Hlavní navigace

Ovládání hlasem může být brzy bezpečnostní riziko, tvrdí AVG

1. 10. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Nové funkce přicházející s internetem věcí nebo chytrými mobily s sebou přináší nová bezpečnostní rizika. Jedním z nich je momentálně aktivace hlasem.

Systémy, které lze aktivovat a ovládat hlasem, potřebují ještě čas. Musí totiž zapracovat na tom, jak ověřit toho, kdo opravdu mluví. Plno z nich totiž vůbec neověřuje hlas, který je probouzí k životu. Technologický šéf AVG Yuval Ben-Itzhak otestoval několik zařízení včetně chytré televize, které nastartoval a dokázal ovládat počítačem generovaným hlasem. 

„Kdokoliv může rozkázat Google Now v telefonu napsat SMS nebo vytočit číslo. A nemusí to být majitel,“ tvrdí Ben-Itzhak na blogu firmy s tím, že progresivnější piráti už mohou s novinkou pracovat. 

Podle Ben-Itzhaka zatím jedinečnost hlasu neřeší Apple ani Google ve svém Androidu. „Rozjezd ovládání hlasem bez toho, aby se nějakým způsobem hlas ověřoval, je stejné, jako nechávat počítač bez hesel. Kdokoliv ho pak může používat a ovládat,“ tvrdí. 

BRAND24

Hlasové ovládání je zatím v plenkách a funguje spíš jako ukázka budoucích možností. I přesto není Ben-Itzhak jediný, kdo na možné komplikace upozorňuje." Samozřejmě, že cestou je rozpoznávání hlasů a ještě jeden stupeň ověření," komentuje pro BBC bezpečnostní expert Graham Cluley. Na druhou stranu ale dodává, že z pohledu útočníků není nutné napadat systémy chytrých zařízení komplikovaně pomocí hlasu, když celkem spolehlivě fungují i jednodušší metody. 

Google samotný se snaží řešit bezpečnost pravidelnými aktualizacemi, kterými chce nahradit nutnost antivirových programů. „Domnívám se, že platit za produkt, od kterého ve skutečnosti pravděpodobně nikdy nedostanete ochranu, není racionálním snížením rizika. Lidé ale kupují věci z mnoha důvodů,“ tvrdil Adrian Ludwig, totiž šéfinženýr pro bezpečnost Androidu v rozhovoru s novináři v rámci Google I/O

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).