Hlavní navigace

OSN (ITU) chce prý získat "mezinárodní kontrolu nad Internetem"

23. 3. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Minulý týden se v Ženevě prý mělo udát možná něco ještě horšího než byla ACTA, SOPA či PIPA. Mezinárodní dohoda, která by dala Spojeným národům vládu nad Internetem. Za podpory států jako je Rusko či Čína. „Mezinárodní kontrolu nad Internetem“ by vlády získaly prostřednictvím ITU (International Telecommunication Union).

Výsledek snah by měl být platný pokud možno už na konci tohoto roku. A mohl by dramaticky změnit to, čím se od roku 1988, také na základě mezinárodní dohody, řídí Internet a na čem je vůbec založený.

Co vlastně Rusko, Čína a jejich spojenci navrhují?

  • Kybernetickou bezpečnost a soukromí dat podřídit mezinárodní kontrole
  • Umožnit telekomunikačním společnostem žádat poplatky za „mezinárodní“ internetový provoz
  • Zavést ekonomickou regulaci v podobě zavedení poplatků a podmínek vztahujících se na „peeringové“ vztahy
  • Do rukou ITU převést správu věcí, které doposud spravuje organizace jako je IANA/ICANN (Internet Assigned Numbers Authority/Internet Corporation for Assigned Names and Numbers)
  • Pod mezinárodní vliv dostat i to o co se doposud stará IETF (Internet Engineering Task Force), Internet Society a řada dalších skupin, které se starají hlavně o technické standardy, na jejichž základě Internet funguje
  • Regulovat mezinárodní mobilní roamingové ceny a podmínky

Může Internet zcela změnit tvář a být ovládaný mocenskými zájmy několika zemí?

Zcela nepochybně ano. Jak upozorňuje WSJ v článku The U.N. Threat to Internet Freedom, stačí k tomu poměrně málo. Aby ti co chtějí prosadit nový pořádek získali většinu ze 193 hlasů členských států Organizace spojených národů (OSN).

OSN přitom tradičně patří k organizacím ovládaným příliš často mocenskými hrátkami totalitních režimů. Stejně tak jako je OSN nejspíš snadno možné označit jako jednu z nejvíce byrokratických institucí na světě. Internet ve své aktuální podobě je, na druhou stranu, ve skutečnosti v rukou USA, tedy režimu kterému se také snaží o jeho ještě větší ovládnutí (ať už jde o SOPA/PIPA či ACTA či nejnovější TPP). Ne nadarmo Cory Doctorow roli USA komentuje slovy: „The Internet does need stewards, and the Obama administration has spectacularly demonstrated that it is unfit to carry out that stewardship.“ („Internet skutečně potřebuje správce a Obamova administrativa okázale prokázal, že je nezpůsobilá pro výkon tohoto správcovství“).

Jenže. Stejně nezpůsobilé je OSN. A v přehledu toho co  má být „mezinárodně“ ovládáno je příliš mnoho věcí. Od základních svobod a faktické struktury Internetu až po nevídané možnosti toho, jak Internet dodatečně zpeněžit, zdanit a komerčně využít. V obou případech jde o skvělé nástroje pro cenzuru, omezení svobody projevu a šíření informací. Tedy právě toho, co Internet (ke zlosti řady států) umožnil a ještě stále umožňuje.

Všechno je to jenom konspirace

Podle některých je ale vše jenom konspirace a ITU v žádném případě ovládat ani řídit Internet nechce. A OSN už vůbec ne. A jde o záměrně vyvolávanou paniku právě USA, které se tak snaží odvádět pozornost od vlastních snah ještě více ovládnout Internet.

Možná, možná to celé je konspirace. Už v roce 2010 ale Spojené národy řešily právě tento problém (viz například U.N. Delegates Debate Control Of Internet) a  právě tehdy vznikl závěr, že by Spojené národy měly začít řešit to, jakým způsobem Internet řídit a ovládat mezinárodně. Hlavně s odvoláním na vznikající „digitální propast“ mezi jednotlivými zeměmi na Internetu.

Už tehdy se se objevil klasický střet kultur. Současný Internet, tedy síť sítí spolupracujících společně bez jakéhokoliv centralizovaného vlivu, či řízení státy a jejich mechanismy. Versus Internet v představě zemí jako je Čína, tedy Internet zcela ovládaný státem. Proti předání Internetu do rukou Spojených národů tehdy zazněla řada logických argumentů, včetně toho, že by to vedlo k drastickému zpomalení růstu, vývoje i inovací. Představa více než 190 členských států snažících se shodnout na nějakém řešení týkajícím se Internetu? Představa dostatečně šílená.

Daleko realističtější je představa států, jak plně ovládají to, co se po Internetu smí či nesmí šířit. Stačí se podívat na Čínu. Ale v roce 2010 se objevila řada dalších zemí, které se dožadovaly takovýchto možností. „Mezinárodní politika v oblasti Internetu by měla naléhat na každou zemi, aby zajistila kontrolu internetového obsahu, tak aby se zastavilo šíření jakýchkoliv informací neschválených právem či morálkou,“ zaznělo například z úst představitele Mauretánie.

Jednou důležitou otázkou je ustanovení mezinárodní kontroly nad Internetem prostřednictvím monitorování a dohledu přes Mezinárodní telekomunikační Unii,“ byla slova Vladimira Putina při setkání s Generálním sekretářem ITU v červnu loňského roku.

UX DAy - tip 2

Skutečnost je nakonec taková, že to byla Čína, Uzbekistán, Tadžikistán a Rusko, které předložili návrh na „kodex chování pro globální informační bezpečnost“ (viz například Russia, China, Tajikistan propose UN „code of conduct“ for the 'Net a kompletní PDF). A v něm najdete to, co někteří považují za nemožné a konspiraci. Tedy možnost, že by Internet byl ovládán a řízen například ITU. A jakémukoliv státu by byla dána možnost cenzurovat či blokovat mezinárodní komunikaci. Doslova z jakéhokoliv důvodu. A najdete tam i otevřenou cestu k nastolení vlády Spojených národů nad Internetem:

To bolster bilateral, regional and international cooperation, promote the  important role of the United Nations in formulating international norms, peaceful  settlements of international disputes and improvements in international cooperation  in the field of information security, and enhance coordination among relevant  international organizations;

A teď … babo raď. Je to konspirace? Není to konspirace?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).