Hlavní navigace

PayPay má problémy. Jen se neví, který

31. 10. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 21971
PayPay je jeden z "alternativních" platebních systémů na Internetu, který si vydobyl renomé vůči PayPalu a platebním kartám podporou převodů, na které karetní společnosti i PayPal rezignovaly. To mimo jiné díky tomu, že nebyl regulován regulátory finančního trhu a sídlil na seychellském ostrově Mahé. Ve skutečnosti šlo o výtvor slovenské firmy, které pomohlo drzé použití jména zaměnitelného s PayPalem i kašlání na regulovčíky finančních trhů.

To druhé se nyní zákazníkům PayPay možná vymstí. Objevily se totiž pochybnosti o tom, kdo a co PayPay je. Objevily se totiž dva weby, které o sobě shodně deklarují, že jsou jediný pravý PayPay a ten druhý že je podvodník. Takže, jak to vlastně je?

Nedávno zákazníci PayPay dostali e-mail, v němž byli informováni o tom, že web na adrese Paypay.com (dlouhodobě používaná adresa služby) je ve skutečnosti podvodným webem, který neoprávněně provozuje Oskar Ďuriš, finanční ředitel Paypay. Ten si měl neoprávněně zkopírovat celý web, databáze včetně údajů klientů a dlouhodobě používat jejich uložené prostředky ke svému obohacení. Informaci rozesílal Xavier Roy podepsaný jako ředitel PayPay Inc – lidé mají používat web na adrese Paypayinc.com

Konference Czech Internet Fórum 2009

Český Internet v kostce pro telekomunikační i marketingové odborníky, taková je konference CIF 2009, která proběhne v Praze 12. listopadu 2009. Přinese ohlédnutí za uplynulým rokem, který poznamenala krize na všech frontách.

Na CIFu mluví osobnosti Na panelové diskusi „Souboj titánů“ se sejdou šéfové největších českých portálů, o Internetu v roce 2019 promluví šéfka českého Google Taťána le Moigne a o tom, jak udělat z malé firmy obra a získat pro něj investora, bude mluvit Ondřej Tomek, někdejší šéf Centrum.cz. To nejsou jediná lákadla konference CIF, její kompletní program najdete zde.

Web CIF 2009 s cenami a registrací.

Kéž by to bylo tak jednoduché. E-mail se dostal jako scam do řady databází, protože spíše vypadá jako e-mail, který se snaží uživatele navést na podvržený web paypayinc.com – tedy na první dojem klasický pokus o podvod a příležitost k vytáhnutí uživatelských registračních údajů. Pro to svědčí mimo jiné fakt. že původní web paypay.com má certifikát Verisignu, což ale neprokazuje nic víc, než že jej skutečně provozuje společnost WorldClearing US. To není nijak podstatný důkaz, podle amerických registrů jde o firmu se čtyřmi zaměstnanci a ročními výnosy 100 000 dolarů. Oproti tomu PayPayInc.com provozuje společnost PayPay Inc. vedená Xavierem Roy má 18 zaměstnanců a roční výnosy kolem milionu dolarů.

Další e-mail, který dostali uživatelé, pochází od PayPay.com a informuje uživatele o tom, že Xavier Roy provozující PayPayInc.com je zloděj, který ukradl databázi uživatelů i web, když se k ní dostal jako investor, svou investici ovšem nezaplatil.

PayPay

Kdybyste hledali pět rozdílů mezi weby paypay.com a paypayinc.com, našli byste jediný: provozovatele.

Který web je pravý a která společnost je skutečně provozovatelem platebního systému PayPay, se momentálně nedá věrohodně zjistit. Jelikož systém není regulovaný (respektive PayPay regulaci v USA deklaruje, ale nepodařilo se ji ověřit), nelze se dotázat regulátora či jiné autority. Tvrzení samotných rozhádaných tvůrců či investorů není k ničemu.

Uživatelům PayPay doporučujeme opatrnost, protože vzájemně se napadající protiweby deklarují o tom druhém, že slouží jen ke zjištění přihlašovacích údajů do „té pravé služby“, což umožní podvodníkovi využít zůstatek vašeho paypay účtu. Kdo je ale pravý a kdo je podvodník, není zatím moc jasné. Zatím bychom si vsadili na PayPay.com – ten vypadá jako více pravý, ale buďte v každém případě opatrní.

Tipy C

Aby toho nebylo málo, proti PayPay Inc. podal žalobu americký PayPal, jemuž se nelíbí střet s jeho ochrannou známkou.

V Česku PayPay získal sice řadu velmi vážných příznivců, ale ve skutečnosti se nikdy k rutinnímu placení například v e-shopech u nás neprosadil a jeho implementace do platebních mechanismů eshopů jsou u nás ojedinělou záležitostí. V oblasti e-komerce boduje až PaySec, ten už ovšem pod záštitou ČSOB.

Znáte systém PayPay?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).