Hlavní navigace

PayPal konečně i pro ČR - i když jen napůl

23. 6. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Zatímco jediná funkční česká internetová peněženka se i nadále potýká s problémy, ve světě velmi populární systém PayPal konečně dorazil i do Čech - i když jen tak napůl, neboť majitelé platebních karet vydaných v ČR mohou prostřednictvím systému peníze jen odesílat, nikoliv přijímat. Ale i to je pro mnoho uživatelů výrazné plus.
Lupa se otázkám mikroplateb věnuje již poměrně dlouho (seriál Mikroplatby zamrzly. Nahradí je SMS? – 1. díl a 2. díl, glosa Mikroplatby (zatím) nikoho nespasí, článek Internetová peněženka Monetka se vrací, získala výjimku od ČNB a další), a tak sledovala jak jejich rozmach, tak pád – ten přišel nikoliv z obchodních, ale z legislativních důvodů. V současné době je asi jediným fungujícím systémem Monetka, ovšem ta má drobný problém: právě kvůli legislativním otázkám nepřijímá nové zájemce, kteří by chtěli přijímat přes Monetku platby na svých stránkách, vše funguje jen na serverech kolem společnosti Computer Press (například na obchodech firem InterenetShops a CP online).

Je otázkou, zda by širší nabídka podporovaných „klasických“ serverů přinesla významnější úspěch, je možné, že nikoliv. Velký rozmach služby PayPal totiž přišel v roce 2001, kdy miliony uživatelů začaly PayPal používat při obchodování přes aukční server eBay, kde bylo potřeba vyřešit otázku rychlého přesunu malých částek mezi uživateli.

Díky velké popularitě eBay je PayPal (který je od roku 2002 eBay vlastněn) v současné době asi největší systém virtuální peněženky, a kromě jednoduchého převodu částek mezi jednotlivými členy (jenž je základem celého systému) také nabízí pokročilejší služby obchodníkům, kterým umožňuje přijímat platby i přímo platební/ kreditní kartou, tedy od nečlenů PayPal. Jedná se tedy v podstatě o klasický „merchant“ účet, který si může obchodník zřídit i u řady jiných poskytovatelů.

PayPal pro východní Evropu

Řada českých uživatelů nelibě nesla ignorování střední a východní Evropy ze strany PayPalu, protože se jim tak výrazně komplikovala platba jak na eBay, tak i za další služby. Někdy šlo najít jinou variantu, třeba prodávajícího na eBay přemluvit na jiný platební instrument, například šek, ovšem nezřídka měl zájemce prostě smůlu.

Vyskytovaly se také různé jiné pokusy, jako bylo vytvoření účtu v jiné zemi (například Rakousko), a když karta byla akceptována, šlo platit i tímto způsobem.

Od 17. června jde již vše bez problémů legálně, tedy pokud vlastníte podporovanou platební kartu: používat lze embosované karty MasterCard a Visa, mimo to rovněž v ČR v podstatě nepoužívané American Express a Discover. Neustále se diskutuje o možnosti použití neembosovaných karet, někteří majitelé karet Visa Electron je mohou používat i s PayPal – bohužel jednoznačné informace se na toto téma nepodařilo zjistit. Problém však lze samozřejmě vyřešit použitím virtuální platební karty, kterou dnes řada bank vydává – tu lze použít pouze pro platby přes Internet a nemá žádnou fyzickou podobu.

Zatímco posílat peníze nyní lze přes PayPal bez problémů, občané v ČR a dalších zemích (převážně ze střední a východní Evropy) nemohou použít svůj PayPal účet pro příjem peněz – prostě to nejde. Pro některé země platí omezení, že lze peníze vybrat například jen přes účet v bance v USA, případně přes šek, to zatím bohužel v ČR nejde.

Je škoda, že PayPal je takto restriktivní, pravděpodobně má obavy z toho, že by se do pro něj neznámých nových končin mohli přesunout ti, kdo chtějí platební systém zneužívat. Ještě více líto než Čechům to bude asi v uživatelům v sousedním Polsku, kde eBay před časem zprovoznila svůj vlastní aukční server, ovšem PayPal tam lze také využít jen omezeně.

Jak na to?

Registrace na PayPal je poměrně jednoduchá – stačí si vybrat správný typ účtu (jelikož není možné platby přijímat, stačí Personal), vyplnit potřebné nacionálie a poté přidat svou platební kartu. Zde funguje poměrně zajímavá ochrana před zneužitím kradených karet – po přidání karty ji nelze ihned používat. PayPal z karty zúčtuje částku 1,5 eura, a součástí zúčtovací informace je také speciální kód, který se objeví ve vyúčtování a který je následně nutné zadat v nastaveních PayPal účtu. V praxi to znamená, že když uživatel nemá elektronický přístup k informacím o blokacích (což umožňuje například eBanka), bude muset počkat, až přijde papírový výpis. Stržená částka poté bude připsána na PayPal účet.

A to je v podstatě vše – na účet není nutné převádět žádné peníze, při placení přes PayPal se peníze automaticky strhnou z účtu,podle příslušného konverzního poměru + poplatek za převod. Při placení nejsou účtovány žádné další poplatky za prostředkování, ty si PayPal vybírá od obchodníků.

BRAND24

Temná strana PayPalu

Samozřejmě nic není dokonalé, a také PayPal se potýká s některými problémy. Jelikož se jedná o peníze, existuje mnoho pokusů z uživatelů vytáhnout informace o jejich účtu, a tak je potřeba zacházet se svými přihlašovacími údaji k PayPal účtu podobně bedlivě jako s platební kartou – zadávat je jen tam, kde si je uživatel opravdu jist, že jde o server PayPalu. Také je na Internetu několik serverů (například www.paypalsuc­ks.com, které líčí hororové příhody s PayPal, například při komunikaci s PayPalem, který jim strhnul peníze z účtu, zablokoval účet bez vysvětlení a podobně. Takže – jelikož se jedná o vaše peníze, dbejte pečlivě na to, jak s účtem budete zacházet. Je nutno brát v úvahu, že v případě problémů se můžete na PayPalu domáhat nápravy poněkud hůře než v bance za rohem.

I přes zmíněná možná negativa je samozřejmě z hlediska uživatelů jedině dobře, že PayPal je možné používat i v ČR. Globalizace tak v praxi opět o kousíček postoupila – třeba se nakonec i v ČR objeví eBay a až PayPal získá důvěru v „divoký východ“, snad se i z Čechů stanou plnoprávní uživatelé.

Budete využívat PayPal pro platby?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se již dlouhá léta šťourá v Macích, mobilních technologiích a Internetu a provozuje svůj osobní technický blog www.maler.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).