verzí, ale s vysokou ambicí – být lepší než nástroj, který mu stojí za vzor, tedy než Photoshop Express. Snaha o co nejpodobnější vzhled je evidentní. Podobné je okno sloužící k registraci. Na první pohled potěší podpora nejen Picasa Web Album, Facebook, Flikr, ale také například Bebo (na titulní stránce naleznete například informace o propojení se službou Blogger, H5, Orkut,… ale v možnostech importu jsem je již nenašel). Fotografii je možno nahrát také zadáním URL nebo z počítače.

Pochválit je potřeba také práci s historií. Ta nahrazuje obvyklé tlačítko zpět a nechala se inspirovat klasickým Photoshopem. Užitečné je i tlačítko reset, které vrátí obrázek do původního stavu.

Zvláštní pozornost bych věnoval efektů a rámečkům. Efekty jsou často velice zajímavé a netradiční. Příkladem může být efekt glass1, který celý obrázek umístí za právě umývané okno (i s rukou a hadříkem). Podobných efektů zde naleznete celou řadu a některé z nich mohou umožnit vznik zajímavé koláže či výsledného dojmu. Ani na rámečcích autoři nešetřili nápaditostí a neotřelostí. Asi by nebylo zcela správné je označit jako kýčovité, ale pravdou je že drtivá většina z nich zabírá více než třetinu výsledného obrázku a hodí se spíše na obrázek pro dítě než na nějakou rozumnou decentní ozdobu, mající na obrázku něco zdůraznit.

Samozřejmostí je práce s výřezem (škoda, že jen obdélníkovým), rotace či změna velikosti obrázku. Dále je to převod na černobílou variantu, doostření, mozaika, reliéf i například vložení nějakého grafu, na jehož pozadí bude prosvítat váš původní snímek. Efektu je zde na výběr dostatek. Při práci s těmito funkcemi je k dispozici již obvyklé tlačítko zpět (spolu s historií), které mě ovšem během testu odmítalo poslouchat a nefungovalo.

Samostatná karta je pak věnována práci s textem, který je možno patřičným způsobem nastavit, umístit a poměrně dobře se s ním pracuje. Za nedostatek bych ale počítal chybějící podporu diakritiky. Kromě toho je do obrázku možno vložit různé kliparty (svíce, vajíčka,…) a z vážného snímku učinit snadno poměrně vtipnou záležitost.

Mezi zajímavé funkce „navíc“ patří možnost vyrobit si logo do některé komunitní sítě. Stačí vybrat, kterou síť používáte, a následně se vám objeví na obrázku výřez s patřičnou velikostí, pak již jen stačí správně nastavit zoom a umístění. Jedná se o jednoduchou a přitom pro mnoho lidí jistě užitečnou funkci. Podobné možnosti se nabízejí například také na výrobu tapety či pozadí do mobilního telefonu.

flauntR je nabitý funkcemi a efekty a je velice příjemným nástrojem na práci. Dle množství funkcí i ovládání ho hodnotím lépe než Photoshop Express. Výhrady bych měl všehovšudy dvě. První se týká rychlosti, která je někdy slabší a je potřeba chvíli počkat, a druhá by směřovala k ovládacímu panelu, kterým dolaďujete rámečky a některé efekty. Jednak bych uvítal širší spektrum voleb, a pak také možná delší a citlivější posuvníky. Nastavit efekt tak, aby vypadal, jak má, není vždy úplně snadné.

Budete-li chtít vytvořit šprýmovní fotku jako dárek pro kamaráda, lepší program asi nenajdete. Velké množství rámečků (ovšem s anglickými texty), obrázků a šablon, které lze do fotografií vkládat, z něj dělá program pro „zábavné“ dotváření fotografií, funkce pro serióznější úpravu fotek ale nečekejte, shrnuje možná ne úplně autory chtěný závěr Monika Vaňková.

FotoFlexer

FotoFlexer

Tento editor je v našem přehledu poněkud zvláštní. Nenabízí rozklikávací menu a ani není oděn do černého kabátu. Barva je bílá s šedými či modrými doplňky. Stejně jako oba jeho předchůdci je vytvořen ve Flashi. Pracovat můžete s alby od Picasa Web Album, Photobucket, Facebook, Flickr, MySpace a poněkud exotický Smugmug s Phanfare. Samozřejmostí je možnost načínat fotografie z URL adresy či z počítače. Zajímavé je, že k práci s programem není vyžadovaná registrace. Pokud ji ovšem využijete, získáte diskový prostor na FotoFlexer pro vlastní tvorbu.

Pokud jde o ovládání, jedná se o rychlý a přehledný nástroj, ve kterém je vše podřízen použitelnosti a přehlednosti. Například ve složce efektu je k názvu každého z nich přiřazen malý ilustrativní obrázek. Uživatel tak má odhad, co udělá ten který efekt. Efektů je k dispozici dostatek, ale ne nijak přehnaně mnoho. Prace s efekty je velice příjemná a osobně mi vyhovuje více než u instalovaného Photoshopu (i když ani tento program neumí vše).

K dispozici jsou rámečky od zcela decentních až po odvážné a kýčové. Vybere si tak opravdu skoro každý. K dispozici jsou také všechny očekávané a užitečné funkce. Od ořezu, redukce červených očí až po doostření či rozmazání.

Práce s textem je také také příjemná a pohodlná. K dispozici je na výběr dostatek fontů tak, aby si většina uživatelů vybrala. Kromě běžných písmen jsou k dispozici i ty v třpytivé variantě (na obrázku se animují a třpytí). Ovšem opět chybí podpora české diakritiky. Také různých klip artů je v nabídce více než dost, takže není problém z fotky udělat karikaturu. V kombinaci s dalšími efekty lze například také dokreslit svaly či vyhladit vrásky. Úpravám a fantazii se meze nekladou.

Mezi nadstandardní funkce patří také práce s vrstvami, které je možno různě posouvat, duplikovat, samostatně editovat. Zajímavým efektem je křivka. Ta nabízí modifikovat RGB křivku hned v několika bodech, a tak si vyladit obrázek na patřičnou barevnost. Aplikace zvládá také Morph, tedy prolnutí dvou snímků. Celá operace si ale vyžádá více času (dvě 6M Px fotografie jsem vyčíslil asi na 17 minut), ale u online aplikace se jedná přinejmenším o sympatický pokus, i když asi ne příliš použitelný. Mezi užitečné funkce patří také inteligentní změna velikosti obrázku (tedy výběr hlavního motivu, který nebude zdeformován, nebo alespoň ne nějak moc).

Aplikace zvládá také různé animace a nemá ani problém se zachytáváním snímků z web kamery. Ač se svým pojetím odlišuje od všech ostatních, nabízí, byť ne v nijak úchvatném designu, výbornou funkčnost, přehlednost, praktičnost a relativní rychlost.

Výborný, sympatický program s velmi přehledným ovládáním, jen si nedokázal poradit s většími fotkami. Jinak mu ale není moc co vytknout, má všechny důležité a užitečné funkce pro dotvoření a upravení fotky i pár těch, které vám umožní si nimi trochu zašpásovat, ty mi ale nepřijdou příliš povedené. Pomineme-li to, že velkou fotku asi neupravíte, pak je to program velmi dobrý, z porovnávaných bych řekla suverénně nejlepší, říká Monika Vaňková. Podobným problémům s velkými fotografiemi se dá ale vyhnout, pokud je napřed nahrajete na některé webové album a přistupujete z FotoFlexer právě k již na Internet umístěným obrázkům.

Závěr

Máme-li zhodnotit testované editory, pak je potřeba říci, že za poslední rok toto odvětví urazilo obrovský kus cesty, a jestliže jsme vloni zvolili za vítěze Picnick, je potřeba říci, že by dnes zřejmě neuspěl. A co víc, že funkce, které nyní nabízí zdarma, by představovaly jen zlomek toho, co umí dnes testovaná trojce aplikací. Triumfoval by snad jen v rychlosti.

Jak srovnání dopadlo, můžete vidět v tabulce. Hodnocení je nastaveno na maximálně deset bodů a poslední sloupec není jen aritmetickým průměrem předešlých, ale je v něm promítnut také celkový dojem, který se do nějaké samostatné kategorie dá zařadit jen těžko. Současně je nutné podotknout, že pokud by test dělal někdo jiný, možná by dopadl úplně jinak, protože každá taková tabulka je zatížena určitou chybou a subjektivním dojmem.

online grafické editory – test
Funkce a efekty Ovládání Rychlost Praktická použitelnost Celková známka
Photoshop Express 7 8 5 7 6,5
flauntR 9 7 6 7 7
FotoFlexer 8 9 8 9 8,5

Vítězem se tedy stává FotoFlexer. U něj je potřeba k dobru přičíst progresivní vývoj. Naopak zatímco jeho dva konkurenti jsou zdarma a bez reklam, pouze FotoFlexer má v horní části stránky umístěn reklamní banner, který může někomu vadit (a to i přes to, že pokud užijete fullscreen mód, banner zmizí).

UX DAy - tip 2

Rozhodnout, který z nich je nejlepší, je obtížné. U grafických programů či foto editorů platí výrazný subjektivní faktor. Sebelepší program, pokud vám „nesedne“, je k ničemu. Všechny tři mají své kvality a ani s jedním nešlápnete vedle.

Zvláštní poděkování za článek patří brněnské výtvarnici Monice Vaňkové za mimořádnou trpělivost při testování všech tří aplikací.

Používáte některý z testovaných online editorů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je student PřF MU, publicista. Zajímá se o dění na Internetu, filosofii a fotografii.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).