Hlavní navigace

Operátoři 2016: Souboj ČTÚ s operátory pokračuje. A ceny dat ne a ne klesnout

29. 12. 2016
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
O2 na to vlétlo zostra hned zpočátku roku a ve stejném duchu pokračovalo celý rok. Regulátor se zase nebál pokutovat operátory za sebemenší prohřešky.

Možná je to tím, že hned dvěma z pěti radních ČTÚ příští rok končí mandát, nebo tím, že telekomunikační regulátor prostě začal dělat svou práci. Aspoň tedy z pohledu zákazníků.

Větší důraz na spotřebitelská práva ohlašoval znovu jmenovaný předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák už dávno. A co začalo před rokem spotřebitelským semaforem, pokračovalo ve stejném rytmu letos. 

Nejlepší obrana… je útok

Operátoři přitom začali rok 2016 preventivní ofenzívou. „Český telekomunikační úřad je ve velkém prodlení s rozhodováním tisíců spotřebitelských sporů. Jen telekomunikační společnost O2 Czech Republic evidovala v polovině prosince 2015 více než 13 tisíc zahájených správních řízení, u nichž nebylo ani po šesti měsících vydáno žádné rozhodnutí,“ hlásilo O2 v tiskové zprávě už pátého ledna

O2 bylo letos ve střetech s regulátorem nejviditelnější, a to jak chtěně, tak nechtěně. Žalobu na ČTÚ nakonec v září opravdu podalo. Z vysočanských kanceláří regulátora mu ale na druhou stranu během roku dorazilo také několik nepříjemných „pozdravů“.  

Pokutou 4,5 milionu korun úřad v červenci „ocenil“ zavedení automatického obnovování dat. A pak přidal dalších 6 milionů za to, jak operátor přestal po vyčerpání datového balíčku internet zpomalovat a nově jej úplně odpojí. S touto novinkou přišlo O2 v polovině července


Zdroj: O2

Původní podmínky využívání Spotify u O2.

Situaci nepomohla ani červnová kauza „Spotify“, kde se v podmínkách využívání nabídky streamované hudby objevila formulka s tím, že zákazník souhlasí s automatickým obnovováním dat. Ta nakonec z podmínek ale rychle zmizela. Aktivní na Twitteru byl kolem situace především radní ČTÚ Ondřej Malý.

Jeho aktivita nezůstala bez odpovědi. A spor přešel do osobní roviny. Z pražské Brumlovky, kde O2 sídlí, putoval na stůl předsedy Rady ČTÚ dopis, který definoval pifku, kterou mají právníci operátora právě na Malého. Jak vypadá taková stížnost, je možno prostudovat zde.

O2 ale není jediný operátor, kterému aktivity ČTÚ příliš nevoní. V podstatě celé operátorské scéně od loňského prosince leží v žaludku spotřebitelský semafor. Ten sleduje férovost smluv, které firmy se svými zákazníky uzavírají.

Jak je to se signálem

Pokrývání signálem LTE, ke kterému se operátoři zavázali s nákupem frekvencí v aukci, jede víceméně podle plánu. Regulátor si letos posvítil jak na dálnice, tak na železniční koridory. 

Dálnice projel na podzim měřicí vůz v obou směrech a sílu signálu zjišťoval po sekundě. ČTÚ tím získal náměry s hustotou přibližně každých 15 metrů. Výsledky byly uspokojivé a v souladu s podmínkami z aukce. „Jsem rád, že i navzdory komplikacím s administrativní zátěží při výstavbě sítí se daří operátorům plnit podmínky z aukce v oblasti pokrývání dopravní infrastruktury,“ komentoval výsledky předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák.


Zdroj: ČTÚ

Na dráze to ale tak jednoduché není. Pokud totiž budou železniční dopravci chtít zajistit pasažérům dostatečně silný mobilní signál na telefonování a datové přenosy, bez opakovačů nebo jiných řešení ve vlacích se prostě neobejdou, konstatuje analýza úřadu. A čím novější vagón, tím je to obvykle horší: 

Výsledky měření potvrdily předpoklad, že v případě moderních (zmodernizovaných) vozů je vlivem konstrukce a materiálů (zejména provedení oken) útlum vf signálů poměrně značný – u velkoprostorových vozů většinou v mezích 20–25 dB. U vozu č. 7 s oddíly byl útlum podstatně vyšší (35–45 dB) vlivem vnitřního členění, což bude zřejmě činit i částečně problém s vnitřním pokrytím pomocí wifi signálu, případně GSM opakovače / pikobuňky. Vůz starší koncepce (City Elephant) má útlum podstatně nižší, zvláště v pásmu 800 MHz. 

Problematická je kovová karoserie vagónů, která mění vůz ve Faradayovu klec – a tou signál proniká jen s obtížemi. Každopádně během jara proměřili experti úřadu hned devět typů vagónů, které se na místních drahách pohybují. Výsledky pak shrnuli ve speciální studii (PDF)

FOTO: Jak ČTÚ měřil pokrytí na koridorech? Podívejte se:

Kromě LTE se ale český éter začal letos plnit i daty internetu věcí. Operátoři cítí příležitost, jak se díky IoT z „prodejce trubek“ změnit v dodavatele celých IT řešení – ať už půjde o odečty energií, chytrá města nebo třeba robotické kombajny, které v rámci ražby pojmu Průmysl 4.0 testují například v Německu.

Zatímco T-Mobile sází na Sigfox, který se dočkal na podzim i prvního komerčního projektu, tak Vodafone si vybral a otestoval NB-IoT. Ta prošla standardizací 3GPP a mezi své výhody počítá především pokrytí uvnitř budov a nízké náklady.

Do nového oboru se pustily už loni i České Radiokomunikace. Ty mají svou síť LoRa. A objevily se i první odvážnější experimenty - Slováci například nachystali první stratosférický test sítě pro IoT.

Data, prokletá data

Signál tedy máme. I když třeba v pražském metru jen v některých tunelech a LTE je jen v některých stanicích. Horší je to s datovými tarify. 

Podle nejnovějšího průzkumu Eurostatu jsou Češi poslední v žebříčku používání internetu v mobilu. Nejvyšší podíl mají ve Španělsku (93 % z respondentů, kteří v uplynulých třech měsících použili internet), na Kypru (88 %) a v Nizozemsku (88 %). V Česku je to jen 55 % dotázaných.


Autor: Eurostat

Důvody jsou různé. Nejčastěji se vina přikládá operátorům, respektive jejich politice datových balíčků. Češi mají jedny z nejdražších mobilních služeb v Evropě, potvrdilo například srovnání časopisu dTest.

„Přijde mi, že síťaři, kteří sítě stavěli, zapomněli marketérům operátorů říct, co ty nové sítě vlastně umí,“ komentoval objemy datových balíčků tuzemských operátorů Jaromír Novák na letošním Mobile Internet Foru


Autor: Karel Choc, Internet Info

Jaromír Novák, předseda Rady ČTÚ

Podle předsedy Rady ČTÚ neobstojí ani klasická operátorská mantra o „specifickém trhu“. „Většina provozu je postavena na globálních službách a aplikacích, takže na našem trhu nic specifického není,“ dodal Novák s tím, že opravdu naplno mohou mobilní internet v tuzemsku využívat jen firemní zákazníci. 


Autor: Karel Choc, Internet Info

Šéf českého a slovenského T-Mobile Milan Vašina. 

Na stejné akci se k ožehavému tématu vyjádřil i šéf T-Mobilu Milan Vašina. „Cena dat za megabajt klesá a bude klesat. V této situaci říkám, že neomezená data nebudou. Ale s nástupem 5G by mohly přijít vysoké FUPy a s tím i klesat cena,“ tvrdil Vašina. 

Mimochodem: 5G sítě sice ještě nemají dohodnuté standardy, ale operátoři se na jejich příchod pilně chystají. Zahušťují LTE sítě agregací více pásem a testují 4,5G přenosy, které do současných LTE sítí přinesou vyšší rychlosti a kapacitu. 

Takže hned jak na trh přijdou první mobily, které je budou podporovat (má to být v roce 2017), budeme si všichni moct vyzkoušet, jaké to je vyčerpat si celý FUP za pár minut.

FOTO: Jak Vodafone testuje 4,5G (LTE Advanced Pro) síť:

Tarif jako Brno

Konec roku ještě opepřil nápad radních Brna-střed. Ti ústy Svatopluka Bartíka přednesli veřejnosti i operátorům vizi lokálního tarifu. Tarifu jako Brno. Představa radních z Brna-střed zněla jasně: neomezené volání a 5 GB dat za tři stovky měsíčně pro občany jedné čtvrti.

BRAND24

Radní argumentovali zahraničím, ale ve výsledku pravděpodobně nedokázali nabídnout operátorům výměnou za speciální tarif dostatečnou protihodnotu. Nabízeli především klientelu a reklamu v radničních listech. 

Příběh prozatím skončil na začátku prosince tím, že se do tendru nikdo nepřihlásil. Ale vzhledem k tomu, co se Bartíkovi s kolegou Matějem Holanem povedlo v boji proti hazardu, se dá očekávat nějaké další pokračování.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).