Hlavní navigace

Petr Svatoš: Česká televize chce na Internetu nabídnout video v televizní kvalitě

5. 2. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Jaký mají uživatelé Internetu zájem o placenou Videopůjčovnu České televize (ČT)? Proč některé pořady v internetovém archivu končí dřív, než by měly? A hlavně jaké novinky pro svoje online vysílání plánuje veřejnoprávní televize pro letošní rok? O tom je rozhovor, ve kterém serveru Lupa.cz odpovídal vedoucí Internetu ČT Petr Svatoš. Několik poznámek v něm připojil i ředitel techniky veřejnoprávní televize Rudolf Pop.

Videopůjčovnu ČT navštíví zhruba 50 tisíc lidí týdně

Novinkou mezi online službami ČT je Videopůjčovna. Jaké na ni máte ohlasy?

Petr Svatoš: Ohlasy mám kladné, uživatelé se registrují stále vysokým tempem. Počet uživatelů roste lineárně. Videopůjčovna je službou, která rozšiřuje naše možnosti. I dál se ale snažíme poskytovat maximum pořadů zdarma v rámci iVysílání. To zůstává na Internetu nadále naší hlavní službou. Videopůjčovna je doplňkem tam, kde nemůžeme pořady kvůli autorským právům poskytovat bezplatně.

Kolik diváků si půjčí nějaký film, seriál nebo jiný pořad z této placené Videopůjčovny? A jak je tato nová služba navštěvovaná?

Petr Svatoš: Videopůjčovna ČT má zhruba 50 tisíc unikátních návštěvníků za týden. Od jejího spuštění, tedy od 17. prosince loňského roku, stránky www.videopujcov­naCT.cz navštívilo už přes 250 tisíc uživatelů, kteří si stáhli přibližně 4700 videí. Návštěvnost stránek ČT je jinak součástí NetMonitoru a tím pádem veřejně dostupná.

Nakolik plánujete rozšiřovat obsah a nebo měnit členění videí, která už dnes ve Videopůjčovně poskytujete?

Petr Svatoš: Určitě chceme zapracovat na tom, aby byly stránky přehlednější. Uvědomujeme si, že v tomto ohledu máme co zlepšovat. Rozšířit chceme především atraktivní obsah, tedy nabídku filmů a seriálů.

Rudolf Pop, Karel Trpák: ČT nabídne Dolby Digital, DVB podtitulky, samostatné zvukové stopy i MHP
digizone - logo

Česká televize (ČT) čeká na vítěze výběrového řízení na provozovatele vysílačů veřejnoprávního multiplexu a schválení Technického plánu přechodu. Jaké podmínky musí vítězný operátor splnit? Kdy se sítě veřejné služby dočkají diváci na Plzeňsku, Českobudějovicku a v Sušici? Jak plánuje ČT opouštět současný multiplex A? A co za novinky veřejnoprávní multiplex nabídne? Na otázky serveru DigiZone.cz odpovídal ředitel techniky ČT Rudolf Pop a vedoucí vysílací techniky Karel Trpák.

Zkrácené pořady na Internetu by se měly letos stát minulostí

Povídejme si chvíli o bezplatném internetovém archivu ČT. Před časem se objevila zpráva, že se tu objevují částečně i ty pořady, na které práva nemáte. Příkladem byl třeba přesah seriálu Ally McBealová do nočních zpráv. Předpokládám, že z tohoto důvodu jste konce záznamů pro Internet spíš zkrátili. Nyní ale zase nejsou pořady na Internetu v některých případech kompletní, chybí jim závěr. Můžete říct, čím to je?

Petr Svatoš: Problém vzniká na straně technického zajišťovatele těchto služeb, není to chyba ČT. Ale celou věc řešíme. Problém se každopádně týká mizivého procenta uživatelů. 99 procent návštěvníků online archivu ho nejspíš nikdy nezjistí. Chybu způsoboval přehrávač Windows Media Player, je tak už upravená. Kdo si tedy stáhnul zmíněný přehrávač a ještě si k němu nedohrál patřičnou opravu, může mít potíže ale i dnes.

Rudolf Pop: Já k tomu doplním, že když „přetékáme“ o nějakou dobu, třeba u devadesátimi­nutového pořadu o deset minut, tak to není problém. Nechá se říct, že zásadním způsobem neporušujeme autorská práva. Nikde není řečeno, že s posledním „framem“ odvysílaného pořadu by musel tento pořad skončit i na Internetu.

Petr Svatoš: Nikdy se nám každopádně nestalo, že bychom na Internetu uvedli v rámci jednoho pořadu i celý pořad následující. Vždycky šlo jenom o několik minut.

Zmínil jste se, že uvedený problém se týká jen lidí, kteří mají přehrávač Windows Media Player. Já jsem se díval naposledy na záznam nedělního pořadu Média a svět (z 27. ledna, pozn. aut.) a tam zkrátka chyběly zhruba poslední tři minuty. Myslíte tedy, že kdybych použil přehrávač Real Player, který podporujete také, tak že bych viděl zmíněný pořad celý?

Petr Svatoš: Pokud tam chybí poslední tři minuty, tak jde o úplně jinou chybu a s tím, co jsem dosud říkal, to nemá nic společného.

A tato chyba vzniká kde?

Petr Svatoš: Pokud chybí pořadu poslední tři minuty, jde o technickou chybu, která vznikla při zpracování tohoto pořadu a jeho zařazování do archivu.

Rudolf Pop, Karel Trpák: Zpravodajství ČT přejde na formát 16:9 letos v září
digizone - logo

Jaké problémy musí veřejnoprávní Česká televize (ČT) vyřešit při přechodu na širokoúhlé zpravodajství? Co za kroky ČT podniká při přípravě na výrobu a vysílání pořadů ve vysokém rozlišení (HDTV)? Jak využije opci pro datový tak na satelitní platformě CS Link? Na co se diváci mohou těšit při vysílání Olympijských her z Pekingu? A co přinese digitalizace televizního archivu? Na otázky serveru DigiZone.cz odpovídal ředitel techniky ČT Rudolf Pop a vedoucí vysílací techniky Karel Trpák.

Datový tok videa zvýšíme na 1,5 megabitu a nabídneme televizní kvalitu

Jaké novinky pro Internet ČT připravuje?

Petr Svatoš: Plánujeme výrazným způsobem zlepšit technickou kvalitu našeho internetového vysílání. Jednak, co se týče spolehlivosti, tedy chceme odstranit mj. problém nedokončených pořadů, o kterém jste se právě zmínil. A doufáme, že se nám to do konce roku povede. Jednak plánujeme zvýšit kvalitu obrazu a bitový tok. Chtěli bychom povýšit internetové vysílání na úroveň vysílání televizního. Chystáme se proto vysílat v plném televizním rozlišení, tedy s obrazem 720×576 bodů.

A kam posunete datový tok ze současných 400 kilobitů za sekundu? Na megabit?

Petr Svatoš: Uvažujeme, že by to mohlo být až 1,5 megabitu. Myslíme si, že pro plný PAL by to už mohlo být na Internetu dostačující.

Větší video si vyžádá ale také zásadní změnu designu stránek i-Vysílání ČT. Nedovedu si dost dobře představit, že by se zvetšené okno videa vešlo do současné koncepce těchto stránek.

Petr Svatoš: To rozhodně. Však vám také vyzrazuji naše plány do budoucnosti. Do zítřka tato změna ještě neproběhne.

Jaký časový horizont jste si pro ni tedy stanovili?

Rudolf Pop: Nejprve musíme na projekt vypsat výběrové řízení.

Petr Svatoš: A to vypíšeme v nejbližší době.

Bude tedy tento inovovaný web hotový do konce letošního roku?

BRAND24

Petr Svatoš: Do konce roku to bude určitě. Většinou je na takovou změnu potřeba půl roku práce.

Rudolf Pop: Přesně tak, celý mechanismus kolem obdobné změny si standardně žádá kolem půl roku času Pokud tedy nevzniknou nějaké právní problémy – třeba v odvolávání se neúspěšných uchazečů.

Jak často sledujete iVysílání České televize?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).