Hlavní navigace

Po T-Mobilu rozjíždí volání přes Wi-Fi i Vodafone. Zatím v testu

18. 7. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: nmedia / Shutterstock
Operátor spouští v testovacím režimu kromě VoWiFi i volání přes datovou síť VoLTE.

Obě technologie jsou k dispozici všem zákazníkům tuzemské mobilní trojky. Po ukončení testovacího režimu by se měly dostat i do balíku pro firmy OneNet.

Vodafone připravil pro novinku i vlastní aplikaci, která umožňuje rozjet služby i na telefonech, které technologie nepodporují v základu. "Díky volně dostupné aplikaci Wi-Fi volání mohou zákazníci tuto moderní službu využít na všech telefonech se systémem Android 4.0 a novějším,“ říká Petr Dvořák, viceprezident pro koncové zákazníky operátora.

Volání přes Wi-Fi přichází v době, kdy pomalu končí roaming. Každopádně hovory z ciziny budou účtovány stejně jako v Česku. Platí to ovšem jen pro volání na česká čísla - odchozí hovor, SMS nebo MMS na zahraniční číslo bude operátor účtovat jako mezinárodní volání z ČR do zahraničí.

Zabudovanou podporu volání přes bezdrátovou Wi-Fi síť má zatím jen pár mobilů – operátoři nejčastěji zmiňují jen Samsung Galaxy S6 či Samsung Galaxy S6 edge. Právě s jihokorejskou firmou Vodafone exkluzivně spolupracoval na testování. 

Pro volání v rámci mobilní datové sítě LTE potřebuje LTE SIM kartu. „Všechny SIM karty vydané od 1. 7. 2013 již nabízejí přístup k LTE automaticky, starší SIM karty lze vyměnit za nové na obchodních místech Vodafonu,“ dodává Dvořák.

BRAND24

Vodafone není první, kdo podobné služby na českém trhu spouští. Otestované a rozjeté už obě technologie má třeba T-Mobile. Počet uživatelů volání přes LTE se pohybuje kolem osmdesáti tisíc a u Wi-Fi se suma zákazníků ustálila na zhruba desetině.  


Zdroj: T-Mobile

Statistiky provozu VoLTE a VoWiFi u T-Mobile. 

Obě společnosti si ale od volání přes Wi-Fi slibují úspěch zejména v místech, kde mohou být problémy se sílou či kvalitou signálu mobilní sítě, jako jsou například suterénní restaurace, bary či hudební kluby, ocelové výrobní haly nebo sklady.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).