Hlavní navigace

Po Googlu a Seznamu už si české ulice fotí i Nokia

19. 3. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Tento týden začíná snímání velkých tuzemských měst. Výsledky se objeví v offline mapových podkladech HERE, které jsou v základní výbavě telefonů Nokia.

Modré auto s železnou konstrukcí na střeše. Podobná atrakce není pro našince už ničím zvláštním. Během posledních let republikou pravidelně projíždějí podobné vozy s logem Googlu nebo Seznamu. 

V nadcházejících týdnech budou HERE TRUE vozidla Nokie projíždět ulicemi největších českých měst – kromě Prahy je v první vlně i Brno, Olomouc nebo Ostrava. Podle tiskové zprávy chce Nokia zmapovat i významné silniční tahy. 


Zdroj: Nokia HERE

Firma snímky ukládá přímo ve voze a pak je už zašifrované převádí na server. Až tam začnou klasické procesy jako rozmazávání obličejů nebo poznávacích značek. 

Mapy mají vydělávat

Ve srovnání s konkurencí je ale Nokia skromným hráčem. Google vyslal svá auta pro aktuální fotky loni na jaře a dosud nedostupná místa postupně mapuje například i pomocí systému Trekker, kterým byl nasnímán třeba kambodžský Angkor Watt.  

BRAND24

Seznam zase loni začal i se snímkováním vodních ploch. „Máme v plánu pokrýt většinu vodní plochy v Česku. Vidíme využití především pro vodohospodáře,“ tvrdil loni Michal Feix ze Seznamu. 

Firma přitom koketuje i s mobilním snímkováním. „Zvažujeme model, kdy bychom poskytli snímkovací zařízení i pro individuální fotografy v podobě batohu, ale to ještě není dořešené,“ dodával Feix. Firma totiž chce na mapách začít vydělávat

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).