Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku P.R.: Lež jako věž? od Milan Hejl (AMI Communications) - Jsem přesvědčen, že i v době Internetu mají...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 11. 2000 11:39

    Milan Hejl (AMI Communications) (neregistrovaný)
    Jsem přesvědčen, že i v době Internetu mají tiskové zprávy smysl. Jejich cílem je totiž především upozornit na novinku. Je to jedna z cest, jak v záplavě informací (zejména u těch vysoce konkurenčních oborů) zvýšíte pravděpodobnost toho, že si novinář všimne právě vás.
    Navíc myslím, že dobře napsaná tisková zpráva může vést nejen ke krátké zprávičce do přehledu novinek, ale může vyvolat i větší zájem novináře o určité téma. (Kéž by se nám dařilo vydávat jen dobré tiskové zprávy.)

    K "PR jako velké lži" - myslím, že PR v něčem funguje podobně jako mejkap. Může zdůraznit hezké rysy a trochu potlačit ty nepěkné. Nevýrazná dívka/firma se tak může stát atraktivní. Když si na sebe nacpe mejkapu moc, vypadá směšně a trapně a nikdo jí to nevěří. Našim klientům ale stejně říkáme, že nestačí namalovat se, ale je potřeba pěkně pravidelně cvičit a také číst knihy, aby s nimi bylo o čem mluvit. Nejlepší cestou k dobrému image je totiž být takovým, jakým chcete aby vás ostatní viděli (jak také už dávno řekl někdo chytrý).
    Ten kdo provozuje PR jako lež, dříve či později špatně dopadne (ať je to firma nebo agentura).




  • 28. 11. 2000 11:48

    Petr Ptacek (neregistrovaný)
    Pane Hejl, promiňte mi, ale pokud se podívám do historie společnosti NetCentrum, tak jejich PR je protkáno účelovou lží jako PR nikoho jiného. Co to potom znamená "dříve či později"? NetCentrum tu stále je, stále používá stejně pochybné metody vlastního zviditelnění a nevypadá to že by hodlalo nějak špatně dopadnou.

    Paradoxně jim na jejich účelové lži novináři skáčí způsobem, který by si zasloužil sociologickou studii.
  • 28. 11. 2000 12:31

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    No to je skvely. Takze nejde o obsah, uz vubec ne o funkce/funkcnost, ale o "dojem". Ja to opravdu nevim...ale nevybiraji se takhle treba prostitutky? Ty vase doporuceni mi pripadaji jak z cervene knihovny (divka ma umet hrat na klavir a strudl). Podle mne je nejlepsi byt takovy, jaky jste, tj. skutecny - ostatni at si to preberou. Coz samozrejme neplati pro politicky, dalnicovy (E55) apod. makeup.
    Jsem uzasly z toho, jak z jednoho lhani a predstirani (komunismus) lidi bez stejneho odporu kraceji do dalsiho lhani a predstirani. A zase jsou zastupy tech, co lzou, a tech, co jim v pohode podlehaji. Hlavne proboha, zastrcte pravdu nekam hluboko pod zem, aby nikoho neobtezovala ani na jedne strane. Cili vlastne nic noveho, ze?
  • 28. 11. 2000 14:04

    Milan Hejl (neregistrovaný)
    Funkčnost je přece klíčovou součástí "dojmu"!
    V ekonomice je chování "jsem jaký jsem a vy si to přeberte" cestou do naprosté záhuby. Myslím, že ani Vám to třeba u prodavaček není moc sympatické...
  • 28. 11. 2000 16:11

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Aha - takze nelze byt, jaky jest, nikomu. aniz dela predepsany "funkcni dojem"... Ale pane Hejli, clovek, ktery k nicemu neni, nedozene nic delanim dojmu na ty, kteri znaji vic nez dojem. Tem je napr. TV reklama odporna prave kvuli tomu, co stavite na odiv. Stare prislovi rika "navrch huj, vespod fuj". Staci-li vam ten vrsek, ev. pokud je to vsechno, co povazujete za dostacujici, a sam to hrajete na druhe taky, jsa k tomu nucen "moralkou" sveho okoli, je neco shnileho ve state danskem. Umet byt tak, aby clovek byl pro druhe i sam vuci sobe, cim opravdu jest, aniz by si musel brat masku, protoze je tim, co opravdu umi, zna a dela, je vrcholem byti sebou samym. Mam co delat, abych si od takovych lidi dokazal prebrat, cim jsou pro druhe. V tom vidim jejich prinos. V manazerovi nebo politikovi, ktery kraka nesmysly v oblecku od Armaniho, zadny prinos nevidim (vyjma prinosu podomniho obchodnika, of course).
  • 29. 11. 2000 23:53

    jan chavel (neregistrovaný)
    tedko pro vsechny krasny priklad prohnilosti PR a ze nikdo pred ni neutece.
    I p.Zajicek, kteri se snazi vyhybat PR utokum a reklame (jak sam pise) ji byl zasazen (a poskozen).
    Pochybuju totiz, ze z vlastni zkusenosti pozna oblecek od Armaniho (doufam ze se nemejlim:-), takze symbol Armaniho jako obleku pro prachate se k nemu do podvedomy dostal prave nakou nekalou PR cestou:-))
  • 28. 11. 2000 15:15

    -drb- (neregistrovaný)
    Zajíčku, Zajíčku... to jsou teda bludy.

    Z vašich komentářů mám téměř pokaždé dojem, že každý žijeme na jiné planetě. Musím říct, že na planetě, kde žiji já, je prvořadým cílem firem tvořit zisk. Proto se snaží mezi lidi dostat svůj produkt a je jedno, jestli to je krásně vyuzená šunka od řezníka Krkovičky, luxusní auťák od General Motors či třeba služby na portálu Seznam. A teď si dejme hádanku - čím nejlépe upoutáte 90 % lidí? Technickými parametry? Dokonalým zpracováním? Ale kdež... Jedině vnějším dojmem. Je to zvláštní, ale skutečně není potřeba k upoutání zákazníků a prodeji 100% funkčnost produktu, ale vytvořený dojem. V zákazníkovi je potřeba vyvolat dojem, že zrovna tento produkt je ten nejlepší, nejdokonalejší, nej nej nej... Je to snad lhaní? Ale kdež... Vůbec tomu tak být nemusí - vždyť ten produkt takový skutečně být může, lhát se nemusí. Ale pochopitelně může. Ale zase na druhou stranu, kdo nutí člověka, aby tomu věřil. Každý má možnost výběru a pokud firmě nevěřím, tak co mi brání produkt nekoupit. Je to jen o svobodě volby...

    Víte, já bych nechtěl žít na vaší planetě, kde není žádné předstírání. Mně by se to nelíbilo, kdybych si koupil omlácenou, poškrábanou pračku, která ale "přeci pere, tak si to sám přeber". Nechtěl bych být obsluhován v bance lidmi, kteří mi dají najevo, že je vůbec nezajímám a teď chtějí být doma. Prachy si přece vezmou, tak co? Nechtěl bych poznat dívku, která by se nekrášlila, protože její kvality si přece mohu přebrat, ne? Já raději půjdu do banky, kde se můj bankéř bude tvářit, že jsem ten nejdůležitější klient, i když jdu uložit jedinou tisícovku, rád si půjdu sednout s dívkou, která si dá kvůli mě práci s líčením a také rád si přečtu dobrou p.r. zprávu, která se bude tvářit, jako že zákazník je ten největší pán. Ono tohle všechno totiž docela pohladit po duši, i když obě strany vědí, že se hraje troška divadla. Je to totiž stokrát příjemnější, než lidé, kteří nic nepředstírají a většinou jsou stále protivní.

    Mějte se krásně a pozdravujte na své planetě. A zkuste občas trošku předstírání, třeba tím někoho potěšíte. Věřte, že lidé se nechávají klamat rádi, pokud to tvoří krásnější svět.
  • 28. 11. 2000 15:37

    Martin Chaloupka (neregistrovaný)
    Pokud tomu dobre rozumim, tak vy se zrejme stanete stastnym americanem, kterej v prumeru 4 hodiny denne kouka na televizi, veri tomu, co v ni davaji (uzasny to termin "obdivovat debilizator"), ji zdrave hamburgry a vazi 140 kilo. Dale ma sveho psychologa, do ktereho nacpe vetsinu vyplaty, aby ho presvedcil, ze si ho vsichni vazi a maji ho radi.

    A mam pocit, ze tady je jeden problem - jeden mluvi o koze, druhy o voze. Puvodne se hovorilo o softwaru - zkuste neco najit na strankach www.microsoft.com, i kdyz vite, co hledate (jsou to prece stranky PR spolecnosti, ktera vam slibi vsechno - po nekolika hodinach hledani jde clovek radsi do hospody). A zkuste mit stejne problem pod UNIXem - skonci to tak, ze vam kdokoliv v patricne konferenci (byt s poznamkou RTFM) da odkaz, kde se dana vec ci popis nachazi... to je rozdil.

    A osobne se radsi budu divat Monty Pythony, kteri si ze me delaji srandu a nejsou spolecensky obleceni, nez jit na ples na Zofin mezi smetanku a na kazdeho se vesele usmivat.

    Tak si to uzijte, to celozivotni divadlo.
  • 28. 11. 2000 16:59

    -drb- (neregistrovaný)
    jsem čech, na televizi nekoukám - nebaví mne, na zprávy tam nekoukám, raději si přečtu noviny nebo hledám zprávy na inetu, maso jím minimálně (hambáče vůbec, nechutnají mi, ale úsměv prodavačů je perfektní a je to dobře), vážím 50 kilo. na psychologa nemám čas, lepší by byl stejně psychoterapeut, většinu výplaty nacpu do bydlení. zbytek cpu většinou do chřtánu různých výrobců, abych si kupoval krásné výrobky (do počítače jen Abit, Matrox, Seagate a ostatní "no-name", pračku Bosch, ledničku Vestfrost - prostě vesměs výrobky, kde dám jenom na p.r. - navrch huj, vevnitř fuj). no a ten zbyteček peněz rád přenechám svému bankéři se ktarým si chodím popovídat do banky. prostě "typický" konzument.

    nemyslím, že jsme mluvili každý o něčem jiném, já jsem pouze téma rozvedl. původně se hovořilo o P.R. (nikoli o softwaru, jak se snažíte přesvědčit - software je v jiné větvi diskuse) a já jsem to rozvedl do celého oboru reklamy, kam P.R. spadá.

    ono totiž aby nevznikla nějaká mýlka - já jsem nikde neřekl, že člověka má všemu věřit. jde o něco jiného. funkce produkt neprodají, musí tam být trocha divadla. celý svět je velká show a kdo se nepřizpůsobí, vyhyne. chápu, že se to panu Zajíčkovi nelíbí, ale je to fakt. navíc jde o to, že lidé chtějí být klamáni - ostatně řekněte sám, je vám třeba v bance příjemnější přístup otrávených pracovnic z dob socialismu, nebo milé posezení s bankovní úřednicí, která se chová, jako byste byl teď nejdůležitější klient? nebo jinak - máte rád třeba dobrodružné knihy? řekněme Tolkiena (nevím, co čtete, jen střílím od boku a možná úplně mimo). Proč ho čtete? Vždyť je to vymyšlený příběh. Jenže člověk se do toho rád vžívá a přináší mu to potěšení. A rád prožívá i takovéto ...hmmm... prožitky? sny? ...těžko říct... i v reálném světě. A chca-nechca reklamní (nejen!) svět dokáže tuto iluzi vytvářet. A je to dobře. To jestli potom už člověk těmto dojmům podlehne je věc úplně jiná. Já se na ten svět rád podívám, ale podléhám mu stejně minimálně. Protože o něm vím a vím jak funguje. Proto si také nejdu třeba koupit úžasnou pračku Ardo, designově dokonalou, které ale za chvíli teče buben (ať to není jen o compech. a tohle je fakt o Ardech).

    Tohle divadlo prostě existuje, funguje (u každého. i u vás. a čím víc se mu budete bránit, tím snadněji mu podlehnete) a fungovat bude. Já si ho užiju - vidím ho kolem sebe a rád se dívám. Ale že bych všemu skočil na špek, to už ne.

    Vracím se zpátky k P.R. Nechme je, ať se snaží, ať tvoří iluzi, kolem své firmy, svých produktů. Ať vytváří ten jemný make-up, který zdůrazní krásné a potlačí nehezké. A dejme to pěkně sežrat každé P.R. agentuře, která se umí leda zmalovat jak stárnoucí kurtizána. Ono totiž na mizerném základě stejně sebelepší makeup nic nezlepší.

    -drb-

    p.s.: ohledně MS - co vám brání se také zeptat v konferencích? je jich dost a v mnoha jsou lidé, kteří umí fundovaně poradit. a nejsou to konfery organizované od MS. místo mnoha hodin hledání stačí jeden dotaz. a na pivo se dá jít stejně - než přijde odpověď. :o)

    a ještě na okraj - mnohdy i u toho MS platí zlaté RTFM.
  • 28. 11. 2000 16:52

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Mluvite o takrka dokonalem orwellovskem svete totalne zmanipulovanych hlupaku. Je uzasne, ze si nic jineho predstavit neumite, ba i po tom prahnete.
    V takovem svete opravdu nelze, nez hrat divadlo do zblbnuti (napr. chovat se soudruzsky v pritomnosti vlivneho soudruha, heilovat pred gestapakem, pretvarovat se pred velkym bossem/bratrem atd.). Lze z toho i natolik zblbnout, ze se jednomu uraci stat se vlivnym soudruhem, gestapakem, velkym bossem/bratrem. Lidi se podle vas deli na ty, kteri maji ve sprave vytvareni zisku (ekonomickeho, coz se rovna mocenskemu), a ty, kteri se prodavaji spravcum tvorbu zisku. Dikybohu to tak zcela (jeste) neni. A pokud nebude nekdy uz nic jineho, nez ten vas svet, zit bych v nem opravdu nechtel.
    To vase "lhat se nemusi, ale muze" je skvelym dokladem moralky toho vaseho sveta. Poukazovat pri tom, ze kazdy prece ma v prolhanem svete svobodu volby, je uz jen katastrofa. A pokud je vasi jedinou literaturou cteni zprav PR, ktere vas hladi po dusi, nedivim se uz nicemu. Vy se zase neprestanete divit tomu, ze mohou existovat lidi se zcela jinym pohledem na svet. at uz ho meli/maji za komunismu nebo kapitalismu. Mj. jste jednim z dokladu existence (post)komunistickeho mysleni. Ono nelze od komouse hupsnout do svobody, aniz by se za nej naslo neco, co se zase bude vydavat za "jedine spravne mysleni". Pro Cesko je to stale jeste typicke. Staci si srovnat reakce obcanstva USA (a dalsich zemi) a Ceska v pripade demonstraci proti IMF/WB. Perfektni ukazka presahu (post)komunismu.
    A pokud jde o ty divky/zeny, nemam rad nalicene figury, v jejichz pritomnosti umiram nudou po dvou minutach. Ale to je samozrejme vec vaseho osobniho pristupu. Kazdy zivocich to ma v techto oblastech nejak.
    A jeste neco - puvodne sla rec o softwaru a kontrastu mezi geekovskou a korporacni prezentaci. Ale to jen tak na okraj.
  • 28. 11. 2000 17:22

    -drb- (neregistrovaný)
    A už to jede. :o) soudruzi, hlupáci, dokonce i slavní fašouni, váš to produkt z jiné debaty nechybí - vlastně ano chybí, jsou zde místo nich gestapáci. To je nádhera, to Vám tedy řeknu, to je kultivovaný produkt intelektuála. Úplně se stydím, že vám tak zvedám mandle svou hloupostí. Ale to víte - je to tady jiná planeta, vždyť sem nemusíte jezdit. :o)

    Jinak jste ukázal, že jste absolutně nic nepochopil. Ale to nevadí. Jen dvě věci:

    ad morálka - vy nelžete? nikdy, nikomu? a nikomu lhát nebudete? A navíc - nakolik znáte mou morálku, že si ji troufáte hodnotit? Víte, jak nikomu neupírám právo ani na tu lež. Je to věc každého člověka. Já osobně se lži vyhýbám jak to jen jde, ale to mi třeba stejně věřit nebudete. Nicméně někdy mnohem raději zalžu a vědomě, než abych řekl pravdu. Že Vás to zvedlo ze židle? Tak se zase klidně posaďte - ta lež se týká toho, že jsem svému šéfovi nepřiznal chybu druhého člověka, protože by měl průser a v klidu jsem za něj práci udělal a pak jsem si to s ním vyjasnil sám, co opomenul. Je toto nemorální? Je každá lež nemorální?

    ad dívky - nemluvil jsem o nalíčených figurách. mluvil jsem o tom, že si rád půjdu sednout s dívkou, která se zkrášlí jen pro mne - a to může být cokoli. Třeba i jen to, že si vezmu stuhu do vlasů, která se mi na ní líbí, i když ona sama z ní až tak unešená není a já to vím. Beru to jako výraz určitého přemožení sama sebe pro toho druhého. Je to přeci svým způsobem také lež, ale proti tomu já nic nemám. A netvrďte mi, že vám by tohle neudělalo dobře.

    Vybíráte si vždy jen účelové střípky a překucujete je. U Vás mne to nepřekvapuje. Na Lupě je dost dlouhá historie vašich komentářů a výlevů, kde svůj často demagogický přístup k oponentovi ukazujete. Nehodlám Vás však přetvářet, myslím, že si se svým přístupem naděláte dost nepřátel sám.

    A na závěr - o softwaru se debatovalo v jiné větvi. Tato větev začala reakcí na P.R. - proto jsem reagoval. Na geekovskou prezentaci nemá smysl reagovat. stejně nemá dlouhou životnost. Zůstane možná jen v geekovské komunitě, ale nějaký masivní rozmach v podobě nějakého významného zisku z celosvětového koláče zažít nemůže. Nefunguje to. Fungovat to může jen a pouze v komunitě velmi úzce spojené určitým zájmem, ale nikoli mezi běžnými spotřebiteli, které spojuje jen příslušnost k lidské rase.

    -drb-
  • 28. 11. 2000 18:51

    MK (neregistrovaný)
    ad dívky - nemluvil jsem o nalíčených figurách. mluvil jsem o tom, že si rád půjdu sednout s dívkou, která se zkrášlí jen pro mne - a to může být cokoli. Třeba i jen to, že si vezmu stuhu do vlasů, která se mi na ní líbí, i když ona sama z ní až tak unešená není a já to vím. Beru to jako výraz určitého přemožení sama sebe pro toho druhého. Je to přeci svým způsobem také lež, ale proti tomu já nic nemám. A netvrďte mi, že vám by tohle neudělalo dobře.

    Co na to rika manzelka ? :-)))

    Insider

  • 28. 11. 2000 20:13

    -drb- (neregistrovaný)
    Michale, Ty jsi ale na odstřel. :o) Takovou krásnou konstrukci mi začneš bombardovat. :o)

    No co by na to říkala - když jsem přišel domů, tak mě politovala, jak mám hodně práce a spoustu přesčasů. :o)

    no ale vážně - byl to smyšlený příklad. já bych si to vůči manželce nedovolil. na to si jí příliš vážím. mně jde hlavně ukázat, jak je naivní se domnívat, že bez předstírání to bude lepší. ono to totiž není tak úžasně černobílé, jak se to snaží vidět pan Zajíček.

    -drb-
  • 28. 11. 2000 21:48

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Zvlaste vas vidim, jak byste to hlasal ve state pod fasistickou nebo komunistickou vladou. Na zahumenku je tak krasne...
  • 28. 11. 2000 18:58

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Prvky fasismu, komunismu, obecne velkobratrstvi jsou pritomne neustale. V Cesku umerne jeho historii a predavanym praktikam mezi generacemi. V jinych zemich ruzne. Zarodkem vsech je lhani, zastirani, ignorance, nevolnictvi, mazani rozdilu mezi hodnotami. Muzete si preludovat o tom, ze to je lez (nakonec jde o vas obecne profesni pohled). Pro mnoho lidi to lez neni.
    Vase hrdinstvi, jakym jste lzi ochranil nekoho pred zlobou bosse, by zaslouzilo prinejmensim statni vyznamenani. A nuceni holky k noseni pentle, kterou nechce, je jen dukazem vaseho (zde i fetisistickeho) pristupu ke svetu.
    Promluva o geekach je uz jen bohapustym cancanim, zcela typickym pro lidi, kteri mluvi do toho, o cem nemaji ani paru (rovnez velka moda - staci vzpomenout Chruscovovy celiny). Neznate ani udaje o podilu vyuzivani geekovskeho softwaru, jako je Linux, Apache, Sendmail apod. Skoda slov...
    Lidi (nikoli nejake bezne uzivatele) nespojuje jen prislusnost k lidskemu rodu (pokud jste rasista, nebo jen pletete pojmy, nevim). Pokud vas spojuje JEN takova prislusnost, budte si prislusnikem. Dekuji, ale uzke tunylky mi nesedi.
  • 28. 11. 2000 20:44

    -drb- (neregistrovaný)
    ach jo, pane Zajíčku, vy jste lepší kouzelník se slovy, než P.R. agentury. :o) Že vy máte nějaký mindrák, který se snažíte řešit arogancí, demagogií a útočností. nemáte třeba malé seběvědomí? :o) já si jinak nedokážu vysvětlit vaše věčné překrucování cizích slov.

    Ta lež nebyla žádné hrdinství. Pouze jsem neviděl smysl v rozmazávání něčí chyby, když to lze vyřešit trochou práce a s tím kolegou si to mohu vyřešit soukromě. Není to podstatné. Ukazuji na tom pouze to, že ne každá lež je nutně špatná. Ostatně sám jste neodpověděl na otázku, jestli sám nikdy nelžete.

    Nikde jsem nenapsal, že tu dívku nutím - to je její svobodná vůle, co si vezme. Jestli mi chce udělat radost, budu přece rád a nebudu jí hned tvrdit "jé, vždyť ty tohle přeci nemáš ráda". Tím ji leda urazím. A jestli z toho, že jsem jako příklad použil stuhu u dívky, usuzujete, že jsem fetišista, jste lepší, než Freud a měl by jste se dát na kariéru psychologa. Vydejte knihu, rád budu napíšu P.R. článek na tuto knihu. :o)

    A pane Zajíčku, já jsem ani v nejmenším nekomentoval geekovský software. Já jsem komentoval geekovskou PREZENTACI - to jako představení toho softwaru, víte. No, ale to si můžete když tak najít ve slovníku cizích slov. :o) Ten software je dobrý, jinak by se nepoužíval, jenže pokud se má rozšířit i mezi non-geek komunitu, je potřeba prezentaci změnit. Jinak ten soft zůstane i nadále jen mezi geeky. Ono ostatně se tam bude muset změnit mnohem více věcí - upřesnit odpovědnosti, vymezit pravidla, jinak to nemá mnoho šancí masivně prorazit do komerčního světa. Ale to je na jinou debatu.

    A prosím vysvětlete ten poslední ostavec. Nemohu se zbavit dojmu, že mi opět podsouváte něco, co jsem neřekl. Já tam naznačuji, že skupina běžných spotřebitelů (a tam potřebuje ten soft prorazit) je natolik různorodá, že tam existuje pouze jediná společná vlastnost - jsou to lidé (a budiž, ještě jedna - používají počítač). Takže těžko je přesvědčíte vymezováním se proti něčemu, když nezanedbatelná část skupiny to ke své spokojenosti využívá, těžko je přesvědčíte "lehkým nesvázaným stylem", když je v něm příliš mnoho věcí těžko stravitelných pro lidi, kteří se s tím stýkají poprvé. Jeden příklad za všechny: náš ředitel byl naprosto konsternován, když jsem v mailu adresovaném jemu použil slůvko "sqjelé". Tento člověk to prostě nepochopil. A na něj byste chtěl vyrukovat geekovskou nesvázanou prezentací? On má pod palcem peníze a vy mu chcete prodat produkt - přizbůsobte se jemu, nechtějte, aby se přizpůsobil on. On k tomu nemá důvod, může přejít ke konkurenci. Jeho ani nezajímají technické detaily, jeho zajímá, komu vlastně dá peníze, co dostane za služby a hlavně kdo bude odpovědný za chyby, které se mohou vyskytnout (a propos - kdo je odpovědný za chyby v linuxu, které třeba poškodí data? na kom lze vymáhat škodu?).

    p.s.: a nebuďte pořád tak zapšklý a proti světu. chce to trošku nadhled a humor. ten svět je docela fajn. a lze se pobavit nad tím, jak spousta Zajíčků startuje jak čertík z krabičky. :o)
  • 28. 11. 2000 21:08

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Prekrucujete porad sam sebe - jednou napisete to, pak hned zase, ze je to jinak. Atp... Bez obrysu.
    Kecickama o malem sebevedomi, zapsklosti a buhvijakych vadach diskusniho protivnika si moc nepolepsite.
    Nikde jsem netvrdil, ze Linux se musi dostat k domacim windowsovskym uzivatelum. Ale muze, pokud se toho nekdo ujme, jako ze uz se ujal (velke firmy dotuji vyvoj GUI Gnome prave pro ten ucel). Kdo aspon trosku umi, muze si nainstalovat Linux i s GUI Gnome nebo KDE uz ted. Jinak pouzivate moc hezke terminy, jako je "masove prorazit". Masivni prace s masama nade vse (a dve porce knedliku k tomu).
    Vase vypraveni o nejakem neorientovanem rediteli (zrejme z dob bolsevika?), ktereho zajima pretvarka, nikoli ekonomicky efekt, kulha na obe nohy. V USA prechazeji firmy na Linux i z ekonomickych duvodu. Holt nemaji ty vase "vzorove" reditele.
    Zadny producent softwaru neodpovida za chyby softwaru. Pokud by nekdo chtel prokazat, ze neco zavinila chyba softwaru nejake firmy, cekal by ho umorny soudni proces, na jehoz konci nemusi uspet, i kdyby v softwaru chyba prokazatelne byla. Dokonce i pro chyby v hardwaru se v USA teprve klube zakon (protoze v praxi se vetsina producentu vymlouva na kdeco, i kdyz je hardware v zaruce).
  • 28. 11. 2000 22:10

    jIRI (neregistrovaný)
    dovolim si odcitovat prispevky pana Zajicka:

    A nuceni holky k noseni pentle, kterou nechce, je jen dukazem vaseho (zde i fetisistickeho) pristupu ke svetu.

    Vase vypraveni o nejakem neorientovanem rediteli (zrejme z dob bolsevika?)...

    Kecickama o malem sebevedomi, zapsklosti a buhvijakych vadach diskusniho protivnika si moc nepolepsite

    to -drb-: chapete uz, ze to nema smysl? :-)))

  • 29. 11. 2000 3:52

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Zajicek coby vytvoreny nepritel vsech spravnych Cechu prece nemuze nikdy nic chapat. Jsem rad, ze to chapete.
  • 30. 11. 2000 0:16

    jan chavel (neregistrovaný)
    presne tak. holt to uz je udel tech samotarskejch lidi, kteri uznavaj hodnoty "geeku".
    mne vsak vzdy da silu dal pokracovat v presvedcovani moje blbost.
    Sem totiz takovej blbec, ze si myslim, ze lidi prece jednou musi pochopit ty elementarni a tisice let stare pravdy, jako napriklad lhat se nema, anebo kazda akce vyvola reakci (lzi zene, a casem prijdes nato, ze ti taky lze, anebo zjistis ze deti to od tebe pobrali (podvedome) a lzou tobe, kdy se jim to hodi, oni totiz nepoznaj takove ty spravne a "moralni" lzi).
    Aby to nebylo tak obecne tak z vlastni zkusenosti:
    Taky jsem zjistil, ze jsme si se zenou podstatne blizsi po tom, jak jsme prestali pred lety poslouchat "doporuceni" sexuologu (Uzel,Zverina a podobne hovada), ze se o nevere ma lhat,lhat a lhat. Nejdriv vsichni znamy kolem nas kroutili nevericne hlavou a ted kdyz z nich jenom jeden par krome nas zustal nerozveden krouti jeste vic.

    Jeste poznamka k drbovi kerej tady zvatlal neco o prijemnych prodavackach a bankerich: lituji Vas, ze nerozeznate predstirane poteseni pred skutecne uprimnym.
    mne je prave nejvic zle, z tech vysmatych masek, ktere jsou uvnitr prazdne, vypocitave a zapskle. Anebo si myslite, ze kdyz ty prodavacky ve stejnych prodejnach zustali stejne, jen najednou se zacali usmivat, ze jejich zapsklost taky zmizela ?
    Je mi zle z tech beverly heels ksichtu v reklamach a serialech. Protoze na rozdil od vas ja v jejich ocich tu neuprimnost vidim.
  • 29. 11. 2000 10:08

    -drb- (neregistrovaný)
    nebojte, já vím, že s panem Zajíčkem nemá smysl debatovat. Ona to ani moc debata není - já ho popíchnu, on vyletí, tak mu to ještě omlátím o hlavu a on se zase čertí. :o) Přiznám se rovnou, že to není moc etické, ale já mám fakt děsnou psinu z lidí, kteří vidí všechno černobíle a mohou se vzteknout, když má někdo jiný názor než oni.

    jakmile vidím člověka, který se nad problém nedokáže povznést a brát ho z odstupem a humorem, tak ho v tom ještě vymáchám - není problém najít u takového člověka ten správný červený hadr a pěkně ho rozpumpovat. :o)

    Takže já už končím a pane Zajíčku - trocha humoru a nadhledu fakt neškodí. :o)
  • 29. 11. 2000 23:01

    jan chavel (neregistrovaný)
    hlavne ze se vy bavite tim jak nekoho dokazete nasrat.
    nechcete bejt politikem ?
    tam by se se smal od rana do vecera jak tocite celej narod.
    takze osobni utok sem si uz odbyl, tedko vecneji.
    vite smat se vecem, ktere druhej bere vazne, mi prijde
    pekne nechutne. a jakoby jste ignoroval zasadni definici
    dialogu, t.j. OBOUSTRANNA komunikace a SNAHA o pochopeni
    stanoviska oponenta.

    Ja napriklad stanovisko p.Zajicka chapu velice dobre,
    a to ze ho serou urcite aspekty sveta ve kterem JE NUCEN
    zit, taky chapu. Holt je to zivotni zkusenosti.

    Ale nebojte se, je vedecky dolozeno, ze za celou historii
    lidske civilizace, byli jen 3 lide (3 smejici se mnisi), kteri se smali od rana do vecera celej zivot. Vsichni ostatni lide casem pochopili, ze zivot je taky i o bolesti a odpovednosti. A hlavne o tom, jak nesirit zbytecne utrpeni, t.j. nezranovat ostatni a to dokonce i tehdy kdyz to nejsou vasi blizci.
    Takovym lidem se rika dospeli.
    ostatni jsou deti nebo pubertaci, sorry...
  • 29. 11. 2000 8:43

    kl1304 (neregistrovaný)
    Mám teorii, že výlevy pana Zajíčka jsou rafinovným plánem, s cílem dosáhnout slashdotizaci diskusí Lupy, což asi před měsícem navrhoval v jakémsi svém článku. Bude tak dlouho urážet druhé, až to Markovi nedá a pořídí si recenzenta diskusí, který bude urážlivé a neslušné příspevky deaktivovat:-)
  • 29. 11. 2000 9:39

    liborson (neregistrovaný)
    DIKY DAREBAKU,
    konecne nekdo, kdo se dokazal povznest nad flamewar a nasel nadhled, ktery spojeny s dostatecnou davkou optimismu, nevidi vse cernobile (MAC vs. PC, Linux vs. Windows, Pepsi vs. Coca-Cola :)))). Je mi lito lidi typu Cibulka, Zajicek, kteri neustale biji na poplach... pred sebou samymi?!?
  • 29. 11. 2000 10:12

    -drb- (neregistrovaný)
    Děkuji.

    Ale proč těchto lidí litovat - nikdo je do jejich názorů a postojů nenutí. A navíc, když je člověk vezme s humorem, tak je s nima docela psina, ne? :o)
  • 29. 11. 2000 10:23

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Ale to je rozkosny:) Inkvizicni davy se sletaji...
    Mne vzdycky na tech manazerskych diskusich bavi, jak se nikdo nebavi o podstate, nema argumenty, ale "nadhled" a urazky, na ktere reaguju ostre (onen urazejici sve urazky ovsem nikdy nepoklada za urazky - on na to ma proste pravo a basta). Mnou uvedene argumenty se ignoruji a pokracuje se v placani o nicem, prolozenem urazkami a lzemi.
    Nekdo tady mluvil o zeslashdoteni Lupy. Klid, Lupa nikdy nebude Slashdotem, drtiva vetsina clanku by se tam vubec nemohla objevit (to neminim jako svetoborne minus, 99,5% serveru nema se Slashdotem nic, ev. nic moc spolecneho). Jak by dopadlo hodnoceni tehle diskuse na Slashdotu, je proste: priblizne -1, Troll.
    Proboha, mejte si svuj svet lzi a klamu ad lib. At vam ho spoluspravuji WTO/IMF/WB a spol. Vam se libi. OK. Jste tam uplne celi, budte "in".
    Nakonec jeste neco - to, ze sem nepisou lidi, kteri maji podobne nazory jako ja, neznamena, ze neexistuji. Oni sem psat nechteji (nemusite mi verit, ale pisou mi primo emailem). Proste nemaji ten tvrdy trenink, jakym jsem v CSSR, CSFR, CR prosel ja.
    Toz pejte si chvalozpevy na co chcete (hlavne na sebe), spojte se proti vsem Zajickum, a snete o svete, ve kterem zadni takovi jednou nebudou. Cerpat zkusenosti muzete od spousty svych historickych predchudcu.
  • 29. 11. 2000 23:49

    jan chavel (neregistrovaný)
    plne souhlasim s p.Zajickem a to v tom, ze na lidi z PR by se melo strilet.
    Vedecky zkoumat metody, jak lidem co nejlepe vnutit to, co nepotrebuji, ve mne vzbuzuje presne stejne emoce jako v nem.

    reklama pred kterou se nikdo nemuze zadnou metodou uchranit
    - reklamy utocici na podvedomi, na bezbranne male deti vychovavane k zavislostem na produktech, souvislost mezi velkym rozsirenim bulimie [nebo jak se to pise] a tlakem mody, atd... to vse mne v tomhle "rozumne uvazujicim" svete skutecne prekvapuje.

    Vy, co tady kricite o nadhledu - kde je ten vas nadhled, kdyz de o reklamu ?
    Proc se snazite za KAZDOU cenu prodat svuj produkt, proc kvuli tomu jste ochotni treba "haljovat" pred investorama.
    Kde je teda SAKRA TEN VAS NAHLED A HUMOR, kdyz de o vase penize a zisky ?
    Proc to neberete s klidkem a nevykaslete se nato - vzdyt o nic prece nejde, jestli vydelam 100K tim ze budu prodavat jen ve svem okoli nebo 10M kdyz udelam celosvetovou kampan, vnutim to i eskymakum a budu jim to dovazet pres pulku zemekoule...
    Podle mne je nejvetsim malerem to, ze vetsina lidi, kteri maj v sobe hoodne energie (jako Zajicek) ji prave venuji na vydelavani (tak jak se to prece ma - alespon podle teto kapitalisticke spolecnosti) - kdyby jich alespon 50% zustalo v opozici a aktivne bojovalo proti temhle nesvarum, tak to tady bude urcite vypadat lip.
    Zajimave je, ze prave geekove a cast vedcu jsou ti, kteri casto sdileji tyto opozicni nazory ovsem jsou to od prirody samotari a asi tezko nejak vyznamne zmeni spolecnost.
    Kdyz se jim to ale prece zacina darit, tak vetsinova spolecnost je pak oznaci jako asocialy (napriklad posun vyznamu slova hacker za posledni leta).
    tento svet masek (PR, reklama) je vlastne jen odrazem toho, jak vas ovladaj penize a co vsechno jste ochotni kvuli nim udelat. A to nemyslim jen to, ze pred svym sefem bude hrat saskarny, tenhle motiv peneze je zakomponovan temer do vsech vztahu.
    A lhat lidem do oci uz neni hrich kdyz jde "jen" o vlastni obohaceni (zisk) ?

    Mimochodem zpravicka pro vas: clovek s nadhledem by urcite nerypal do nekoho o kom vi ze ho to vytoci.

    P.S. A prosim nerikejte mi ze jsem nakej bolsevik kdyz nemam rad kapitalismus. Nadavejte mi radeji do ekologickeho anarchisty, kdyz uz potrebujete skatulku.
  • 1. 12. 2000 12:47

    Daniel Fleischl (neregistrovaný)
    Prominte, ale nejak nechapu proc jste tak silne presvedceni, ze PR je nejaky temny a skryty svinstvo. Tenhle obraz podala media, vetsinou prostrednictvim tech novinaru, ktery maji nejvic masla na hlave. Jak myslite, ze vytvari svuj obraz neziskovky ci ruzny verejne prospesny spolky, nebo instituce, ktery se tak tvari. Vite o problematice prd a delate rychly zavery. Komercni PR je v 99 pripadech ze 100 snadno a okamzite identifikovatelny a pritom z Vasich vyjadreni vyplyva, ze je to neco desive negativniho a nebezpecnyho. Neco co korumpuje media a nici svobodu tisku. Jenze prave fakt, ze jej snadno rozeznate (a ze tomu tak je dokazuje cela tahle diskuse) tomu odporuje.

    Dale:
    Mozna jste nekdy slyseli o APRA (Asociace PR Agentur), ktera funguje jako samoregulator. Pokud si date namahu zjistite, ze vse je podrizeno do tvrdymu etickymu kodexu, kterej odpovida standardum v ostatnich evropskych zemich. Vazne prestupky v minulosti trestala i vyloucenim z APRA, coz pro dotycnou agenturu je skutecna pohroma - zavira se ji totiz cesta ke kazdymu trochu slusnejsimu kseftu. APRA taky udrzuje kontakty s Transparency International, coz je nezavisla organizace respektovana na celem svete, ktera se zabyva problemy korupce.
    Takze vazeni, zkuste nejdriv neco nacist, mozna pak Vase nazory ziskaji alespon nejakou hodnotu. Jinak to bude placani prazdny slamy.

    Panu Cermakovi: Vase snaha vyvolat kontroverzi asi vyplyva z Vaseho povolani a je spravna. Ale zvolit si za cil zrovna praci agentur a lidi z public relations je trochu omsele. Jen pro mou informaci: Ucastnil jste se nekdy diskuzi mezi lidmi z PR a novinari? Pokud vim novinari (Syndikat) jsou o nich informovani. Organizuji se pravidelne, a tam muzete sve vyhrady ventilovat verejne a adresne, ale chce to trochu vic odvahy, nez-li napsat plactivy clanek na Internet. A nebojte, pravidelne se objevi nejaky ten vystup z diskuze v novinach, takze pripadna publicita neuplatneho hrdiny Vas taky nemine.
  • 2. 12. 2000 11:24

    Petr Ptacek (neregistrovaný)
    Pane Fleischl, ono je to proste. Ti lide co tady tak zasvecene a zanicene odsuzuji PR nemaji vubec poneti o tom, jak vlastne funguji agentury, medialky, deniky, noviny, vydavatele. Par z nich si sahlo na pozici psavce co pise "neco" v "internetu" a razem se povazuji za jedine odborniky a zaroven si mysli ze internet je stredem sveta.

    Pan Cermak uz roky nepise nic jineho, nez zcela zbytecnou kontroverzi, takze se nelze divit jeho pozici - je to proste poza, umele vytvoreny zivotni styl.
  • 3. 12. 2000 3:33

    jan chavel (neregistrovaný)
    dalsi odbornik, kerej vi vsechno o "o tom, jak vlastne funguji agentury, medialky, deniky, noviny, vydavatele".
    tak nas ubohe teda poucte prosim vy nas Panbuh, reknete
    nas jak to teda vsechno funguje, nebo reknete prosim
    aspon NECO maleho a ne jen vylev sracek.

    A k Cermakovy - to jste absolutne mimo misu, Cermak kontroverznich temat vygeneroval za celou svoji dlouhou novinarskou dobu skutecne minimalne. Posledni roky celkem rad ctu jeho clanky v Reflexu a taky na Inetu, Zavinaci a dennik na novinkach, takze vim o cem mluvim.
    Je to takovej celkem milej grafomanskej gamesnik (podle jeho clanku), obcas je i trochu mimo, ale zcela urcite ne: "roky nepise nic jineho, nez zcela zbytecnou kontroverzi".
    nahodte tady nake dukazy, jinak jste se pekne ztrapnil.
  • 3. 12. 2000 3:22

    jan chavel (neregistrovaný)
    mne prijde, ze jste cet nakou jinou zpravu nez tu moji.
    kde sem prosim Vas neco psal o korupci ?
    mne je korupce v PR ukradena, protoze to vubec neni jadro problemu.
    ja mluvim o tom, ze PR prumysl pracuje na vedeckych (vyuzivajicich nejnovejsich poznatku psychologie o podvedomi) metodach manipulace lidma. to ze je chce pouzivat jen za "nevinnym" ucelem zvyseni prodeje
    nepotrebnych veci je NEOMLOUVA.
    ty Vasi PR keci jako: resime jak nejlip dostat do podvedomi znacku - jestli stalym omilanim v TV nebo nenapadnym naseptavanim v radiu, nebo vylepovanim ruznych agresivnich billboardu absolutne vsude - Vam to uz asi neprijde jako uchylarna co ?
    a Vas jedinej protiargument na ktery jste se zmohli:
    ze normalni clovek prece vi, jak to chodi, ze to vse je jen takova lziva hra.
    to je skutecne NICE argument, ignorujici existenci nezkusenych deti a taky slabsich povah, kteri proste nedokazi chodit celej den po meste se zavrenyma ocima a zalepenyma usima.
    co poradite tem, kteri chteji vychovavat deti k ucte k pravde, k tomu aby nelhali, kdyz celej den vidi kolem sebe jen lzive reklamy ?
    maj se odstehovat na mesic ?

    "Jak myslite, ze vytvari svuj obraz neziskovky ci ruzny verejne prospesny spolky"

    Praci a vysledkama - moje zena dela v Jedlickarne a v tomhle svete se pohybuje a muzu potvrdit, ze lide z PR sveta virtualnich masek jsou absolutne mimo, kdyz maj lidsky komunikovat s hendikepovanejma, kteri proste te Vasi lzive hre nerozumi.
  • 6. 12. 2000 10:53

    Daniel Fleischl (neregistrovaný)
    Vazeny pane,
    prosim, nemixujte reklamu a PR. Jde o naprosto rozdilne veci. PR nepracuje (alespon ne v kazdodenni praxi) s poznatky psychologie. Jediny, kdo tu podlehl jakesi manipulaci jste Vy. Zcela jste totiz prevzal nazor, ktery PR demonizuje, ale spise myslim, ze to bylo chtene - vyhovuje to totiz Vasemu paranoidnimu videni sveta. Ja Vam jej nevyvracim, je tu svoboda, mate na nej plne pravo, coz respektuji.

    Ad korupce:
    Prominte, slovo korupce jsem pouzil ve vztahu k celkovemu vyzneni teto diskuze, tedy ze PR korumpuje svobodu tisku resp. zurnalistu.

    Ad tiskove zpravy:
    TZ jsou jen jednim - a to tim nejzakladnejsim - nastrojem media relations, proto jsou tak rozsirene, proto ta diskuze nad jejich smysluplnosti, jsou nelevnejsi a nejsnaze se pouzivaji. Jen pro ilustraci; kdyz jsem na pocatku 90.let napsal svou prvni TZ (byla fakt hrozna), stravil jsem pak cele odpoledne u faxu jeji distribuci.Tehdy by se daly firmy, ktere TZ rozsirovaly spocitat na prstech. Osobne se domnivam, ze uspesnost TZ se odviji od kvality stylistickeho zpracovani a predevsim od zajimavosti tematu. Kazda chytrejsi agentura sve klienty varuje pred nadmernym uzivanim TZ.

    Media Relations citaji spoustu jinych prostredku, organizace rozhovoru, tiskovych konferenci, apod. Casto se kritizuje vysilani novinaru do zahrnanici. Ale jako vzdy zobecneni skodi. Mam tu zkusenost, ze se vetsinou jedna o predstaveni vyrobku ci technologie, ktere se jednoduse nedaji prestehovat, ci se jedna o akci globalniho vyznamu, kam se zvou novinari ze vsech zemi vcetne te hostitelske.

    Dale:
    Media Relations jsou jen jednou z oblasti Public Relations. Napriklad pokud firma vybuduje na sve naklady detske hriste ve svem sousedstvi, je to take PR, jimz se snazi navazat kontakt s mistni komunitou. To patri do jine oblasti. Nezamenujme media relations z celym PR.

    Ad neziskove organizace:
    Pokud je mi znamo, neziskovky casto vyuzivaji PR prave proto, ze je nic (financne) nestoji. Delaji to totiz tzv. In-house, tedy vlastnimi silami a tiskove zpravy, rozhovory ci vyjadreni pro tisk jsou i jejich oblibenymi metodami. Povedomi o nich totiz do jiste miry otvira kapsy sponzoru. A i sponzorstvi patri do PR. Svou nekolikateltou tradici ma take akce "Mesic pro neziskovy sektor", coz je spojena intenzivni reklamni a PR kampan na podporu neziskovek. Krome toho spousta vetsich agentur pro neziskovky za nizkou ci vubec zadnou odmenu pracuje, cimz zase buduje vlastni image (taky PR).

    Kecy o jakychsi virtualnich maskach lidi z PR, kteri "jsou absolutne mimo, kdyz maj lidsky komunikovat s hendikepovanejma, kteri proste te Vasi lzive hre nerozumi" povazuji za preklep. Lide z PR jsou v tomto stejni jako treba ucitele, ridici autobusu, strojvudci, apod. Muj blizky kamarad, taky "clovek z PR", zajistuje pro mentalne hendikepovane deti spoustu aktivit s neuveritelnym nasazenim a bez naroku na odmenu. Travi s nimi take svou (jedinou!) 14denní dovolenou v roce. Ja bych naproti tomu byl v takovem kontaktu levej jak poleno a radeji se mu vyhybam. Tohle je totiz, mily pane, zcela individualni a vypovida to o tom, ze se snahami o integraci ci otvirani se zdrave vetsiny hendikepovanym jsme teprve v pocatcich. Vasi zene drzim palce. Vam preji vic klidu a mene predsudku. Proti "zivotu v pravde" nic nemam, jen mi vadi, kdyz se nekdo domniva, ze jeho pravda je zrovna ta, v niz ty ostatni maji zit. Uzivejte sveta.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).