Hlavní navigace

Otázka týdne: Znamená výhra Apple nad Samsungem otevřenou válku s Googlem?

27. 8. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Verdikt americké poroty v patentovém sporu Apple vs. Samsung překvapil nejen rychlostí, se kterou se na něm porotci shodli. Proč Apple vyhrál tak drtivým způsobem? Je spor předehrou bitvy s Googlem? A přinese verdikt uživatelům omezení výběru, nebo naopak posílí rozmanitost? Na názor jsme se ptali českých expertů.

Páteční rozhodnutí poroty o vině Samsungu nemá – snad kromě pádu akcií jihokorejské firmy – žádné okamžité dopady. O trestu – kterým může být i zákaz prodeje přístrojů Samsungu na americkém trhu – se bude rozhodovat až na slyšení 20. září a do té doby mají obě firmy spoustu času na vyjednávání. Nehledě na to, že kartami mohou zamíchat i následná odvolání. Zatím také není jasné, jaké další plány má Apple – použije verdikt při sporech s HTC či Motorolou? Odhodlá se zaútočit přímo na systém Android, který vyvinul Google? Na názory na výrok poroty jsme se ptali vybraných českých expertů.

Otázka: Jaký dopad na trh s mobilními zařízeními bude mít podle vás verdikt americké poroty, podle kterého Samsung úmyslně kopíroval patentovaná řešení firmy Apple?

Jiří Hlavenka

Podnikatel, investor, publicista | @hlavenkajiri | články na Lupěhttp://www.bloc.cz/

Dopad bude silný až drtivý: Apple vyhrál prakticky vše, co žaloval, včetně patentu na zaoblené rohy apod. Jeho úhlavní konkurent je prakticky vyháněn ze zásadního (amerického) trhu a Apple může s tímto rozsudkem v ruce rozjet sérii žalob proti všem dalším producentům obdobných zařízení postavených na Androidu a půjde zřejmě i proti Googlu. Myslím si, že ač Samsung místy opravdu otrocky kopíroval a napodoboval „look and feel“ od iPhonu, takže si dosti hloupě a zbytečně naběhl, šlo rozhodnutí o velký kus za hranicí, na které končí jedinečně invenční design a začíná čistokrevný patent trolling.

Jiří Peterka

Nezávislý konzultant a publicista | @jiripeterka | články na Lupěhttp://jiri.peterka.cz

Neočekávám nějaký okamžitý a bezprostřední dopad na trh s koncovými zařízeními, jde stále jen o jednu bitvu v rámci dlouhodobé války a další bitva (odvolání) může dopadnout úplně jinak. Spíše mne děsí samotná existence a podstata této války, která rozhodování o technologickém pokroku a inovacích přesouvá z laboratoří do soudních síní a celkově brzdí. Obávám se, že prvotní příčinou je chybné pojetí patentového práva, které se z nástroje ochrany vlastních nápadů a řešení stalo spíše nástrojem konkurenčního boje.

Petr Koubský

Analytik a publicista, @petrkou | http://ideesfi­xes.blogspot.cz/

Na závěry je brzy, uvidíme, jak dopadne odvolání. Samsung v něm má podle mého názoru šanci, protože verdikt prvoinstančního soudu je velmi jednostranný. Jde v podstatě i o test toho, zda má americká justice zájem o skutečné hledání spravedlnosti, nebo zda je jen další zbraní obchodní války. Kdyby zůstal rozsudek v platnosti, poškodí podle mého názoru především zákazníky po celém světě – budou mít méně na výběr než dnes. A to se netýká jen Samsungu, ale všech ostatních výrobců, kteří by byli v ohrožení, jakmile by se jejich výrobky příliš podobaly čemukoli, co dělá Apple.

Petr „Pixy“ Staníček

Webdesignér, programátor, počítačový grafik | @pixycz | http://www.pixy.cz

Nejsem odborník v oblasti vývoje mobilních technologií, tak si dovolím mít názor opačný než všichni citovaní experti: podle mě tohle rozhodnutí bude mít na obor vliv poměrně zanedbatelný. Samsung se bude s Applem soudit dál, odvolávat, co to jde a kde to jde. V USA mu asi proti Applu klesne tržní podíl, v Asii zase stoupne, a Evropě to bude tradičně všechno jedno. Nejspíš odstraní ze svých zařízení nejmarkantnější podobnosti — dostatečně fikaně na to, aby se vlk nažral a koza zůstala celá — a napříště se bude kopírovat méně okatě. Všichni ostatní si dají větší pozor a v důsledku si budou konkurenční produkty méně podobné a trh trochu pestřejší. O dotyková zařízení se výrobci ostatně snaží nejméně dvacet let a už se prokázalo, že se dají udělat na tisíc a jeden způsob. Zkopírovat komerčně nejúspěšnější produkt je sice nejsnazší řešení, ale pro všechny je lepší, když se nahlas řekne, že to je zlé, nepěkné a fuj, a výrobci budou tlačeni k nějaké invenci a větší kreativitě.

UX DAy - tip 2

Daniel Dočekal

Konzultant a publicista | @Medvidekpu | články na Lupa.cz | http://www.pooh.cz

Bral bych křišťálovou kouli, která by ukázala, jaký bude další vývoj. Na jednu stranu se můžeme obávat nejhoršího, protože Apple už zašel hodně daleko. Na druhou stranu je nutné počkat na další vývoj v podobě odvolání a případných dalších žalob (ať už Apple na další společnosti, nebo naopak jiné společnosti na Apple). Není bez zajímavosti, že se už objevily problémy s porotou (dobře shrnuto například na známém Groklaw.net), která nepochopitelně vypustila kompletně otázku „prior-art“. Dopad může být samozřejmě přímý. Od nutnosti změnit některé prvky (zejména) v grafickém rozhraní telefonů i tabletů, až po možnost zákazu dovozu či prodeje výrobků (nejenom) Samsungu do USA. Prozatím je sice Samsung vinen a zaplatí 1 miliardu dolarů, ale až tak špatný výsledek to není. Za jednu miliardu dolarů se stát dvojkou na trhu nevypadá až tak špatně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Seriál Otázka týdne

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).