Hlavní navigace

PayPal už v Řecku nefunguje, místní začínají houfně nakupovat bitcoin

3. 7. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: PayPal
Omezení v řeckých bankách zmítaných současnou krizí se dotýká i online byznysu. Kapitálová kontrola totiž dopadla i na služby jako PayPal.

Limity na výběry v řeckých bankách se dotkly i internetu. PayPal už hlásí, že uživatelé s kartami navázanými na účty v řeckých bankách momentálně nemohou využívat službu k platbám. 

„Vzhledem k posledním rozhodnutím řeckých úřadů ohledně kapitálové kontroly a přeshraničních transakcí jsou peněženky řeckých uživatelů nefunkční,“ tvrdí v textu na serveru Quartz mluvčí platební služby s tím, že v okamžiku, kdy se banky zase rozjedou, což by mělo být podle dnešního prohlášení ministra financí prý už v úterý, rozjedou se zase i platby. 

Když selhávají klasické banky, obrací se Řekové na alternativy. Podle serveru CNN hlásí bitcoinové burzy významné zvýšení zájmu o bitcoiny ze strany řeckých klientů. 

Podle šéfa serveru Bitcoin.de Olivera Flaskaempera poskočily obchody Řeků s bitcoinem o 79 %. A německá burza není jediná. Čtyřicetiprocentní nárůst hlásí i čínský server LakeBTC.

Polská burza Bitcurex zase podle CNN byla zahlcena e-maily z Řecka. Dotazy směřovaly především na to, jestli je bitcoin legální měnou v EU, jestli lze používat Bitcurex jako bankovní účet a zda jsou v Řecku nějaké bitcoinové bankomaty. I proto začali Poláci nabízet Řekům první tři měsíce zdarma s tím, že uživatelé z Řecka mají službu bez poplatků. 

BRAND24

Pro bitcoin to může být další moment, kdy může dokázat své výhody. Zatím ale měna není dostatečně stabilní, v Řecku je jen jeden bankomat v athénské knihovně a i nákupy virtuální měny probíhají prostřednictvím bank. 

„Nejsem si jistý, že by si v Řecku mohli hned kupovat sýr za bitcoiny, ale myslím, že zavření bank otevřelo mnoha Řekům oči,“ tvrdí Filip Godecki, mluvčí Bitcurexu. A reklama pro Bitcoin je na světě. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).