Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Počet zombie počítačů je alarmující od Vojtěch Semecký - Není alarmující, že se viry/trojany nějak přemnožili. Alarmující...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 6. 2006 12:39

    Vojtěch Semecký (neregistrovaný)
    Není alarmující, že se viry/trojany nějak přemnožili. Alarmující je, že se to táhne již od dob DOSu a do dneška s tím MS nic neudělal = přes všechny antiviry jsou Windows stále výborná platforma pro tvorbu virů. Proč o těchto problémech není slyšet ze strany Linuxu, Mac OS a dalších operačních systémů? Proč se vůbec říká "počítačové" viry, když jde vlastně o viry pro Windows, nikoliv pro počítače obecně?
  • 19. 2. 2007 13:18

    benghi (neregistrovaný)
    Protože Windows jsou nejrozšířenější OS. Nemá smysl psát viry na Linux, protože uživatelů je málo a rozdílnejch instalací Linuxu je moc. Nemyslím si, že by byl vážnější problém napsat vir na nějakou běžnější linuxovou distribuci, když vidím, kolik tam poslouchá různejch služeb (který jsou tam na nic), tak bude existovat minimálně jedna služba, v který bude nějaká díra. Pokud tomu nahodíte firewall, tak je pochopitelně pokoj.

    Druhá neskutečná díra jsou webový prohlížeče, ty jsou děravý jak na Win, tak na Linuxu, někdy dokonce podobným způsobem. Díry na Win mají obvykle tragičtější následky. Proč? Kvůli nekázni uživatelů Win. Prohlížeč běží s právy uživatele, kterej ho spustil. Může tedy udělat JEN to, co může udělat příslušný uživatel. V Linuxu to znamená běžný uživatelský práva a tam není zrovna snadný nějakou nekalou činnost zamaskovat (úplně se to nepovede nikdy, pokud se nepovede nainstalovat rootkit a to se nepovede, pokud nemáte rootovský práva). Na Win pracuje každá sekretářka s administrátorskejma právama, takže instalace čehokoliv je snadná.

    Ono se obecně tvrdí, že linux je tak dobře zabezpečenej, jak schopnej je jeho správce. Dtto platí o Win.
  • 16. 8. 2007 12:35

    Milanr1 (neregistrovaný)
    Vojtěchu, buď rád, že Tvůj Linux ještě nikdo nehacknul a nepřeměnil v zombie :-)
    Všechny distribuce Linux jsou ještě děravější, než OS Windows.
  • 16. 8. 2007 12:37

    Milanr1 (neregistrovaný)
    Benghi,
    skvělý, pravdivý příspěvek!
    Díky za poslední větu! Zlatá slova, měla by se tesat do zlata! Platí vždy!
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).