Hlavní navigace

Plaťte džusem!

7. 6. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Není to tak dlouho, co jsme na Lupě kritizovali nový WAPový portál Juice - a nebyli jsme jediní. Nová služba JuicePay je však úplně jiná šťáva. Informace přímo z tiskové konference EuroTelu a Citibank přináší Martin Beran.

JuicePay je nová služba CitiBank. Mohli bychom ji nazvat „virtuální platební karta“, která slouží pro bezpečné nakupování a zejména placení na Internetu a v budoucnu i ve WAPu. Hned z počátku bych rád vyjasnil, jaký má k této službě vztah EuroTel – v podstatě žádný. De facto jedině poskytuje CitiBank značku Juice.

JuicePay je jakousi virtuální platební kartou, na kterou se vám přesouvají peníze z vašeho běžného účtu. Tento účet může být u kterékoliv banky v České republice. Přesun peněz je zajištěn pomocí bankovní služby „svolení k inkasu“, která umožňuje CitiBank odčerpávat peníze z účtu až do výše stanoveného limitu. Množství peněz, které jsou na JuicePay kartě si můžete sami stanovit pomocí maximální výše zůstatku (tzv. cílový zůstatek) a minimální výše zůstatku. Jakmile skutečný zůstatek na kartě poklesne pod stanovený minimální zůstatek, budou doplněny peníze na kartě na úroveň cílového zůstatku. Pokud hodláte provést nějaký velký on-line nákup, můžete si libovolnou částku (do limitu stanoveného inkasním svolením) jednorázově „ručně“ na kartu přesunout. Vlastní přesun peněz trvá asi 4 dny.

A nyní již k vlastnímu placení. Pokud po vás některý server bude požadovat platbu, přesměruje vás na platební bránu CitiBank. Ta si od vás vyžádá číslo JuicePay karty a PIN kódu. Po ověření zůstatku na JuicePay účtu je platba provedena a jste přesměrování zpět na stránku původního Webu. Pro přenos čísla karty a PINu se používá protokol HTTPS, který podporuje 128-mi bitové RSA šifrování. Jak je vidět, z vlastní karty je potřeba jen její číslo – hmotná plastiková podoba je spíše pro dekorativní použití.

Podobně bude také vypadat placení za služby přes WAP. Jelikož tam ale nejsou ještě dořešeny některé otázky kolem bezpečnosti, bude to ještě nějakou dobu trvat. Vrabci na střeše si štěbetají, že to je především díky tomu, že EuroTelí WAP brána nezvládá zatím šifrování „end-to-end“. Také se štěbetá, že Paegasí brána to podporuje a proto ze sítě Paegas je možné například ovládat svůj účet u Expandia Banky.

Kardinální otázkou bylo, jestli bude placení přes WAP dostupné pouze ze sítě EuroTelu (rozumějme z WAP brány EuroTelu) anebo z jakékoliv sítě (jakékoliv brány). Připomeňme, že takto je blokován přístup k vlastnímu portálu Juice. V tomto případě se EuroTel brání tím, že pokud si uživatel jiné sítě nastaví jako svoji bránu WAP Gateway EuroTelu (…a zaplatí 2× tolik…), k Juicu se dostane. Podle ujištění CitiBanky toto v případě služby JuicePay nehrozí a tato služba zůstane dostupná přes jakoukoliv WAP bránu. To je ostatně další důkaz toho, že JuicePay nemá kromě značky s Juicem v podstatě nic společného.

Hlavní výhodou služby je, že obchodník se nedozví číslo vaší kreditní karty, číslo vašeho účtu a ostatně ani číslo JuicePay karty – dostane pouze od CitiBank potvrzení, že peníze jsou na cestě. Oproti protokolu SET však není potřeba nic instalovat na klienta, což také znemožňuje použití SETu z mobilního telefonu.

A kdo že JuicePay podporuje? Aktuální seznam je udržován na domovské stránce JuicePay. V současnosti je to například Vltava, Ticketpro anebo Čedok. Přibýt má brzy dalších deset – například Shop nebo Korunka.

Klient neplatí za držení JuicePay karty ani za transakce žádné poplatky. Zbývá jen dodat, co bude znamenat JuicePay pro obchodníky. Na naší speciální otázku, kolik si bude CitiBank strhávat z provedených transakcí, jsme se konkrétní odpovědi nedočkali. Dozvěděli jsme se pouze, že to má být méně než u kreditních karet, kde si banka strhává cca 4–5%. Svým partnerům z řad obchodníků bude CitiBank také poskytovat počáteční podporu při implementaci platebního rozhraní JuicePay do jejich virtuálních obchodů.

Tipy C

JuicePay je poměrně zajímavý produkt. Jedinou nevýhodou, kterou v současnosti vidím, je blokování peněz na JuicePay kartě. Při použití klasické kreditní karty by peníze zůstaly na vašem účtu a vám by z nich byly připisovány úroky. To ale při jejich dnešní „výši“ není tak hrozné.

Martin Beran

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Snílek, fantasta a možná i blázen, který žije mimo limity tohoto světa. Specializuje se na vývoj informačních systémů a mobilní komunikace.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).