Hlavní navigace

Po mobilech by se mohly sjednotit i nabíječky notebooků

17. 12. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Mezinárodní elektrotechnická komise pracuje na specifikaci pro jednotnou nabíječku notebooků. Slibuje si od ní výrazné snížení objemu elektro odpadu.

Zatímco většina chytrých telefonů a tabletů je dnes v Evropě dodávána s MicroUSB nabíječkami (s výjimkou výrobků značky Apple), u nabíječek notebooků to se vzájemnou kompatibilitou zatím není příliš slavné.

Situaci, kdy každá značka používá vlastní řešení, chce změnit Mezinárodní elektrotechnická komise (International Electrotechnical Commission, IEC). Ta pracuje na specifikaci pro jednotnou nabíječku notebooků. Přesněji řečeno pro nabíječky s jednotnou koncovkou, napětím a odstupňovaným výkonem. Hotová by měla být v prvních měsících roku 2014.

BRAND24

IEC si od jednotné nabíječky slibuje výrazné snížení množství elektro odpadu. Jedinou nabíječku by totiž bylo možné využít k dobíjení širokého spektra zařízení. Bylo by mnohem jednodušší nabíječky znovu použít i v případě, že musíte notebook vyhodit kvůli poruše. Stejně tak by odpadly starosti se sháněním konkrétní nabíječky pro jednotlivá zařízení.

IEC odhaduje, že ročně se vyhodí až 500 tisíc tun nabíječek pro různá elektro zařízení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).