Hlavní navigace

Ostrý Google Chrome 6 přichází o druhé narozeniny prohlížeče Googlu

3. 9. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Vyšla ostrá verze Google Chrome 6. Se šestou generací prohlížeče Googlu přichází například podpora synchronizace používaných rozšíření mezi jednotlivými instalacemi Google Chrome na různých počítačích. Uživatelům je k dispozici také nový nástroj pro automatické vyplňování formulářů či integrovaný plug-in pro prohlížení PDF dokumentů. Google Chrome 6 přichází také s podporou WebM pro přehrávání multimediálního obsahu za využití HTML 5. Drobné úpravy se dočkalo i uživatelské rozhraní, kde je k…

Vyšla ostrá verze Google Chrome 6. Se šestou generací prohlížeče Googlu přichází například podpora synchronizace používaných rozšíření mezi jednotlivými instalacemi Google Chrome na různých počítačích. Uživatelům je k dispozici také nový nástroj pro automatické vyplňování formulářů či integrovaný plug-in pro prohlížení PDF dokumentů. Google Chrome 6 přichází také s podporou WebM pro přehrávání multimediálního obsahu za využití HTML 5. Drobné úpravy se dočkalo i uživatelské rozhraní, kde je k vidění nová hlavní nabídka skrývající se pod tlačítkem napravo od řádku s adresou. Dříve tam byla dvě tlačítka se dvěma nabídkami, ovšem nyní je tam jedno tlačítko se sloučeným menu.

BRAND24

V těchto dnech jsou to dva roky, co se na veřejnosti objevila první testovací verze vlastního prohlížeče Googlu. Předtím Google sázel na úzkou spolupráci s tvůrci Firefoxu a dušoval se, že do prohlížečů bude „fušovat“ jen tvorbou rozšíření a doplňků, opakované spekulace o přípravě vlastního browseru odmítal. Nakonec ale v roce 2008 představil Google Chrome, jehož tržní podíl podle letošních srpnových čísel společnosti Net Applications činí 7,52 procenta, což ve statistikách zmíněné firmy stačí na pozici jasné tržní trojky za Internet Explorerem a Mozilla Firefoxem.

Již dnes lze říci, že příchod Google Chrome na scénu byl zásadním bodem v historii nekonečné války webových prohlížečů. S jeho nástupem začal souboj vývojářů prohlížečů o nejrychlejší engine pro zpracování kódu v jazyce JavaScript, za který mohou být uživatelé v době dynamických webů a webových aplikací jedině rádi. Příchod prohlížeče Googlu také akceleroval evoluci uživatelského rozhraní prohlížečů (ne všem uživatelům se ovšem současné trendy v GUI browserů líbí). Do popředí zájmu se dostal také anonymní režim surfování (přezdívaný pornomód), který sice o několik let dříve nabídl Apple ve svém Safari, ale paradoxně bez větší odezvy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).