Hlavní navigace

Pět let O2TV ve znamení nenaplněných očekávání

8. 8. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Brzy tomu bude již pět let, co Telefónica spustila IPTV službu O2TV. Poslední dva roky však počet jejích abonentů stagnuje a nedosahuje čísel, které si Telefónica sliboval. Kde hledat důvody tohoto stavu? V nenaplněných slibech operátora, rozvoji vysokorychlostního Internetu i omezených možností linek.

Brzy to bude již pět let, co se Telefónica (O2) stala triple-play poskytovatelem. V září 2006 totiž spustila svou IPTV službu O2TV. Ta je bezkonkurenčně nejúspěšnější IPTV službou na našem trhu, tedy alespoň co se počtu abonentů týká. Je také jedinou IPTV službou poskytovanou na celorepublikové úrovni. V tomto ohledu mohla O2TV alespoň částečně konkurovat jen služba Volný TV, která ale byla v roce 2009 zrušena, protože nesplnila očekávání do ní vložená.  

Ani v případě O2TV se nedá říci, že by služba udělala onu pověstnou díru do světa. Na konci druhého čtvrtletí letošního roku měla 130 000 abonentů. Oproti předchozímu čtvrtletí si v celkových číslech polepšila o 1000 abonentů, ale při meziročním srovnání naopak o 2000 abonentů přišla. Můžeme tak již s určitostí konstatovat, že loňské přebudování programové nabídky službě k dalšímu růstu nepomohlo.

Počet abonentů se nedaří výrazněji navýšit již dva roky, po které osciluje kolem 130 000. Telefónica v posledních letech výsledky O2TV ve svých zprávách o hospodaření nijak nekomentuje (jen suše oznamuje čísla) a nevyhlašuje do médií ani cíle, které si pro O2TV stanovila. Původní plány ale služba neplní. Rok po spuštění O2TV totiž Telefónica vyhlásila, že během následujících 12 měsíců chce atakovat hranici 150 000 abonentů. K té se ovšem nepřiblížila.

Proč se O2TV nedaří?

Na poli digitálních placených televizních služeb panuje ostrá konkurence. Ve městech se o zákazníky uchází kabelové televize, celorepublikově je dostupné satelitní vysílání. Díky digitalizaci se také rozšířila nabídka terestricky volně šířených kanálů, která evidentně mnoha domácnostem stačí nebo kvůli ekonomické situaci v dnešní nejisté době stačit musí. Zaměřme se však na srovnání s těmi placenými službami.

Z cenového srovnání nevychází O2TV až tak špatně, takže tady příčina malého zájmu o službu nebude. Ovšem ve srovnání s nabídkou DVB-C a DVD-S služeb pokulhává v nabídce kanálů ve vysokém rozlišení. O2TV dnes nemá konkurenceschopnou nabídku HD kanálů, o které se přitom mluví již od roku 2007. Důvod lze hledat v technickém omezení stávajících linek. V tomto ohledu by O2TV měl prospět přechod z ADSL na VDSL, s nímž ale Telefónica teprve začala.

Dalším problémem O2TV je pověst služby, která není zrovna valná. Zákazníci si často stěžují na kostičkování obrazu či pomalé přepínání mezi kanály. Mnohé uživatele nepříjemně překvapí fakt, že při sledování televize výrazně klesá rychlost internetové přípojky, protože na lince prostě není dost kapacity (platí pro ADSL).

Když se set-top-box vypne, opětovné spuštění je adrenalinovým sportem, protože tu a tam si služba postaví hlavu a prostě pár hodin nefunguje. Informaci, že www.gus.iptv není dostupný si na své obrazovce někdy přečetla asi většina abonentů. Relativně často se na obrazovce objeví hlášení, že došlo k chybě a je potřeba restartovat set-top-box. Někdy restart pomůže, někdy se nabíhání set-top-boxu zacyklí.

Samotné set-top-boxy také stojí za krátkou odbočku. Modely s pevným diskem pro nahrávání pořadů jsou zákazníkům roky slibovány, ale dodnes je Telefónica nezařadila do nabídky. Loni alespoň jako částečné řešení nabídla bezplatnou doplňkovou službu O2TV Nahrávání pro vzdálené nahrávání, u které nejen technické nadšence potěší, že plánování nahrávání lze provádět po Internetu i z mobilního telefonu, kdekoliv s přístupem na Internet.  O2TV Nahrávání ovšem není plnohodnotnou náhradou za služby klasického moderního rekordéru.

Nahrávaný pořad lze sledovat až po jeho skončení. Není možné si jej pustit od začátku ještě během nahrávání. Funkce time-shift chybí. Kapacita úložiště je navíc výrazně omezena jen na 20 hodin (nedávno byla navýšena z původních 10 hodin). Na pevný disk rekordéru se záznamu vejde výrazně více a nikdo vám nezhlédnutý pořad po 14 dnech nesmaže.  Samotná služba O2TV Nahrávání navíc nedávno trpěla problémy, kdy nahrané pořady nebylo možné přehrát, což pověsti O2TV také nepřidalo.  

Můžeme si i položit otázku, jestli Telefónica dostatečně využívá nezměrného potenciálu IPTV technologie pro nabídku rozšiřujících interaktivních služeb, které konkurence nemůže nabídnout. Telefónica se snaží na poli video-on-demand služeb, ale další nadstavbové služby již nenabízí. Promarněný potenciál lze hledat třeba u televizního bankovnictví. Přístup k účtu přes televizní obrazovku v rámci služby TV Banka je nabízen jen klientům Poštovní spořitelny a operátor neplánuje službu dále rozšiřovat. 

Video-on-demand služby nestačí

Chybí killer-features, které by O2TV výrazně odlišily od služeb na bází DVB-C či DVB-S. Zástupci Telefóniky na mnoha konferencích během těch pěti let slibovali různé nadstavbové prvky od map po hry, ale zatím nedošlo k realizaci. Od konkurence se tak O2TV odlišuje pouze nabídkou video-on-demand služeb a je otázkou, jestli tato konkurenční výhoda je v boji o zákazníky zásadní.

Služba O2TV Videotéka půjčující celovečerní filmy za poplatek musí čelit tvrdé konkurenci šedých internetových zdrojů filmů. Proč utrácet 45 Kč za filmovou novinku, když si ji mohu zdarma stáhnout z Internetu? Za cenu dvou filmových novinek z nabídky O2TV Videotéky si lze u různých služeb pro uskladnění dat (napěchovaných filmovými novinkami) zakoupit kredit na pohodlné stažení desítek filmů. 

O2TV dále nabízí archiv původních pořadů vybraných tuzemských televizních stanic odvysílaných za poslední týden. Ty si ale může každý zdarma přehrát z internetových archivů jednotlivých televizí na počítači i tabletu. Archiv O2TV navíc není kompletní. Například Televizní noviny televize Nova, nejsledovanější zpravodajské relace v republice, v archivu O2TV nenajdete. Na Voyo.cz nebo třeba přes Viera Cast si je ovšem můžete přehrát už pár minut po odvysílání.

BRAND24

Video-on-demand služby O2TV tedy nepřinášejí nic exkluzivního, co by nebylo k dostání jinde. Jak by Telefónica mohla s O2TV ještě prorazit? Její šance by se zvýšily při větší technické kvalitě a spolehlivosti služby, se kterou by ruku v ruce měla přijít seriózní nabídka HD kanálů a možnost pořídit si set-top-box s pevným diskem pro plnohodnotné nahrávání pořadů. K tomu by se měly přidat další nadstandardní služby, které v DVB-C nebo DVB-S není možné nabídnout.

Otázkou ovšem je, jestli už na něco podobného není pozdě. Na trhu jsou chytré televizory s přístupem na Internet, s nimiž mají výrobci televizorů velké plány (např. Samsung nebo Panasonic). Tyto televizory mají potenciál nabídnout vše, s čím by mohla přijít Telefónica v rámci své IPTV služby: přístup do archivu pořadů, půjčování filmů, sociální sítě a internetové video a mnohé další. A to vše nezávisle na televizní službě, tedy klidně v kombinaci s volným terestrickým vysíláním.

Co by O2TV podle vašeho názoru nyní nejvíce prospělo?

  • Širší nabídka HD kanálů
    18 %
  • Nové interaktivní služby
    10 %
  • Rozšiřování video-on-demand služeb
    4 %
  • Set-top-boxy schopné nahrávat
    7 %
  • Větší propagace, akční nabídky
    7 %
  • Nic, služba nemá potenciál
    54 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).