Hlavní navigace

Pekingská "Opencard" umožňuje sledovat kohokoliv kýmkoliv

10. 10. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Yaikatong, obdoba české Opencard, nabízí zvláštní výhodu komukoliv, kdo má zájem sledovat pohyb konkrétních osob. Nezabazpečený web provozovatele umožní zjistit kompletní historii pohybu i finančních transakcí libovolné karty. Stačí znát čislo. Pokud znáte číslo karty, stačí  navštívit http://www.bjsuperpass.com/, zadat číslo a podívat se na historii pohybu držitele karty, včetně historie finančních transakcí. Jediným „zabezpečením“ je nutnost znát číslo karty. Součástí záznamu jsou tak všechny…

Yaikatong, obdoba české Opencard, nabízí zvláštní výhodu komukoliv, kdo má zájem sledovat pohyb konkrétních osob. Nezabazpečený web provozovatele umožní zjistit kompletní historii pohybu i finančních transakcí libovolné karty. Stačí znát čislo.

Pokud znáte číslo karty, stačí  navštívit http://www.bjsu­perpass.com/, zadat číslo a podívat se na historii pohybu držitele karty, včetně historie finančních transakcí. Jediným „zabezpečením“ je nutnost znát číslo karty. Součástí záznamu jsou tak všechny trasy metra a autobusů použité konkrétní osobou, včetně nástupních a výstupních stanic.

Web je možné strojově zpracovat, takže kdokoliv s dostatkem času a trpělivosti by mohl získat kompletní údaje z databáze o pohybech milionů osob v Pekingu. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).