Hlavní navigace

Opera slaví patnácté narozeniny

28. 4. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dnes je to přesně 15 let, co se Jon von Tetzchner a Geir Ivarsøy pustili do vývoje první verze prohlížeče Opera. Při této příležitosti si společnost Opera Software připravila historický přehled vývoje prohlížeče Opera s funkcemi, které se objevily v jednotlivých klíčových verzích. Přestože vývojářům Opery nelze upřít, že za těch 15 let přišli s řadou zajímavých nápadů, které později převzala i konkurence, Opera v desktopovém prostředí i přes svou dlouhou historii stále patří k jen okrajovým…

Dnes je to přesně 15 let, co se Jon von Tetzchner a Geir Ivarsøy pustili do vývoje první verze prohlížeče Opera. Při této příležitosti si společnost Opera Software připravila historický přehled vývoje prohlížeče Opera s funkcemi, které se objevily v jednotlivých klíčových verzích. Přestože vývojářům Opery nelze upřít, že za těch 15 let přišli s řadou zajímavých nápadů, které později převzala i konkurence, Opera v desktopovém prostředí i přes svou dlouhou historii stále patří k jen okrajovým prohlížečům.

BRAND24

Podle březnových statistik Net Application její podíl na severoamerickém trhu činí jen 0,7 procenta. V Evropě se ovšem podle StatCounter podíl Opery pohybuje okolo přece jen lepších sedmi procent. V České republice její podíl na trhu dle Navrcholu.cz činí přes pět procent. Žádný výraznější boom nepřišel ani po zavedení podpory widgetů nebo nativní podpory pro BitTorrent, což byly funkce, které svého času budily hodně zájmu.

V posledních měsících si Opera získává pozornost hlavně díky stížnosti jejích tvůrců na integraci Internet Exploreru do MS Windows, se kterou zatím u Evropské komise uspěla. Výrazný úspěch ovšem Opera Software se svými produkty slaví na mobilních telefonech a to hlavně díky J2ME prohlížeči Opera Mini, který je dnes vůbec nejrozšířenějším mobilním prohlížečem. Zároveň pokračují práce na Opeře 10 a horkým tématem posledních měsíců je i funkce/služba Opera Turbo pro zrychlení načítání webových stránek v mobilním i desktopovém prostředí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).