Hlavní navigace

Osobnost českého e-governmentu, Google ruší gigabitový internet, akcie Oraclu mají rekord

24. 3. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Roboti práci neničí, ale přidávají. Samsung vypustí vlastní Siri. Víza do Silicon Valley se neruší. Zprávy z velkého IT, každý týden na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Google Fiber ruší některé instalace svého gigabitového internetu v Kansas City, což je od začátku ukázkové místo tohoto projektu. Google uživatelům nabízí refundaci. Program se podle Bloombergu potácí v problémech a ve ztrátě. Gigabitový internet v Kansasu navíc podle všeho nemá výrazný dopad na ekonomiku. Google už dříve zarazil rozšiřování Fiberu.

Modely telefonů Samsung Galaxy S8 budou mít jako první nového jihokorejského digitálního asistenta nazvaného Bixby. Na něm Samsung už nějakou dobu dělá a má jít o konkurenci Siri a spol. Slibuje revoluční věci, v praxi toho ale zatím moc k vidění nebylo.

Počet vydaných (ne)populárních amerických víz H1-B se letos poněkud překvapivě měnit nebude. H1-B ve velkém využívají zejména technologické firmy ze Silicon Valley a dalších měst. Ohradil se proti nim ale prezident Donald Trump, což Valley poštvalo proti němu.

Osobností českého e-governmentu 2017 za celkový přínos se stala Eva Pauknerová z ČÚZK, který dlouhodobě rozvíjí GIS. V kategorii centrálních úřadů vyhrál Michal Pešek (Správa centrálních registrů), v oblasti krajů hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek, kategorii měst ovládl tajemník městského úřadu v Blansku Josef Kupčík a za obce zvítězil starosta Rudíkova Zdeněk Souček. Všechny výsledky zde.

Eva Pauknerová, osobnost českého e-governmentu 2017
Autor: Egovernment.cz

Eva Pauknerová, osobnost českého e-governmentu 2017

Nová studie Centre of Economic Business Research (CEBRE) ukazuje, že roboti v průmyslu mají na ekonomiku pozitivní dopad. Sice zanikají některé profese, vytváří se ale prostor pro růst společností a požadavky na nové, kvalifikovanější obory. Více v dokumentu zkoumajícím vývoj v letech 1993 až 2015.

ARM představil nový design čipu nazvaný DynamIQ. Jde o update existujícího Cortex-A a je zaměřen především na operace typu AI. ARM tímto chce zabrat pole v internetu věcí, chytrých autech a také datacentrech, kde se AI/ML operace využívají stále více (proto roste Nvidia s jeho GPU). Intel postupně do této oblasti investuje také.

Akcie Oraclu se přiblížily k maximům za posledních 17 let. Obchodují se kolem 45 dolarů a hodnota firmy je 182 miliard dolarů. Investory potěšil vývoj v prodeji cloudových služeb, viz předchozí zpráva.

Ministerstvo zahraničních věcí a Svaz průmyslu a dopravy tento týden měly podnikatelskou delegaci v Kanadě. Účastnilo se i několik ICT firem, například IT Enterprise Services Czechia, Ixtent, AIK IT a také R&D organizace. Nedávno se zase české kyberbezpečnostní firmy sešly s poradcem Trumpa Rudym Giulianim.

Mladá společnost Avere Systems získala investici 14 milionů dolarů a připojil se i Google. Ne přes své investiční fondy, jako tomu bývá jindy, ale přímo skrze Google. Takto firma postupovala zatím jen v případě SpaceX, Niantic (vývojáři Pokémon Go) a Magic Leap. Avere dělá novou generaci systémů pro ukládání dat v datacentrech a Google tuto firmu vidí strategicky. Stále více tlačí svůj Google Cloud firmám a potřebuje pro ně i takzvané hybridní prostředí.

První letošní enterprise IT vstup na burzu: MuleSoft. Na NYSE se upisoval za 17 dolarů za akcii, cena posléze rychle vyskočila asi o 50 procent. Dnes se obchoduje nad 22 dolary. MuleSoft poskytuje cloudovou platformu pro API, je tedy z podobného ranku jako prodaní čeští Apiary a další mladé firmy, které byly postupně skoupeny. MuleSoft v roce 2016 utržil 187,7 milionu dolarů se ztrátou téměř 50 milionů.

Juniper Networks zase potichu propouštěl, tentokrát asi 700 lidí, což je kolem devíti procent celkové pracovní síly. Je to součást nové reorganizace. Firma propouštěla šest procent lidí také v roce 2015.

SoftBank, který za 32 miliard dolarů koupil třeba ARM, investoval 300 milionů dolarů do WeWork, informuje Bloomberg. WeWork je síť co-workingových kanceláří oblíbených u technologických firem a jednotlivců a nyní má hodnotu 18 miliard dolarů. WeWork je všude po světě, aktuálně hodně roste v Číně.

BRAND24

S cloudem do Číny hlavně přes partnery. IBM se spojuje s čínskou Wanda Internet Technology Group a ta bude přes podnik Wanda Cloud Company prodávat v Číně různé cloudové služby IBM, včetně Watsona a spol. Cloudu v Číně hodně vládne Alibaba, která se s ním snaží jít i na západ.

Adobe spouští Experience Cloud. V něm kombinuje různé části z marketingových či analytických nástrojů a bude tak přímo soupeřit s cloudy od Oraclu či Salesforce.com. Adobe už provozuje Marketing Cloud a Creative Cloud (Photoshop a další za předplatné), tržby z něj rostou každý kvartál.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).