Hlavní navigace

Názor k článku Pavel Tůma: firmy se zatím ENUM nenaučily využívat od ViR - Ad: "A pokud chteji opravdu konkurovat fixnim operatorum,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 1. 2008 16:52

    ViR (neregistrovaný)
    Ad: "A pokud chteji opravdu konkurovat fixnim operatorum, bude to muset byt neco, co je od nich zasadne odlisi. O 10 haleru levnejsi minutove hovorne do mobilni site mimo spicku a o korunu levnejsi volani na Ukrajinu to urcite nebude a zakazniky velkych operatoru to nepretahne."

    Všichni významní čeští VoIP operátoři se odlišují od těch tradičních fixních z pohledu uživatele poměrně dost. A to zejména zpravidla nulovým paušálem, bezplatným voláním ve vlastní síti a v peerovaných VoIP sítích, hovorným do PSTN nižším nikoli "o desetník", ale zpravidla o desítky procent a s plně sekundovou tarifikací 1+1. To vše za podmínek zcela odpovídajících (či velmi blízkých) parametrům závazným pro "veřejnou telefonní službu", kterých lze dosáhnout v současném Internetu zpravidla pouze tehdy, je-li celá hovorová trasa průběžně monitorována (tj. i tehdy, když zrovna neprobíhá hovor). To technologie, kdy je hovorová trasa celá sestavována "ad hoc" až v okamžiku požadavku na hovor, zrovna moc nezajišťují. Mezi ně patři i směrování hovoru dle ENUM, což je třeba vzít v úvahu.

    Jinak nějaký "drobný" paušál za využívání ENUM by byl samozřejmě možný. Otázkou je, jak drobný. Operátoři by patrně potřebovali při zavedení plné podpory ENUM zvednout svůj paušál "na číslo" z 0,- Kč na 10 - 20 Kč vč. DPH a k tomu by patrně přibyla ještě jednou taková částka za poplatky pro CZ.NIC a registrátory. Takže průměrný VoIP uživatel by již neměl měsíční telefonní účet někde kolem 80 Kč (s tím že když nevolá, tak nic neplatí), jak je běžné nyní, ale vyšší o 20 - 40 Kč paušálních poplatků. Nejsem si zcela jist, zda zrovna o toto uživatelé VoIP operátorů stojí. A VoIP operátoři si tím jistí samozřejmě nejsou také. Takže se vůbec nedivím, že s podporou ENUM v té současné podobě poněkud váhají, zvláště když ani po roce "komerčního provozu" není jasné, co budou do budoucna ENUM domény stát.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).