Hlavní navigace

Opozičníci jednali s Telecomem

2. 3. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Včera v 15:30 splnil SPT TELECOM 16 opozičníkům po vzoru zlaté rybky jejich první přání - začal s nimi jednat. Jaký osud měla další přání, tedy zejména zvýhodnění tarifu Internet 99 pro uživatele a zrušení poplatků za tuto službu pro poskytovatele připojení, není příliš jasné.

Hned na úvod se sluší říci: víme toho opravdu málo. Přímo po jednání totiž na žádost opozičníků nebyla uspořádána žádná tisková konference, společné komuniké mělo následovat večer. Ani toto prohlášení však rozesláno nebylo a dokonce ani někteří zástupci zúčastněných poskytovatelů, kteří ovšem nebyli přímo u jednání, ani do pozdních večerních hodin nevěděli, jak vlastně jednání dopadlo.

Přesně tedy v tuto chvíli víme pouze to, s čím vyjednavači opoziční strany na jednání šli. Delegace byly trojčlenné – za poskytovatele se zúčastnili pánové Boris Bělousov (hlavní mluvčí), Michael Hartman (EUnet Czechia) a Petr Král (InWay). Jejich cíle byly deklarovány již dříve a páteční zveřejnění další úpravy tarifu Internet 99 na nich mnoho nezměnilo; kosmetická změna, týkající se sestavovacího poplatku, poskytovatele připojení neuspokojila.

Hlavním bodem jednání ze strany poskytovatelů tak byl požadavek, aby byl tarif Internet 99 v každém okamžiku výhodnější než standardní tarif. Vedle toho požadovali zrušení poplatků pro poskytovatele za zřízení a provoz této služby. V neposlední řadě se zajímali také o to, co bude následovat po 1.1.2000 – tarif Internet 99 byl totiž ČTÚ povolen pouze do konce letošního roku, je tedy důležité si odpovědět na otázku, co bude potom. Pro poskytovatele je podstatné to vědět už nyní vzhledem k jejich investičním plánům.

Jak se zdá, v otázce zrušení poplatků pro poskytovatele by byli opozičníci v případě nutnosti ustoupit nebo přistoupit na nějaké kompromisní řešení, ale z ožadavku výhodnějšího tarifu ustoupit nemíní.

SPT TELECOM podle kusých zpráv na včerejším jednání pouze prezentoval již dříve oznámené posunutí sestavovacího poplatku o minutu ve prospěch zákazníků; to ovšem zástupci poskytovatelů zhodnotili jako nedostatečný krok. O mnoho dále se patrně vyjednávači nedostali, další jednání má proběhnout tento čtvrtek.

Nejhorší na tom je, že se hraje o čas. O ten čas, který hraje proti všem uživatelům Internetu, kteří se připojují přes dial-up, a již dva měsíce musí Telecomu platit hříšné poplatky v rámci standardního tarifu.

BRAND24

Marek Antoš


Starší, související články (a že jich je požehnaně):

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).