Hlavní navigace

PirateLeaks po půl roce: dvě žaloby a pět whistleblowerů

18. 7. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Mluvčí PirateLeaks Jakub Michálek shrnuje v rozhovoru pro iDnes dosavadní aktivity půl roku starého projektu, který má ambici stát se českou obdobou WikiLeaks. Od prosince se na něj obrátilo „asi pět skutečně aktivních whistleblowerů“, tedy lidí s přístupem k neveřejným informacím, které chtějí zveřejnit aniž by při tom prozradili svou identitu.

Mluvčí Pirate­Leaks Jakub Michálek shrnuje v rozhovoru pro iDnes dosavadní aktivity půl roku starého projektu, který má ambici stát se českou obdobou WikiLeaks. Od prosince se na něj obrátilo „asi pět skutečně aktivních whistleblowerů“, tedy lidí s přístupem k neveřejným informacím, které chtějí zveřejnit aniž by při tom prozradili svou identitu.

Za největší úspěch považu­je Jakub Michálek publikování dokumentů popisujících hospodaření politických stran. Ty si sice může prohlédnout každý zájemce v Parlamentní knihovně ČR, PirateLeaks je ale dali na volně přístupný web a vysloužili si tak vyšetřování Úřadem na ochranu osobních údajů. Ten nakonec uznal, že jsou v právu.

BRAND24

Čeští piráti podali také dvě správní žaloby na státní instituce, které podle nich zdržují a znemoňují svobodný přístup k informacím. Jednu na Nejvyšší kontrolní úřad, jenž nechce vydat dokumenty o činnosti svého šéfa, druhou na Ministerstvo financí ČR, které se brání vydání dokumentů o České konsolidační agentuře.

Zdroj: iDnes

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář. Zajímá se o digitální technologie a pozoruje, co s námi dělají. | LinkedIn | Twitter

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).