Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Otázka týdne: Znamená výhra Apple nad Samsungem otevřenou válku s Googlem? od Seti - Sice dva odstavce, ale bohužel o ničem. Já jsem...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 8. 2012 19:04

    Seti (neregistrovaný)

    Sice dva odstavce, ale bohužel o ničem.

    Já jsem nepsal, že jsem to nikdy neviděl, jenom že jsem je nikdy neměl. To je pak těžká diskuse, když jeden nečte, co píše druhý.

    Zkusím to v bodech:

    1. Uspořádání home screen Apple není žádná převratná novinka, podoné uspořádání tu bylo dřív
    2. Je třeba si ujasnit, čeho se týká onen design patent, jestli na celkový vzhled, pak nemohl být porušen, protože TouchWiz vypadá jinak, má jiné ikony na obrazovce i ve spodní liště, i v info liště nahoře je to jiné. Opět opkakuji, že jediná shoda je v horní a spodní liště a mezi tím jsou nějaké ikony.
    3. Podoba nerovná se kopie. Kopie je něco, co vypadá stejně, já ty dva systémy tedy mezi sebou spolehlivě rozeznám a spolehlivě poznám iPhone.
    4. Ten bekot byl na tendenční zápisek blogu toho jedince, na kterého jsem reagoval. Normálně to nedělám, nemám to zapotřebí, stačí mi si o takových nekritických lidech myslet své, ale tady jsem si nemohl pomoci :-)
    5. Můj názor je takový, že podobné patenty by vůbec neměly existovat. Buďto si chráním přesný vzhled něčeho před kopiemi, tedy aby někdo nevyrobil kopii a neprodával ji neoprávněně pod mou značkou, nebo nemám nárok. Pokud budeme trestat inspiraci, ničeho dobrého tím nedosáhneme. Pokud je Apple tak skvělý zejména svým ekosystémem, jak applofilové tvrdí posledním dechem, tak proč se tak moc bojí konkurence? Celá ta fraška totiž o ničem jiném, než o strachu není.

  • 28. 8. 2012 18:49

    Seti (neregistrovaný)

    Reagovat na Vás je opravdu ztráta času, takže jenom krátce: nikde jsem nepsal, že matice od Nokie je to samé, jako home screen, psal jsem o rozložení.

    Zbytek jsou jenom bludy, nic z toho jsem nikdy netvrdil. S tím překrucováním jste se opravdu trefil do vlastního hnízda.

  • 28. 8. 2012 0:06

    Seti (neregistrovaný)

    Pouze dočasný. Teď odpovědi/korektury Vašich úvah:

    ...zatím co firma Apple vlastní cca 9.000 patentů, Samsung jich ve svém portfoliu drží cca 65.000. Pokud je tedy firma Apple jediným agresorem, je na snadě otázka, proč Samsung vůbec "hraje tuto hru" a drží více jak sedminásobné množství patentů?
    Hraje tuto hru, protože musí. Musí ji hrát každá firma, jinak nemá šanci.

    Vás nenapadl zakulacený obdélník, nicméně jiné lidi to kupodivu napadlo: http://money.cnn.com/gallery/technology/2012/08/02/samsung-apple-phones/index.html
    Že je dnes displej přes skoro celou přední stranu je pochopitelně dáno patlací funkcí.

    Firma Samsung, jenž je usvědčená z kopírování a de-facto otrockého přenášení funkce za funkcí, vlastnosti za vlastností je udávána jako firma přinášející pokrok a inovativní prvky.
    Tak tohle je demagogie non plus ultra. Otrocké přenášení funkce za funkcí? Vlastnost za vlastností? To jako že při kliknutí na ikonu telefonu se zobrazí seznam? Nebo na ikonu kalendáře plánovač? :-D BTW usvědčeni bývali i lidé z čarodějnictví.

    Tato firma nedala světu mobilních technologií jedinou novou myšlenku a vše, co dokázala, bylo prodávat nepovedenou kopii iPhone mírně pod cenou.
    Jakou kopii? Ony telefonu od Samsungu vypadají stejně jako iPhone? Který?

    Apple a nejen ta investuje do vývoje miliardy dolarů.
    Kolik miliard dolarů stálo vymyslet jejich designově patentovaný home screen, když už v roce 2002 existovalo něco takového: http://www.gsmarena.com/nokia_7650-pictures-288.php

    Nemá smysl pokračovat, prostě béééééé

    P.S. nikdy jsem neměl Android ani ho nechci a nikdy jsem nebyl fanda Google.

  • 29. 8. 2012 3:20

    Luboš (neregistrovaný)

    Dovolím si citaci z Vašeho příspěvku o něco dříve:

    "Kolik miliard dolarů stálo vymyslet jejich designově patentovaný home screen, když už v roce 2002 existovalo něco takového: http://www.gsmarena.com/nokia_7650-pictures-288.php" - zde jste psal o home screenu

  • 29. 8. 2012 9:35

    Sleek Dog (neregistrovaný)

    Ani rozložení není stejné.
    Prostě to neobhájíte. Já jsem bývalý Nokiář, když jsem měl poprvé v ruce iPhone (první model) vypadala tehdy každá soudobá Nokie jako z minulého století. Nikdo neměl na trhu nic, co by se vyrovnalo uživatelské přívětivosti a zážitku, nebyl to prostě jen další telefon s ikonama, takový by revoluci nezpůsobil a za cca půl roku by po něm už ani pes neštěkl. A vy budete tvrdit, že jeho koncepce menu, je vlastne matice jako u Nokie 7650. Na to už vážně nemám slov...

  • 29. 8. 2012 13:09

    Seti (neregistrovaný)

    Viz: nikde jsem nepsal, že matice od Nokie je TO SAMÉ, jako home screen, psal jsem O ROZLOŽENÍ.

    Máte to tučně a ještě kapitálkama.

  • 29. 8. 2012 13:13

    Seti (neregistrovaný)

    Já nepotřebuji nic obhajovat, já tam podobu rozložení prvků na displeji vidím, že Vy ne, to je Váš problém.

    Já opravdu nevím, proč mi pořát cpete nějaké zážitky, já jsem nikde nepsal o používání, nebo něco podobného.

    A vy budete tvrdit, že jeho koncepce menu, je vlastne matice jako u Nokie 7650.
    viz 1. odstavec.

    Na to už vážně nemám slov...
    To mě neudivuje :-)

  • 29. 8. 2012 4:03

    Luboš (neregistrovaný)

    Ovšem to, že jste je neměl zároveň znamená, že je neznáte. Když jste je nikdy neměl, tak jste nemohl mít příležitost je poznat.

    1. Prosím zcela konkrétní příklad rozložení homescreenu tak, jak ho má Apple, tedy matice aplikací a k tomu spodní řada aplikací, která se zobrazuje na všech stránkách homescreenu stejná. Nebavíme se o podobných věcech, bavíme se o stejných věcech. Podobná je i nabídka aplikací v PalmOS, WebOS, Windows Mobile a kdovíkde ještě, ale to neznamená, že jsou stejné. Stejně to udělali potom akorát v Androidu. Upozorňuji, že slova "stejné" a "podobné" mají výrazně jiný význam.
    2. Patent se týká toho, že je tam stránkovatelný seznam aplikací a k tomu spodní řada ikon napevno, zobrazovaná totožně na všech stránkách seznamu aplikací.
    3. Ovšem patentové právo nechrání pouze identické kopie, ale hlavně princip. Tedy například pokud bych si v předminulém století jako první nechal patentovat pneumatiku, tak se ten patent nevztahuje pouze na konkrétní pneumatiku s konkrétními rozměny, vzorkem atp., ale prostě na princip toho, že je z gumy vytvořen typ obalu, který nějakým způsobem zadržuje vzduch. A na rozměrech a konkrétním tvaru v podstatě nezáleží. Stejné je to i zde. Patentována je myšlenka, že homescreen je složen z dvou částí, kdy jedna je dynamická (stránky se seznamem aplikací) a druhá je pevná (vybrané často používané aplikace). Nemusí to být vizuálně totožné, jde o ten princip. A v tomto ohledu se Android jako jediný systém od iOS inspiroval až moc.
    4. Blog může být tendenční jak chce. Ale bekot to byl Váš :-)
    5. Viz. bod 3 - patent nemá chránit identickou kopii ale princip. Ochrana značky a plagiátorství je doménou autorského zákona, nikoliv patentové ochrany. Samsung se prostě svobodně rozhodl, že nepřistoupí na návrh Apple aby si zaplatil licenci na využití těchto patentů. Apple se následně svobodně rozhodl, že to zadarmo Samsungu nenechá a dal to k soudu. Soud rozhodl, že právo je na straně Apple a že musí Samsung zaplatit co dluží. Fungování je v tomhle celkem jasně dané už stovky let a až na výjimky to všichni akceptují.
    6. Ekosystém Apple a strach z konkurence s daným soudním rozhodnutím přímo nesouvisí, tak to dám do nového bodu. Shodou okolností jsem minulý víkend viděl film Piráti ze Silicon Valley o počátcích firem Microsoft a Apple. Nevím, nakolik je daný film přesný, ale ve zkrácené formě je tam popsán i vztah mezi Microsoftem a Applem. V jedné scéně tam je popsán vznik Windows a to, jak moc naštvalo Jobse to, že Microsoft vyvíjí něco podobného jako MacOS. Z pohledu Jobse to byl takový podraz. Oba se inspirovali u Xeroxu (a oba si tehdy pořešili to, aby měli patenty v pořádku - to, že se nechali inspirovat nemusí znamenat, že to budou dělat za cenu porušování práv jiných). Situace kolem Androidu je tomu hodně podobná, v době vzniku iPhonu byl vztah mezi Googlem a Applem velmi dobrý, ředitel Googlu byl ve správní radě Apple atp. Pro Jobse tak situace s Androidem mohla velmi připomínat situaci o dvě desetiletí dříve s Windows a MacOS. Žádný člověk nedělá rád stejnou chybu dvakrát, takže možná proto se rozhodl zrovna Androidu "vyhlásit válku za jakoukoliv cenu". Stačí si všimnout, že existuje kromě Androida spousta jiných systémů, ale ať už to byl Windows Phone, WebOS, Bada či cokoliv jiného, na žádný jiný systém než na Android nezačali útočit. Není to boj o konkurenci, je to boj z principu.

  • 29. 8. 2012 13:17

    Zen (neregistrovaný)

    ad MS vs. Apple
    Pokud si dobre vzpominam, tak Apple zazaloval MS za kopirovani. A soud slavne projel ...

  • 28. 8. 2012 11:49

    SDG (neregistrovaný)

    Uff, omlouvám se - chtěl jsem dát plus, ale klikl jsem na špatnou ikonu

  • 28. 8. 2012 13:39

    Seti (neregistrovaný)

    Jestli jde o nastavení, nebo o home page je snad úplně jedno. Ano, je tam pevná spodní lišta, která nahrazuje chybějící ovládací tlačítka, ale nic to nemění na tom, že toto rozložení bylo dávno před iPhone.

    Od Vás teda to bečení fakt sedí :-D Já nic od Apple, Android, ani WP nikdy neměl, takže bečím za co? Asi za Vaše krásný oči :-) Omyl, narozdíl od Vás kritizuju to, co se mi nelíbí a je mi úplně jedno, o koho jde.

  • 28. 8. 2012 15:21

    Luboš (neregistrovaný)

    Nemyslím si, že by bylo úplně jedno, zda se jedná o home screen (tedy obrazovku zobrazenou jako výchozí) a o menu (tedy obrazovku vyvolanou nějakou dodatečnou akcí. Psal jsem, že podobné seznamy aplikací byly i dříve, ale nikdy jsem tam neviděl tu pevnou řádku aplikací zobrazenou ve stejné podobě všude. Proč to tam teda u Androidu cpali? Mohli tam místo toho dát tlačítka pod displej a problém by neexistoval. Nebo to udělat prostě jinak, u ostatních mobilních systémů je vidět, že to jde a může to být i ergonomičtější.

    Ten bekot pocházel od Vás, já pouze konstatoval, že když se chováte jako ovce (nebo chcete-li tak jako dobytek) tak by bylo možná jednodušší se jít pást na louku než psát nesmysly. Já mám jak iPhone tak Android, měl jsem také WebOS, PalmOS a Windows Mobile. A na rozdíl od Vás vycházím z praktických mnohaletých zkušeností a ne z hromady nesmyslů vyčtených z diskusí podobných této. Chápu, že pokud jste tyto nikdy neviděl, tak potom nemůžete chápat, jak moc je na Androidu vidět, že se snažili okopírovat iPhone. U žádného jiného systému není tak velká podobnost jako mezi těmito dvěma, každý jiný si jde svojí vlastní cestou, leckdy dle mého názoru lepší než co předvádějí tyto dva.

  • 29. 8. 2012 13:52

    Seti (neregistrovaný)

    1. O žádném nevím, nikde jsem nepsal, že ano. Pořád dokola píšu o konceptu rozložení prvků na obrazovce.
    2. Princip pevné spodní lišty má třeba desktop linuxu a virtuální plochy. Prostě to není nic nového.
    3. Nelze přece srovnávat vynález pneumatiky, teda něco zcela nového a postavení prvků na displeji, které již někde existuje, nebo obecný tvar mobilu. Mobil není vynález Apple. Tak buďto si patentuju přesný tvar s podrobnostmi, od toho design patent, nebo nemám nárok. Nevím jak Vy, ale když vedle sebe vidím Samsung a iPhone, tak poznám, který je který na první pohled.
    4. Ať si je, já mu to neberu, ale taky můžu reagovat. Bekot byl reakce. Když uvidíte ovci a zabečíte na ni, tak to z Vás taky udělá ovci? :-)
    5. Viz bod 3. Soud rozhodnul? Ne, rozhodla porota, a rozhodla velice podivně. Na Groklaw vyšel právnický rozbor, kde se o tom psalo. Vypadá to, že Samsung má velkou naději při odvolání. Ano, rozhodnul se neplatit Apple licence, nejspíš z toho důvodu, že se, stejně jako já domníval, že ty patenty stojí na hliněných nohou.
    6. Ten film jsem taky kdysi dávno viděl. Oni si Apple s MS nemají vůbec co vyčítat. Ostatně těch podrazů je v historii IT celá řada, Facebook taky vzniknul ne zrovna čistým způsobem :-)
    Ten strach z konkurence je můj názor, nemusí to tak být, nicméně podle mě to tomu nasvědčuje. Pokud nekdo Apple chce, tak si ho prostě koupí, tady ho nemůže žádný Samsung ohrozit, i když třeba vyadá podobně, není to iOS.

  • 28. 8. 2012 16:59

    Sleek Dog (neregistrovaný)

    To nema cenu, to mu stejne nevysvetlite, pokud on argumentuje, ze menu matice od Nokie je to same jako homescreen iPhona, pak asi nikdy nedrzel oba telefony v ruce, rozdil je totiz jako noc a den.
    To je typicka metoda prekrucovani. Bude ti za chvilku tvrdit, ze hry na 5110 jsou stejne kvalitni jako na iPhone v App store :-(
    Ze slide to unlock na Neonode je stejny jako na iPhonu, ze multitouch neni revolucni, ze bounce back efekt neni revolucni, ze App store neni revolucni..
    On schvalne prehledne ty stovky malych detailu ktere tvori tak odlisny celek.

  • 28. 8. 2012 4:17

    Luboš (neregistrovaný)

    V roce 2002 (a již i koncem minulého tisíciletí) byl takovýto homescreen použit také u PalmOS, ještě dříve u Newton OS. Zrovna v případě Nokia 7650 se nejedná o homescreen ale o menu, podobně to bylo ve Windows Mobile jako nabídka aplikací (tedy v obou případech po zapnutí není tato nabídka, ale musí se k jejímu zobrazení provést nějaká akce). Jeden, pro tento patent zásadní, rozdíl jste ovšem opomenul - kromě seznamu aplikací je tam ještě navíc jedna řada aplikací napevno, která se zobrazuje na všech stranách seznamu aplikací totožně.

    Nemá smysl pokračovat, prostě když bečíte jako ovce tak se raději běžte pást na louku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).