Hlavní navigace

Phantom AR: Česká rozšířená realita chce na Kickstarteru čtvrt milionu USD

25. 7. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Phantom AR
Rukavice, operační systém a cloud. Český systém pro rozšířenou realitu Phantom AR chce nastartovat vizi úspěchem na Kickstarteru.

Takzvaná rozšířená realita (augmented reality, AR) v posledních týdnech prošla velkou celosvětovou osvětou díky mobilní hříčce Pokémon Go. Je to nejspíš první skutečně masivní užití této technologie, která už je tu jinak delší dobu. 

Jednu dobu se o ní hodně mluvilo díky projektu brýlí Glass od Googlu, zájem oživily také brýle HoloLens od Microsoftu a tajemný Magic Leap s investicemi 1,4 miliardy dolarů. Jinak AR ale není nic, co by se prozatím nějak zásadně prosadilo.

A tady do hry vstupuje český projekt Phantom AR, který chce na crowdfundingové kampani na Kickstarteru vybrat 250 tisíc dolarů na další rozvoj. S podtitulem „Make Augmented Reality Great Again“ paroduje heslo americké prezidentské kampaně Donalda Trumpa a chce pomoci k tomu, aby se AR dostalo z laboratoří do skutečného světa.

Zakladatel Phantom AR Mirek Burkoň, vzadu za stromem vykukuje Cacodemon z Dooma. Samozřejmě AR.
Autor: Phantom AR

Zakladatel Phantom AR Mirek Burkoň, vzadu za stromem vykukuje Cacodemon z Dooma. Samozřejmě AR.

Šéfem projektu je Mirek Burkoň, který mimo jiné spoluvytvářel službu OpenBrand a podílel se na Infobaden TV, která na Startovači vybrala půl milionu korun.

„Dlouho jsem na tom dělal sám, teď jsme tři, ale dost rychle se to asi změní. Proto jsem se z Prahy přesunul do Silicon Valley. Hlásí se mi tady lidi s kvalifikacemi, na které bych jinde nenarazil. To je vlastně dost zásadní účel kampaně na Kickstarteru – dát dohromady ty nejlepší lidi z několika zatím moc nesouvisejících oborů,“ říká Burkoň pro Lupu.

Rukavice, operační systém a cloud pro AR

Ti lidé z různých oborů souvisí s jednou věcí – Phantom AR má vytvořit komplexní systém, který má rozšířenou realitu uvést do provozu. Nepůjde pouze o jednu část z mnoha. Tvůrci se v kampani zmiňují o tom, že současné projekty všemožných brýlí a headsetů se nevydávají správným směrem a že vše vypadá dobře na korporátních videích, nikoliv v praxi.

Phantom AR se skládá z několika částí. Tou první, která je základem, je prozatím prototypová forma rukavic, které dokáží snímat pohyby ruky a prstů, díky čemuž se pak dá ovládat virtuální prostor. Rukavice využívají technologii nazvanou Inertial Measurement Units (IMUs) používající gyroskopy, akcelerometry a magnetometry. Rukavice Phantom Touch umožňuje detekovat dotyky holých prstů.

Druhou částí je pak operační systém pro AR nazvaný Phantom OS. Jeho základem bude Android, jinak ale bude odlišný – podobně jako se iOS liší od macOS kvůli tomu, že se používají na zcela jiných typech zařízení. Phantom OS má především používat uživatelské rozhraní plně přizpůsobené novému typu ovládání. Phantom OS má být plně open source a má běžet na všem, co rozběhá Android, bude mít dostatečný výkon a potřebné senzory. Aktuálně se technologie testují pomocí Project Tango od Googlu.

Operační systém je v současné době především vize, práce probíhají zejména na Phantom Touch. Rukavice budou součástí vývojářského balíčku (dev kit) pro ty, kteří projekt podpoří na Kickstarteru.

Phantom AR chce do budoucna pracovat s různými výrobci headsetů pro rozšířenou realitu tak, aby bylo možné pro operační systém získávat všemožná data (mapování okolí kolem vás a podobně). Do té doby bude nicméně součástí projektu vlastní řešení senzorů, které bude možné používat univerzálně.

BRAND24

Takto sbíraná data se budou nahrávat do další části projektu – Phantom Cloudu. Data o prostředí od lidí nebo třeba dronů se mají přesouvat do cloudu, díky čemuž se vytvoří podklad pro „digitální sféru obalenou kolem našeho starého fyzického světa“. Součástí cloudu budou různé vrstvy rozšířené reality – třeba umělecké prvky a herní prvky a tak dále.

Částka, kterou chce Burkoň vybrat, nebude na celý projekt stačit. „Budeme muset něco ještě naraisovat [získat od investorů]. Ale jinak to nejde, komunita je strašně důležitá a ta cena je určitý strop, aby si to lidé mohli dovolit,“ vysvětluje Burkoň. „Když se to nevybere, budu muset spoustu věcí přehodnotit. Spíš doufám, že se vybere víc.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).