Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Peter Lelovič: Když práce přibývá aneb zničí už internet konečně dělení společnosti na třídy? od JKL - Základní demagogie, která se učí už od jesliček...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 6. 2013 10:02

    JKL (neregistrovaný)

    Základní demagogie, která se učí už od jesliček až po televizní diskusi s panem premiérem je, že lidé jsou si rovni.

    Je to naprostá kravina, blbost, není to podložené žádným výzkumem a obecně přijímaná pravda to je jenom proto, že to už od dětí tolik lidí dětem tlačí do hlav!

    Jenže i když si budu neustále opakovat "je tam most", "je tam most", napíšu o tom stohy knih a nechám si to zopakovat největšími osobnostmi světa, ale most tam ve skutečnosti nebude, tak udělám první krok ze skály a spadnu dolů na hubu (dokonce i když budu řvát v letu "tady je přece most!!!")

    Stejně tak vznikají krize - šíří se demagogie o "rovnosti", ale realita pak ukazuje, že rovnost samozřejmě neexistuje a to se pak projevuje různými "krizemi", obrovskou nezaměstnaností a chudobou některých skupin...

    A Internet na tom nic nezmění. Je pravda, že ze Zimbabwe by člověk jako je Warren Buffett dokázal jenom prostřednictvím počítače připojeného na Internet vydělal miliony a miliardy dolarů - JENŽE, bez toho, aby někdo opustil Zimbabwe, jel do USA a podíval se, jak se vlastně dělá business, tak se takovým člověkem nestane... A pokud ano, pak se už jaksi do Zimbabwe vracet nebude :-)

    Já jsem kupříkladu musel cestovat tisíce kilometrů, měsíce pracovat v businessu, bavit se s tisíci lidmi, jenom proto, abych se od nich dozvěděl, že to dělám špatně, tohle dělám špatně, tohle by bylo vhodné dělat jinak a na tohle se můžu úplně vykašlat - jsou to věci, které by se vlezly na jednu A5 nebo které by mi někdo mohl poslat e-mailem.

    Problém ovšem je, že i když bych to já sepsal a někomu dal přečíst, tak ten člověk to NEPOCHOPÍ. Můžu kolem toho napsat třeba deset knih, ale čtenář to NEPOCHOPÍ... Aby to plně pochopil, musí zvednout zadek a jít jako já do business center a teprve až tam, když mu ukáží jaký je vlastně kretén, tak to (možná) pochopí a bude schopný dělat skvělý business.

    Dokonce i lidé z čistě "internetových" firem a to nejen světových, ale i těch našich, museli hodně cestovat, bavit se s hodně lidmi, vést spoustu jednání, aby měli úspěch.

    Jestli si někdo představuje, že díky Internetu si někde dělník ze šroubárny otevře pívečko, zapne notebook a rázem se předělá na finančního analytika Goldman Sachs, tak je neskutečný naivka!

    Hodně lidí, prostě nemá dostatečnou mozkovou kapacitu k tomu, aby dělali něco jiného než třeba seděli na zadku a točili volantem nebo pípali na pokladně. Můžete jim sice vyměnit jednu takovouto kravinu za druhou, ale až všechny takové automatické blbosti budou dělat počítače, tak prostě pro takové lidi ŽÁDNÁ PRÁCE NEBUDE!!!

    Stejně jako není žádná práce teď pro mentálně retardovaného, který dokáže dělat jenom jeden jednoduchý manuální úkon - například kopat motyčkou. Za středověku to byla pohoda, mohl si celou dobu kopat motyčkou a odváděl vynikající práci, protože kopal opravdu usilovně... Ale dnes? Nemůžete ho posadit ani za tu kasu, protože pečivo a ovoce už nenamarkuje, nemůžete ho ani posadit za ten volant, protože to nacpe do nejbližšího stromu nebo pojede úplně někam jinam než má...
    Jediná možnost je ho právě prohlásit za mentálně retardovaného, protože není schopen samostatného života (podle dnešních norem) a posílat mu invalidní důchod.

    A stejné to bude v budoucnu - prostě 80% lidí nebude dělat vůbec nic, budou jen sedět na zadku, čumět na TV nebo nějakou její obdobu, bavit se zábavou pro lůzu, aby nedělala bordel z nudy a jelikož takové věci jako jídlo, oblečení a energie budou díky strojům a výzkumu v obrovské nadprodukci, tak prostě tyhle věci budou dostávat zdarma.

    Přičemž zbylých 20-10% myslících lidí bude vykonávat skutečně potřebnou a inteligentní činnost a jejich postavení bude podobné jako postavení šlechticů. Dá se očekávat, že díky jejich výjimečnosti budou zákony jakékoliv napadení nebo nutné neposkytnutí pomoci takovým lidem velmi silně trestat...

    Navíc to, co lůza chce (hlavně chlast a cigára), má velmi nízké výrobní náklady už teď, takže i ona sama by byla s takovým řešením spokojená. Myslím, že kdybych navrhl ve volbách, že všichni "manuálové" budou jenom sedět doma na zadku a ve speciálních výdejnách dostanou potřebný žvanec a v "hospodách pro manuály" mají NOLIMIT zdarma na pivo, levný tvrdý chlast a levná cigára, tak mě budou manuálové líbat ruce, protože většina jich chodí do práce jenom proto, aby měli kde bydlet, základní jídlo a zbytek mohli dát za chlast a cigára. :-D.

    No a my ostatní se pak můžeme věnovat skutečné činnosti, která něco vytváří a není to "aby lidi, měli práci" :-D.

  • 12. 6. 2013 20:12

    alejo (neregistrovaný)

    Pane JKL, vy jste lidská troska a ubožák. Myslíte si o sobě, jaký jste frajer od businessu, ale realita je taková, že jste vylízaný egoista. A jestli jste úspěšný v práci, tak si uvědomte, že to o vaší kvalitě vůbec nic nevypovídá. Hlavně napište co nejvíc smajlíků, slov v kapitálkách a vykřičníku, aby se toho vašeho degenského myšlení každý všiml. Nejvíc líto mi je právě lidí jako vy. Mají inteligenci, mají "úspěch", ale jsou to větší trosky než lidi na ulici. Je mi jasné, že se mému komentáři teď budete smát, ale jestli máte opravdu trochu inteligence, tak si na moje slova jednou vzpomenete a budete se nenávidět, protože to co píšete, je narcistická óda agresivního tupce. Ámen

  • 15. 6. 2013 1:13

    Jurax

    Ale kuš - ještě dlouho technologie nebudou moci úplně nahradit člověka ani v jednoduchých pracech - technicky, natož ekonomicky. Pokud vůbec někdy ... Příklady si jistě při Vašem rozhledu najdete sám.

    Už jen uklid domácnosti, prádlo (musí se před vložením do pračky přetřídit, což by vyžadovalo dnes i zítra velmi sofistikovanou a drahou techniku nebo prádlo s čipem) a po vyndání ze sušičky se musí něco vyžehlit a všechno uklidit, nebo vaření ... na tépichy a podlahy už roboti jsou, na mytí nádobí taky, ale z myčky do polic už kastróly nenaskáčou ... jistě, i tohle lze řešit jednorázovými oděvy i kastróly, ale ekonomika, zdroje ...

    A nepodceňujte lidi - Vy (možná) umíte byznys, ale nejspíš neumíte udělat ze dřeva poličku či sroubit krov, opravit prasklou stoupačku, okachličkovat stěnu v koupelně, vyměnit vadnou zásuvku tak, aby ta Vámi namontovaná byla funkční a nesmrtící :-) nebo opravit i banální věc na vlastním autě - a na tohle všechno budete potřebovat ještě dlouho lidi, kteří nebudou potřebovat MBA, ale neporaní se šroubovákem ... a vůbec když bude moc byznysmenů a málo tesařů, byznysmeni budou bez práce a budou tesařům podávat hřebíky, protože sekyrkou by se poranili :-) - a samozřejmě budou placeni jako helfr, tedy míň jak tesař... ono se to u některých profesí tzv. bílých límečků projevuje už dnes ... :-)

    Obecně - lidé si skutečně nejsou rovni - ale díky dělbě práce jsou nebo mohou být platnými členy své komunity, i když nebudou znát takovou z mého pohledu trivialitu (jsem vzděláním matik), jakou je důkaz L'Hospitalova pravidla :-) ... nebo napsat SQL dotaz s klauzulí HAVING :-)

  • 11. 6. 2013 11:53

    NewMN (neregistrovaný)

    Souhlasím. Technologický pokrok (např. 3D tisk) přinese zásadní změnu v úloze peněz a v chápání práce jakožto zdroje peněz potřebných k uspokojení základních životních potřeb. Vzhledem k tomu, že věci a potraviny bude možné vyrobit "skoro zadarmo" a hlavně bez potřeby masové lidské práce, bude nutné zavést systém "základního příjmu" který všem lidem zabezpečí živobytí. Jakýkoliv příjem nad tento "základní" získají pouze lidé, kteří budou mít schopnosti (a taky budou chtít) přinést něco navíc. Technologie by tak mohly pomoci naplnit levicový ideál - Příležitost schopným, jistotu všem.

  • 11. 6. 2013 16:54

    Pepa z depa (neregistrovaný)

    JKL a NewMN: Hele hošové, nekoukejte na Startrek a nehulte nekvalitní trávu. Pak nebudete potit takové sebestředné a nenávisté osloviny o "manuálech". Raději půjdu do hospody pokecat s manuálem, než s takovými náfuky, kteří všemu rozumí a s těmi svými ručičkami, které se štítí práce, se sotba nají. No a větu "No a my ostatní se pak můžeme věnovat skutečné činnosti, která něco vytváří a není to aby lidi, měli práci" mohl napsat jen opravdový blbeček, jehož IQ je tak někde na úrovni houpacího koně…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).