Hlavní navigace

Pentagon výrazně posílí tým pro oblast kybernetické bezpečnosti

29. 1. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Americké ministerstvo obrany plánuje v následujících letech podstatně personálně posílit oddělení, které má na starosti kybernetickou bezpečnost země.

Představitelé amerického ministerstva obrany oznámili, že v následujících letech zvýší počet zaměstnanců, kteří se v Pentagonu zabývají obranou proti kybernetickým útokům, ze současných 900 na 4900. Američané tak reagují na rostoucí zranitelnost svých strategických počítačových sítí vůči hackerským útokům ze zahraničí. Už loni v říjnu americký ministr obrany Leon Panetta prohlásil, že Spojeným státům hrozí kybernetický Pearl Harbor.

Panetta varoval, že případný útok by mohl vyřadit z provozu elektrickou rozvodnou síť, vládní počítačové systémy. Útočníků by se také mohlo například podařit získat kontrolu nad jedoucími vlaky a případně je využít k teroristickým útokům či kontaminovat zdroje pitné vody.

Panetta zmiňoval jako jeden z příkladů srpnový útok na počítačovou síť saudské státní petrolejářské společnosti Saudi Aramco. Hackeři tehdy vyřadili z provozu více než 30 tisíc počítačů. Představitelé amerických tajných služeb později oznámili, že jsou stále více přesvědčeni, že za útokem stojí Írán.

Posílený tým na ministerstvu obrany bude mít na starosti hledání a trénování specialistů pro boj s kyberterorismem. Pentagon ale počítá také s tím, že tito specialisté se budou ve větší míře než dosud podílet na útočných počítačových operacích proti zahraničním nepřátelům

Tipy C

Zpráva o personálním posílení přichází jen týden poté, co ruský prezident Vladimir Putin nařídil tamní tajné službě FSB, aby posílila ochranu země proti kybernetickým útokům. Putin požaduje, aby FSB vytvořila systém, který dokáže takové útoky odhalovat, ale hlavně bude schopný jim v co největší možné míře předcházet. Tajná služba současně dostala za úkol zintenzivnit v této oblasti spolupráci s ostatními státními orgány a zahraničními zpravodajskými službami.

Zdroj: The Washington Post

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).