Hlavní navigace

PayPal v praxi: žádný velký zázrak

14. 11. 2006
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 29
Je tomu již přibližně měsíc, co se dveře platebního systému PayPal otevřely i českým zákazníkům. Donedávna bylo možné peníze pouze odesílat a teprve na začátku října provozovatelé umožnili uživatelům z České republiky částky i přijímat. Během uplynulé doby jsme PayPal podrobili detailnímu testování – vyplatí se tedy tato služba i pro běžné uživatele Internetu?

Historií PayPalu se zde nebudeme příliš zabývat, zájemce jen odkážeme na samostatný článek, který se více zabývá samotným fungováním služby. Nyní jen stručně: zpočátku značně ztrátový PayPal založený na konci roku 1998 získává díky velkým investicím do reklamy rychle velkou popularitu a stává se dominantním hráčem na trhu plateb vedených přes Internet. Již v roce 2000 PayPal kupuje společnost eBay, provozovatel stejnojmenného aukčního portálu, a dále posiluje pozici této služby. Z PayPalu se rychle stává téměř univerzální prostředek platby za jakékoliv zboží, naprostá většina obchodníků na eBay ho preferuje jako defaultní platidlo.

Nedávno PayPal oznámil miliontý otevřený účet a svoje služby rozšířil do 103 zemí světa včetně České republiky (ve většině z nich však stejně jako donedávna u nás dovoluje pouze odesílání peněz). Jenom za první čtvrtletí roku 2006 proteklo PayPalem podle oficiálních informací společnosti 8.8 miliardy dolarů, což je nárůst o 41 procent oproti stejnému období v loňském roce. Společnost i nadále expanduje a zaměřuje se na trhy v nových zemích. Alespoň podle těchto čísel nemá PayPal ve světě konkurenci.

Ne všechno ale probíhalo tak hladce, jak se může na první pohled zdát. Bez příchodu strategického investora a nového majitele v podobě společnosti eBay by se PayPal možná ještě docela dlouho topil v dluzích – během začátků této služby totiž dával každému novému zákazníkovi kredit deseti dolarů „na rozjezd“, což pochopitelně vedlo ke značným ztrátám. Zvlášť když si připočtete všechny nenechavce a podvodníky, zakládající více účtů na různá jména.

Dalším velkým problémem PayPalu, který přetrvává víceméně dodnes, je strach vkládat značné finanční obnosy do této služby. To pramení hlavně z toho, že za původního majitele bylo celkem běžné, že vám provozovatelé prostě zavřeli účet a s ním pochopitelně všechny peníze, které jste na něm měli. Získat peníze zpátky bylo téměř nemožné, na telefonáty a e-mailové žádosti zpravidla nikdo neodpovídal, a tak přišlo mnoho lidí o statisíce dolarů. Po převzetí eBayem se situace značně zlepšila, technická podpora je považována obecně za velmi kvalitní a k problémům dochází spíše sporadicky. Samozřejmě že při zjištění pouhého náznaku nelegálních aktivit s účtem vás také nečeká nic příjemného, takže je dobré dávat trochu pozor, k čemu peníze používáte.

Jak to vlastně funguje?

Jak vlastně celý PayPal funguje? Všechno je relativně jednoduché. Uživatel si založí účet, pomocí kreditní karty nebo bankovního převodu na něj nahraje peníze, a ty pak může pomocí PayPalu posílat jiným uživatelům. Společnost provozující tuto službu si strhne určitý poplatek za každou příchozí transakci, a tak je to i pro ně celkem dobrý byznys. Výběr peněz je opět jednoduchý, peníze si prostě pošlete zpátky do vaší banky, při větších transakcích dokonce zadarmo.

Jak jsem se zmiňoval na začátku, až donedávna bylo používání PayPalu v ČR téměř nemožné, pak přišlo postupné otevření pro odesílání plateb a nyní lze již tuto službu plnohodnotně využívat. Nutno podotknout, že spousta českých občanů zná službu již mnohem déle – menším podvodem v podobě registrace na jiné jméno a jinou zemi se k PayPalu mohli dostat již o několik let dříve. To ale obnášelo riziko odhalení takového podvodu a zablokování účtu. Vzhledem k tomu, že si PayPal uchovává informace o platebních kartách, je nemožné otevřít nový účet se stejnou platební kartou, a tak má spousta lidí dnes stále zablokovanou jedinou možnost přidání peněz (u nás zatím není možné nahrát peníze převodem z banky, jak je tomu v zahraničí).

Registrace účtu je velice jednoduchá – jediným problémem může být angličtina. Přestože služba oficiálně podporuje Českou republiku a českou měnu, celé rozhraní aplikace je stále v angličtině, což může někomu stále způsobovat mírné problémy. Pro zaregistrování vašeho prvního účtu stačí vyplnit údaje, jako je jméno, adresa a číslo vaší platební karty (to lze přeskočit a doplnit později). Vřele doporučuji zadávat pouze pravdivé údaje, protože jinak se můžete rychle dostat do nepříjemných problémů a například příjmení již později nelze vůbec změnit. Po potvrzení vaší e-mailové adresy (která se zároveň stává vaším uživatelským jménem) vám již nic nebrání poprvé se přihlásit.

První problémy

Na PayPalu si můžete založit v zásadě dva typy účtu – ten standardní nazvaný „Personal“ a pak jakýsi lepší „Premium“ (je tu ještě „Business“ pro velké obchodníky, ale ten asi využije minimum lidí a je vlastně skoro stejný jako Premium s několika bonusy). Jako výchozí vám samozřejmě vzniká typ Personal a radost z prvního přihlášení do tak známé služby je určitě veliká. Téměř okamžitě ale nastává několik problémů. Kromě zmiňovaného anglického rozhraní je to nutnost přidat na účet kreditní (resp. debetní) kartu. PayPal lze používat i bez ní, ale v takovémto případě budete neuvěřitelně omezeni a většina funkcí vám nebude dostupná – včetně limitu na vybrání maximálně 300 dolarů nebo odeslání $100 (tedy asi 2200 korun).

Paypal - vyber uctu

Výběr účtu během registrace

Přestože na PayPalu je jasně napsáno, že jsou akceptovány i v ČR pravděpodobně nejrozšířenější karty VISA Electron, a přestože Česká spořitelna (u které byla jedna z testovaných karet vystavena) také tvrdí, že karta pro tuto službu funguje, výsledek je samozřejmě naprosto opačný – tato debetní karta je prostě odmítnuta, a účet si s ní tedy neověříte. Zde je však nutno podotknout, že PayPal je značně vybíravý – někteří uživatelé nemají s přidáním karet VISA Electron nejmenší problémy, ostatní jich mohou zkoušet desítky a stejně neuspějí (můj případ).

Není tedy asi nutné dodávat, že pro plnou aktivaci a ověření účtu je dobré mít kartu embosovanou, určenou pro placení přes Internet, která se ale v naprosté většině českých bank standardně nevydává, musíte si za ni připlatit. Z mých zkušeností je ale rozšíření embosovaných karet v České republice stále velice slabé, i když se to v posledních měsících právě v souvislosti s placením přes Internet mírně zlepšuje. S přidáním klasické kreditní (úvěrové) karty většinou nejsou problémy, musí být ale stejně jako ta debetní vydána v jedné ze 103 zemí, kde PayPal operuje, a musí být napsána na vaše jméno (to nelze v nastavení účtu změnit).

Paypal - registrace uctu

Formulář pro zaregistrování Personal účtu

Posíláme peníze

Příjem i odesílání peněz je u Personal účtu zadarmo, což je od provozovatelů pěkné. Stačí vyplnit e-mail příjemce, specifikovat částku a měnu, kterou posíláte, a během několika vteřin už jsou peníze připsány na účtu člověka, žijícího třeba na druhém konci světa. Už ne tak pěkný je ale zmiňovaný limit, který vám zabraňuje obchodovat s nějakými většími částkami a hlavně celá řada omezení. Na to asi nejvýznamnější narazíte poměrně brzy: u Personal účtu nelze přijímat peníze zaslané kreditní kartou. Velké množství zahraničních obchodníků nebo i běžných uživatelů vám bude posílat peníze přímo z kreditní karty, kterou mají přiřazenou ke svému účtu (v zahraničí jsou embosované a jiné „lepší“ karty zcela běžné). Když vám přijde taková platba, Personal účet vám sdělí jen chybovou hlášku, že peníze zasílané z kreditní karty nelze u tohoto typu účtu přijímat – to je možné až u Premium účtu, na který vám doporučuje upgradovat.

Jestli tedy nechcete o zaslané peníze přijít, nezbude vám nic jiného než upgradovat na zmíněný Premium účet. To samotné nic nestojí, nic se nemění, ale přichází jedna zásadní a nepříjemná změna: za příchozí platby se platí. A to hodně. U českých účtů je zde účtován poplatek ve výši 10 korun + 3,4 procenta z příchozí částky (při platbách v řádů statisíců korun můžete toto procento nepatrně snížit). A to už není zrovna málo. Na druhou stranu PayPal je v tom částečně nevinně – tato procenta z každé transakce si totiž účtují také provozovatelé platebních karet, jako je VISA či MasterCard. Jenomže oni si většinou účtují o něco méně a hlavně pouze v případě použití kreditní karty. Spousta plateb probíhá pouze mezi PayPalem a zde jde celý poplatek jako zisk majiteli této služby.

Paypal - odeslani penez

Dialog pro odeslání peněz jinému uživateli PayPalu

Na ukázkovém příkladě vám to ukáži trošku konkrétněji: prodáváte něco na eBay, najdete vhodného zájemce. Ten vám chce poslat peníze přes PayPal (jak jsem se zmiňoval, téměř nic jiného se nepoužívá), řekněme třeba 500 dolarů – nu, a PayPal si z této sumy ukousne celkem asi 20 dolarů, včetně několika tajuplných poplatků například za mezinárodní transakci. A přeci jenom 450 korun za jednu platbu už je celkem „silné kafe“. Odesílatel zaplatí oněch 500 dolarů, vám přijde 480 dolarů, takže PayPal si na každé takové transakci přijde na celkem slušné peníze.

BRAND24

A ještě jeden háček…

Logicky by vás asi napadlo vrátit účet zpátky na Personal nebo založit nový, abyste předešli takovýmto ztrátám na každé transakci. Vrácení účtu na základní variantu je sice možné, ale jenom jednou, vícekrát už typy účtů konvertovat nelze. A brzy na vás opět čeká past v podobě limitů a nemožnosti akceptovat mnoho plateb, takže si tenhle krok asi dobře rozmyslíte. Založení dvou účtu na jednu osobu je povoleno, ale tímto si také příliš nepomůžete: PayPal dovoluje používat pouze jednu kreditní kartu v celém systému a asi jenom málokdo z nás má dvě embosované kreditní karty pro aktivaci dalšího účtu. Když vám pak někdo pošle peníze z kreditní karty, dostáváte se opět do slepé uličky a chtě nechtě u Premium účtu stejně skončíte.

Přes nesporné výhody v okamžitých transakcích třeba z druhého konce světa mě nakonec PayPal po desítkách finančních operacích a měsíci testování příliš nenadchnul. Vysoké poplatky, řada omezení, mírně zmatená nápověda, problémy s aktivací platební karty a záludné převody mezi účty na komfortu českému uživateli moc nepřidají. A to nemluvím ještě o skrytých poplatcích za konverzi mezi jednotlivými měnami. Chápu, že nepatrně bohatšího Američana asi poplatek v hodnotě pár stovek až tolik „nerozhodí“, ale pro běžného obyvatele této republiky je zatím tahle službu tak trochu luxus.

Nabízí se samozřejmě srovnání s dalšími platebními systému na Internetu, jako je například služba MoneyBookers nebo PayPay. U těchto služeb sice nebudete zatíženi tak vysokými poplatky a nutností aktivovat si kreditní karty a různé typy účtů, ale je zde zase jiný problém: v zahraničí o nich téměř nikdo neví a využívá jich minimum prodejců, internetových obchodů nebo běžných uživatelů. Příchod PayPalu, kteří mnozí považovali téměř za spásu v oblasti plateb přes Internet, tedy zase až takovým zázrakem není. V českých poměrech asi bude ještě dlouho vládnout fenomén Premium SMS a online plateb například přes eBanku…

Používáte PayPal?

  • Ano, už dlouho.
    19 %
  • Ano, od chvíle, co je oficiálně v ČR.
    9 %
  • Zatím ne, ale chystám se.
    43 %
  • Ne, a nechystám se.
    29 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislým blogerem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).