Hlavní navigace

Pod Lupou: Magazíny pro studenty

19. 2. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

I přes znatelný nárůst počtu internetových obyvatel z řad zaměstnanců a domácích uživatelů zůstávají studenti jednou z nejpočetnějších skupin uživatelů Internetu. Paradoxně však nabídka magazínů pro studenty v mnoha případech citelně pokulhává za jejich potřebami.

Academica

820

Pokud bychom hledali čistokrevný studentský magazín tvořený především kvalitními původními texty, nemůže být snad jiné volby, než právě Academica. Všechny články píší redaktoři z řad studentů, kteří musí projít přísnými kritérii ohledně kvality psaní. Troufám si soudit, že v porovnání s úrovní textů ve většině ostatních studentských magazínů je Academica skutečně o třídu výše. Ostatně, jistým oceněním kvality je skutečnost, že redakce Lidových novin si zmíněný magazín vybrala jako zdroj studentských informací pro páteční akademickou přílohu.

Jak patrno již z názvu magazínu, je jeho obsah určen především vysokoškolským studentům. O vhodnosti volených témat svědčí mimo jiné i velmi živá diskusní auditoria. Až na pár úletů převážně pod články s erotickou tématikou (Sexual harassment na českých univerzitách, Korejec mi zakázal spát s přítelkyní apod.) jsou diskusní příspěvky poměrně kultivované. Překvapivě zajímavé čtení nabízejí i seznamovací inzeráty, kterých v příslušné kategorii najdete několik stovek.

Studentský magazín Academica byl prvním projektem Ondřeje Tomka a Oldřicha Bajera, kteří jej spustili v roce 1997 ještě jako univerzitní studenti v Pardubicích. Teprve po úspěchu magazínu se rozhodli vybudovat portál Centrum.cz.

Studentské stránky

822

Na počátku byl projekt Bazar učebnic a skript, který se v roce 2000 stal jedním ze sedmi oceněných webů na konferenci Junior Internet. Jeho autor Vojtěch Horna jej povzbuzen úspěchem přeměnil v říjnu téhož roku na portál o studentech a pro studenty Studentské stránky. Kromě již zmíněného bazaru učebnic skript (v poptávce najdete 45 inzerátů, nabídka inzerátů obsahuje zhruba dvojnásobek) tvoří obsah webu články zařazené do rubrik Student v zahraničí, Kariéra (spolupráce s personálním serverem Jobpilot.cz) a Peníze (spolupráce s magazínem o financích Peníze.cz).

Za mírný nedostatek považuji chybějící datum vydání článků. Pokud vás datum zveřejnění jednotlivých textů zajímá, musíte se vypravit do rubriky Archív. Teprve zde najdete články rozdělené podle data jejich vydání. Vzhledem k nízké četnosti vydávání a minimálnímu počtu diskusních příspěvků si dovolím odhadnout, že hlavním důvodem návštěvy webu je u většiny příchozích zájem o rubriku Referáty fungující jako vyhledavač v několika databázích studentských prací. Z vyhledávacího formuláře vede cesta k více jak deseti tisícům referátů.

Student Atlas

821

Kvalita článků studentského magazínu portálu Atlas je velmi kolísavá. Není divu, když šéfredaktor magazínu Roman Peterka sám přiznává: „Samozřejmě dbáme na to, aby příspěvky byly o něčem a měly určitou minimální úroveň, nicméně kritéria na stylovou dokonalost jsou, vzhledem k tomu, že se jedná o web, kde píší studenti pro studenty, mnohem měkčí než na jiných druzích internetových magazínů“.

Magazín dále nabízí již delší dobu zanedbávanou databázi vysokých škol obsahující sice velké množství informací (počet podaných přihlášek na jednotlivé fakulty, počet studentů, počet absolventů apod.), ale musíte se spokojit s údaji ze školního roku 1999/2000. Novější data tu nejsou k dispozici. Časopis využívá několika služeb portálu Atlas, mezi které patří prodej mezinárodních autobusových jízdenek (cestovani.atlas­.cz), burza skript (inzerce.atlas.cz) nebo databáze kulturních pořadů (zabava.atlas.cz).

Nuda

Články se na webu Nuda objevují ve dvou podobách. V rubrice Aktuality najdete zprávy ČTK a texty od redakčních autorů. Naproti tomu rubriku Články lze považovat za samoobslužnou, neboť texty v ní uveřejněné přidali přes webové rozhraní sami čtenáři. Pokud byste nemohli tyto dva typy článků od sebe rozeznat podle kvality textů, bezpečně je poznáte podle toho, že redakční (kmenové) články se otevírají nezvykle do samostatného okna.

Kromě článků web Nuda obsahuje odkazy na internetové studentské časopisy, seznamku nebo inzertní část (doučování, učebnice, podnájmy a koleje). Najdete zde i nabídku rozsáhlého kulturního zpravodajství a databázi pracovních míst (spolupráce se serverem doprace.cz). K dispozici je i databáze jazykových škol a autoškol (kupříkladu pro Ústecký kraj však systém poskytl mizivé množství údajů).

StudentWeb

Vlastní magazín pro studenty představilo vydavatelství Economia OnLine během loňského Invexu a bohužel se od té doby mnoho nezměnilo. Obsah stále v drtivé většině není původní a je sesbírán z jiných webů z rodiny serveru iHNed. Vše je navíc zahaleno do nevzhledného kabátku, který se od ostatních nehezkých webů (FinWeb, DigiWeb apod.) liší jen výraznější barevností. Snad největší díl původního obsahu vytvořili účastníci 1. ročníků soutěže Literární Myšmaš, ve které autoři mladší 26 let motivování výhrou kapesního počítače představili více než tisícovku povídek, fejetonů nebo básní.

Za velmi troufalé považuji zařazení odkazů Žádám o místo v bance a Poprvé v bance do rubriky Taháky. Text těchto článků se totiž tváří, jako by u nás existovala pouze jedna banka a již vůbec si nedokáži představit, jakým způsobem mohou tyto informace studentům posloužit jako taháky. Naopak se jistě mohou hodit vypracované maturitní otázky a semestrální práce, na které však StudentWeb pouze odkazuje (imaturita.cz).

Názor insidera

Jako vždy se připojím k Internetu a otevřu si své oblíbené studentské stránky. Vložím inzerát, že sháním Ekonomii od Samuelsona. Pak se kouknu, jak vidí docenta, který mě bude zítra zkoušet, jeho bývalí studenti a odpovím na dotaz jedné maturantky, jak to chodí na mé škole. Ještě zkontrolovat, zda se v mém městě nepořádá nějaká zajímavá akce a pak už jen rychle na chat, zeptat se přátel studujících v Německu, jak jim dopadly jejich zkoušky a jestli sehnali lístky na Bayern – Dortmund. Pak se ale probudím, zasednu k počítači a…

…a připojím se k Internetu a projdu všechny české studentské weby. Sen a realita jsou jako politici před volbami a po nich. Všude narazím na stejnou chybu – všechny berou studenty jako homogenní skupinu. Jenže jednoho studenta baví sport, druhého knížky. Jeden se zajímá o politiku, druhý o módu. A oba raději zabrouzdají na specializované weby, než aby se báli o kvalitu článků na těch studentských. Prošel jsem několik studentských webů a ani jeden z nich mi nedal sebemenší důvod k tomu, abych se na něj někdy v budoucnu vrátil. Mám své oblíbené specializované stránky, na nichž informace, které mě zajímají, najdu vždy dříve. O jejich kvalitě ani nemluvím.

Všech svých přátel studentů jsem se ptal, které studentské weby navštěvují. A jejich odpovědi byly shodné: „Žádné, proč?“. Ať studují střední či vysokou školu, techniku, ekonomii, humanitní vědy. Nikdo z nich studentské weby nečte. Všechny jsou tak trochu „o nás bez nás“. Jako by je vytvářel někdo, kdo se snaží vzpomenout si na svůj vlastní studentský život u filmu Marečku, podejte mi pero. Přitom by stačilo pokusit se najít odpověď na otázku: „V čem jsme my studenti všichni stejní, co všichni chceme?“

BRAND24

Pavel Humpolec, autor blogu Svět pohledem studenta

Název magazínu Provozovatel Datum spuštění webu Návštěvnost* Hosting
Academica NetCentrum 03/1997 1300–1500 Aliatel
Student.Atlas.cz Atlas.cz 10/2000 400 GTS
Studentské stránky Vojtěch Horna 09/1999 300–500 Profiwebhostin­g.com
Nuda.cz Tribun 02/2000 500–800 Pes.cz
StudentWeb.cz Economia Online 10/2002 n/a Globe Internet

* počet unikátních IP adres za den (zdroj: vyjádření provozovatele)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako soukromý projektant ve sdružení EnergoPro Projekční kancelář, aktivně se zajímá o webový obsah a stále bloguje.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).