Hlavní navigace

Oskar získal doménu oskar.cz

5. 5. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Spor o doménu oskar.cz plnil před třemi lety stránky novin a časopisů. Mnozí se pozastavovali nad skutečností, že Český Mobil zvolil jméno sítě, aniž by měl v kapse doménu. Jiní se naopak podivovali nad tím, že majitelé domény oskar.cz chtěli deset milionů korun. Koncem dubna se vše vyřešilo - Český Mobil doménu oskar.cz koupil.

Podstata tohoto soudního sporu byla banální. Na jedné straně stál čerstvě vzniknuvší mobilní operátor Český Mobil, který se rozhodl provozovat mobilní síť jménem Oskar. Na straně druhé byl krachující holding Comfor. Ten byl majitelem pardubické společnosti Oskar, která měla zaregistrovánu ochrannou známku a doménu stejného jména. Český Mobil měl rovněž zaregistrovánu ochrannou známku Oskar a po doméně oskar.cz zatoužil. Avšak Comfor si za ni řekl deset milionů korun, alespoň to tak všechny noviny a časopisy tenkrát prezentovaly – jedním dechem pak obviňovaly Český Mobil z nezodpovědnosti a Comfor z doménového spekulantství. Celá věc však byla poněkud zašmodrchanější.

V lednu 2000 vstoupil na český trh nový mobilní operátor, jehož hlavním akcionářem byla kanadská firma TIW. Po rozhodnutí oddělit název společnosti a jméno sítě přišel marketingový výzkum, podle kterého bylo na trhu místo pro „přátelskou značku“, jež bude představována fyzickou osobou mužského pohlaví. Návrhy kanadské strany typu Delfín či Kolumbus neuspěly, namísto toho se prosadila čtyři mužská jména: Filip, Oskar, Jonáš a Kryštof. Protože jméno Filip by mohlo mást zákazníky, neboť v oboru telekomunikací podniká rovněž Philips, rozhodl se nakonec Český Mobil pro značku Oskar. Problémem ovšem byla skutečnost, že doménu oskar.cz měla registrovánu pardubická firma Oskar, s.r.o.

Společnost Oskar však byla neaktivní a školící činnost – pro kterou byla ochranná známka Oskar původně zaregistrována – již neprovozovala. Český Mobil se tedy dohodl s jednatelem firmy Tomášem Netolickým na převodu domény. Obě strany se rozcházely v tvrzení, co mělo být kompenzací za převod domény oskar.cz. Petr Bříza, tehdejší předseda představenstva Comforu, kdysi pro Lupu řekl, že protihodnotou měla být konkrétní zakázka na nákup výpočetní techniky. Václav Mach, senior manažer pro vnější vztahy Českého Mobilu, naopak tvrdil, že to měla být náhrada za administrativní náklady v hodnotě 10.000 korun a příslib hledání možností pro budoucí spolupráci.

Petr Bříza rovněž tehdy uvedl, že to bylo arogantní jednání ze strany Českého Mobilu, které Comfor přimělo vystupňovat cenu na deset milionů korun. Český Mobil naopak říkal, že Comfor cenu domény zvýšil poté, co z reklamní agentury Young & Rubicam unikla do tisku informace o chystaném názvu mobilní sítě. Český Mobil každopádně nebyl ochoten licitovat o ceně, a když se Comfor nespokojil s nabídkou jednoho milionu korun, obrátil se na soud (Comfor údajně požadavek později navýšil dokonce na 20 milionů korun). Český Mobil nakonec podal žaloby hned dvě: jedna směřovala proti Comforu a druhá proti sdružení CZ.NIC, správci národní domény.

Předmětem žaloby proti sdružení CZ.NIC byla jeho neochota akceptovat prohlášení o převodu domény oskar.cz podepsané Tomášem Netolickým, kterému však chyběla zásadní maličkost – notářsky ověřený podpis. Na to se ovšem přišlo až v okamžiku, kdy cena domény v očích Comforu stoupla na již zmíněných deset milionů korun. Český Mobil vyhrožoval žalobou celkem několikrát, stanovisko sdružení CZ.NIC se však nezměnilo – dokud o osudu neúplného prohlášení a domény oskar.cz nerozhodne nezávislý soud, měla nadále směřovat na stránky firmy C-Systems, která se vydělila z krachujícího Comforu. Nakonec však ve skutečnosti dopadlo všechno úplně, úplně jinak.

BRAND24

28. dubna se stal držitelem domény oskar.cz Český Mobil (na jeho stránky mimochodem směřují i další domény patřící původně C-Systems, ačkoli není jejich majitelem.). Nestalo se tak však vítězstvím v soudním sporu, ale v rámci mimosoudního vyrovnání, které mezi Českým Mobilem a původním majitelem domény proběhlo. Je to poměrně překvapivé vyvrcholení, protože Český Mobil se v minulosti několikrát nechal slyšet, že doménu oskar.cz vlastně ani nijak zvlášť nepotřebuje. Jeho tiskový mluvčí k tomu říká: „Jsme toho názoru, že doména oskarmobil.cz se za tři roky svého fungování zcela osvědčila. Na druhou stranu jsme se však chtěli vyvarovat opakování situace, že by doménu www.oskar.cz vlastnil někdo jiný než Český Mobil, a.s.“ Prestiž je prestiž.

Zajímavé by jistě bylo znát cenu celé transakce, alespoň v řádech. Ta je ovšem předmětem obchodního tajemství. Tipuji však, že dvacet ani deset milionů korun to nebylo. Bohužel se mi však nepodařilo zastihnout nikoho z bývalého Comforu, abych zvěděl něco o motivech jejich počínání. Mohu tak pouze spekulovat, že bývalému Comforu by v případě vítězství v soudním sporu byla doména oskar.cz k ničemu, takže si bývalý Comfor řekl, že lepší vrabec v hrsti nežli holub na střeše, a prodal doménu za nějaký rozumný peníz Českému Mobilu. Ten na její získání soudní cestou naopak neměl přílišné vyhlídky, takže si plácli. Tím pádem pozbývá na smyslu i žaloba Českého Mobilu proti sdružení CZ.NIC.

V jakých řádech byla prodána doména oskar.cz?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).