Hlavní navigace

Pod Lupou: Hudební magazíny

4. 7. 2002
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Po filmových magazínech přicházejí na řadu magazíny hudební. V rámci rubriky "Pod Lupou" jsme pro vás srovnání několika z nich připravili. Nejen pro fanoušky bude zajímavé srovnání nabídky několika nejznámějších webů, na které chodí příznivci s nadějí, že jim právě zde něco kápne do noty.

MusicPage (www.musicpage.cz)

První věcí, která vás zde zarazí, je grafika. Takhle nějak vypadal web před pěti lety a dnes se podobně oblékají snad již jen amatérské pokusy žáků základní školy. Pochvalu je ale třeba udělit za seznam odkazů na stránky českých kapel. Osobně mě překvapilo, jaké množství skupin má svůj web. Dokonce mám dojem, že linků na tuzemské je zde uvedeno více než na zahraniční. Bohatý je i seznam koncertů, ale myslím, že v soupisu by nemusely figurovat akce, které již dávno proběhly. Ještě horší je v tomto směru situace u výpisu festivalů, ve kterém zjistíte, co jste promeškali v březnu. A jistě také nejsou aktuální všechny inzeráty uvedené pod odkazem Bazar. Pročištění by si též zasloužily kluby, neboť některé z hudebních stánků si manažeři kapel již dávno vyškrtli ze svých adresářů.

O svou porci informací nepřijdou zájemci o recenze desek či koncertů. Tvůrci stránek vyřešili vyhledávání v záplavě recenzovaných titulů jednoduše – nabádají použít [Ctrl] + [F]. Smeknout ale musím před množstvím fotografií z velké spousty akcí. Na druhou stranu se ale raději neptám na to, zda se jejich autoři nedostali do křížku minimálně s ochrankou. Aktivní muzikanti zcela jistě ocení roztříděnou nabídku linků na výrobce hudebních nástrojů.

657

MusicServer (www.musicser­ver.cz)

Pokud bychom chtěli ukázat na typický zpravodajský magazín, volba musí padnout na MusicServer. Každý den zde najdete dvě až tři novinky ze světa hudby, zhruba denně přibude jedna recenze alba a čas od času se objeví i recenze titulu na DVD. Opačná situace je pod odkazem Články, kde nového materiálu příliš nepřibývá. A to navíc skončil volný seriál o hudbě linoucí se mimo hlavní proud, který tvořil podstatnou část rubriky. Snad se o to více rozmnoží exkluzivní průvodci alby, které se od běžné recenze liší podrobným popisem jednotlivých skladeb.

MusicServer se stal útočištěm již pro téměř 600 amatérských kapel, které si na serveru vytvořily vlastní stránku, na níž jsou návštěvníkům k dispozici kromě základních informací také skladby a případně i videoklipy. V sekci Časté otázky nepokvete pšenka tazatelům na hudební drby, ale úspěch je zaručen při dotazech techničtějšího typu – co je to MP3, jak MP3 vytvořit a přehrávat, co je bitrate, jak spustit RealVideo apod. Snaze položit netechnickou otázku se ale meze nekladou. Autoři totiž slibují odpovědět na zaslané dotazech do několika minut. Jelikož server přináší hudbu mnoha žánrů, nabízí vyhraněným čtenářům možnost odfiltrování zpráv z kategorií, které jsou mimo jejich vnímání. Stačí v záhlaví webu kliknout na linky Rock, Pop, Dance nebo České.

658

Musicsite (www.musicsite.cz)

Dobrá přehlednost serveru není dána ani tak její grafickou podobu, ale především díky omezenému množství informací. Na titulní stránce vás sice přivítají Hot News, ale kvůli chybějícímu časovému údaji nelze poznat, jak moc jsou novinky horké. Pro aktuální záležitosti z české scény se vyplatí kliknout na stejnojmenný odkaz. Díky linku Nová CD zjistíte, jaká alba právě vydala nejznámější vydavatelství. O vkusu návštěvníků serveru se přesvědčíte v Hitparádě. Pokud se do hlasování o nejlepší singl a album také zapojíte, s trochou štěstí bude díky vyhranému CD vaše fonotéka bohatší o další kousek.

MusicSite lze též chápat jako rozcestník na weby interpretů, a to díky seznamů odkazů. Jen by neškodila jeho častější aktualizace, neboť ne každý link směřuje na oficiální web. Naopak velmi aktuální je nabídka chystaných koncertů. Navíc si na všechny zde uvedené můžete online objednat vstupenky zásluhou přesně mířených odkazů na stránky Ticketpro.

659

Musiczone (musiczone.ob­jektivne.cz)

Zatímco jedna z výtek na stránky MusicPage směřovala k jeho grafické podobě, Musiczone si v tomto ohledu zaslouží pochvalu. Jen vám nesmí vadit poněkud menší písmo. Jakmile se zorientujete v záplavě textu, zjistíte, že je zde uvedeno vše podstatné – anotace nejčerstvějších článků, průběžné pořadí hitparády, nové recenze, hudební ukázky nebo profily interpretů. Ke kompletnímu obsahu jednotlivých rubrik se dostanete kliknutím na jejich názvy v horní části levého sloupce.

Dle mého názoru by se v „hudební zóně“ mohli potkávat příznivci kvalitní rockové a taneční scény. Své místo však mají na webu i informace o tom nejlepším z hudby populární. Připouštím, že je to názor velmi subjektivní, ale skutečně mám dojem, že tolik informací o muzice, kterou byste na playlistech komerčních rádií hledali marně, na žádném v tomto článku uvedených magazínů nenajdete. Jak mi sdělil provozovatel Musiczone, jejich čtenáře by „zaručené“ informace o Britney Spears, Tatu nebo Kylie Minogue ani nezajímaly.

660

Muzikus (www.muzikus.cz)

Web je nabitý zprávami, ale díky absenci fotografií a náročné grafiky se stahuje velmi rychle. Informace jsou uspořádány do třech sloupců a v prostředním najdete titulky a anotace nejčerstvějších přírůstků v kategoriích novinky, články, recenze, rozhovory, live a téma. V pravém krajním sloupci jsou k dispozici tipy na zajímavé koncerty nebo televizní či rozhlasové hudební pořady. Největší předností stránky Muzikus je však skutečnost, že za ním stojí stejnojmenné vydavatelství zásobující trafiky měsíčníky Rock&Pop, Muzikus a Harmonie.

Obsah webu je tvořen především lidmi píšícími pro tyto tituly, díky čemuž se dá předpokládat určitá odborná kvalita textů. Zmíněné časopisy ostatně na stránkách serveru Muzikus najdete, nečekejte však jejich kompletní online podobu, neboť z každého čísla je uveřejněno pouze několik článků (podle vyjádření Jany Truksové z Muzikusu je jeden z cílů tvůrců webu uveřejňovat zde kompletní podobu všech tří zmíněných časopisů, na což čekají především čtenáři měsíčníku Rock&Pop). Pro mnoho fanoušků se jako poklad může jevit více jak šest stovek recenzí desek, které jsou řazeny podle data jejich přidání, ale popis konkrétního alba se můžete pokusit najít i kliknutím na odkaz Vyhledat recenzi. Součástí webu je také Muzikontakt, což je velmi obsáhlý zdroj kontaktů na firmy a jednotlivce z hudební branže. Kromě toho můžete vyhledávat i v databázi kontaktních údajů (adresa, telefon, email) kapel a klubů.

BRAND24

661

MusicPage MusicServer MusicSite MusicZone Muzikus
Provozovatel Tomáš Klečka Michal Novotný AMI Praha Pavel Kopecký Muzikus – Daniel Anděl
Rok vzniku 1998 2000 1996 2002 1998
Návštěvnost* 462 912 190 63 285
Počet lidí v týmu 12 17 5 6 8
Redakční hodnocení 3/5 4/5 3/5 4/5 5/5

* průměrný počet sessions za den (zdroj: Navrcholu.cz, červen 2002)

Který hudební magazín navštěvujete nejčastěji?

  • MusicPage.
    2 %
  • MusicServer.
    9 %
  • Musicsite.
    65 %
  • Musiczone.
    3 %
  • Muzikus.
    3 %
  • Jiný.
    6 %
  • Žádný.
    11 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako soukromý projektant ve sdružení EnergoPro Projekční kancelář, aktivně se zajímá o webový obsah a stále bloguje.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).