Hlavní navigace

Opera se stébla chytá

15. 12. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Opera Software si stěžuje na Microsoft. Internet Explorer vestavěný do Windows prý může za neúspěch prohlížeče Opera. Firefox dokazuje, že Internet Explorer není neporazitelný, ale to nemusí být pádný argument. Začíná nová komedie, jen herci ve vedlejších rolích se změnili. A kdy už konečně přijde na řadu ta kalkulačka?
Jiří Macich - karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

Pokud jste nebyli několik posledních dní na pustém ostrově, určitě už víte, že si Opera Software stěžuje u Evropské komise na konkurenční Microsoft. Jablkem rodícího se sváru je mimo jiné integrace prohlížeče Internet Explorer do operačního systému Windows. Myslím, že po výsledku sporu o vestavěný Windows Media Player bylo jen otázkou času než do konejšivé otevřené náruče Evropské komise zamíří další neúspěšný výrobce softwaru. Ostatně nakročeno do ní měl třeba už Symantec, a to jen když se objevila úvaha, že by možná bylo záhodno, aby Windows obsahovala alespoň jednoduchý antivirový program.

Nechci opět psát, proč je tato stížnost absurdní, ba dokonce směšná. Bylo by to nošení dříví do lesa, protože bych nenapsal nic jiného než Petr Krčmář nebo Pavel Cvrček. V uplynulých dnech jsem četl desítky komentářů a mile mě překvapilo, že drtivá většina jejich autorů se staví za Microsoft. A to platí i o lidech, u kterých bych to vzhledem k jejich pozici na barikádách neočekával, což platí i o výše jmenovaných pánech.

Hlavním argumentem komentátorů proti předmětné stížnosti je fakt, že na trhu je místo a lze se prosadit i přes integraci Internet Exploreru do Windows. Firefox si místo na trhu našel a nepotřeboval na to ani dlouhých deset let, po kterých se píše historie prohlížeče Opera. Dokonce se dlouhodobě jeho podíl zvětšuje, i když Microsoft dělá všechno proto, aby tomu tak nebylo.

Před lety v případě sporu o Windows Media Player jsem používal podobné argumenty. I přes jeho integraci do Windows se třeba takový Winamp dokázal prosadit. Jenže Evropská komise na toto neslyšela a spor dopadl tak, jak dopadl. Osekaná Windows uživatelé, jejichž jménem evropský úřednický šiml lynčoval Microsoft, nechtějí a nekupují a Real Player je stále okrajovým přehrávačem.

BRAND24

Bojím se, že Evropská komise si na Microsoftu „smlsne“ i tentokrát. Obávám se totiž, kam se cestou poněkud zvrácené regulace dostaneme. Dražší edice Windows Vista obsahují řadu nástrojů, které spoustě uživatelů mohou dostačovat a pro tvůrce neúspěšných konkurenčních produktů mohou být trnem v oku. Může jít prakticky o cokoliv od triviální kalkulačky přes vestavěné programy pro organizaci fotek nebo střih videa až třeba po software pro boj se spywarem.

Stane se z Evropské komise poslední záchrana pro neúspěšné softwarové vývojáře? Má k tomu slušně nakročeno.

Na čí straně stojíte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).