Hlavní navigace

Podaří se Primě obrátit zbraně Novy proti ní, nebo bude opět dvojkou?

8. 8. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Obě velké komerční televize, jak Prima tak i Nova už představily jak programové schéma svých vlajkových lodí, tak i tematických kanálů. Nyní už víme, na co se můžeme na podzim těšit, nebo naopak, čeho se máme vyvarovat. Jak je z prozrazených novinek patrné, nejednou může dojít k tomu, že v podstatě na obrazovce uvidíme to samé. A nemusí to být jen případ talentových show Česko Slovensko má talent a Talentmania. Rozum zůstává stát i nad i nad seriály z lékařského prostředí.
Lukáš Polák

Ilustrace: Nenad Vitas

Hlavním podzimním tahákem obou velkých českých komerčních televizí letos pochopitelně budou talentové show. Zatímco Prima s TV JOJ vsadily na licencovaný formát Česko Slovensko má talent podle originálního Got Talentu, Nova s Markízou si vytvořily vlastní Talentmanii. Ani jedna ze stanic na tiskové konferenci neprozradila kvůli konkurenci, od kdy bude tento formát nasazen. Jasné bylo, že to bude v neděli. Oba nepřátelské tábory se ostatně netajily tím, že půjdou konkurenční soutěže proti sobě. Jakékoliv tajení termínu ale bylo zbytečné. V pátek byly zveřejněny programové plány televize JOJ pro 35. týden a bylo jasno, že show se pustí do litého boje od 29. srpna. Nastane zajímavá situace. Na obou obrazovkách uvidí divák (zjednodušeně řečeno) v podstatě to samé.

Vyhrát nemusí zákonitě ten lepší. Zaujme ten, kdo bude mít lepší propagaci a bude více vidět a podaří se jeho produkt vnutit divákům. To šlo vždy lépe Nově. Ostatně stačí porovnat propagační materiály české komerční jedničky a Primy. Nova ví, kam dávat peníze a také se jí to patřičně vrací. Tentokrát tomu nebylo jinak. Situace je ale tentokrát přece jen trochu jiná a Prima s TV JOJ jsou tak trochu na koni. Výhodou je právě ono know-how, které se jim podařilo získat s nákupem licence na originální Got Talent, který rozhodně není mezi českými diváky neznámým pojmem. Pokud alespoň jeden díl některý divák neviděl, zná určitě minimálně videa ze serverů jako YouTube a podobně, která se posílala prostřednictvím komunitních webů. Nova tedy sází na svou tradiční zbraň, kterou je propagace, Primu pak může těšit, že je vlastníkem show, která je licencovaná a z toho vychází i řada výhod.

CS24 tip temata

Měl bych ale vlastně vysvětlit, proč jsem se tuto glosu rozhodl označit podzimem stejných formátů. Vypadá to, že Prima chce nyní proti Nově bojovat vlastními zbraněmi. Je to už nějakou dobu, co české komerční dvojce skončila úspěšná sága Rodinná pouta, později Velmi křehké vztahy. Bylo potřeba najít formát, který na jejich popularitu naváže. Otázkou je, proč se Prima rozhodla začít natáčet seriál z lékařského prostředí nazvaný Cesty domů. Omlouvám se, pochopitelně by to byla hloupá otázka. Když Ordinace zabodovala na Nově, proč by Cesty nebodovaly na Primě? Jenže kopírování úspěchů Novy zde zdaleka nekončí. Na pomoc byla totiž přivolána nejen šéfproducentka Šárka Baborovská, která dříve na barrandovském kopci aktivně působila, ale také kdysi dvorní režisér Jiří Adamec. A mimo jiné, jednou z hlavních postav je také Miroslav Etzler známý z Pojišťovny štěstí nebo Soukromých pastí.

Zdá se, že letošní podzim chce vzít Prima vše dobré, co se osvědčilo a přidat také něco ze zbraní konkurence a obrátit je proti ní. Jak to bude fungovat, se přesvědčíme na podzim, ale vypadá to, že skutečně česká komerční dvojka na podzim hodně sází a nejde zdaleka pouze o finance. Vytahuje dokonce i strašáky, které možná měly zůstat tam, kde jsou teď. Řeč je pochopitelně dle mého názoru o dnes již nezajímavém formátu Nikdo není dokonalý, přesto, že půjde jen o pár dílů, a nový formát se Zdeňkem Izerem, který bude dělat to, co umí nejlépe. A já se jen ptám, kde jsou ty časy České policejní akademie? Proč to všechno Prima dělá, je jasné. Chce nadále udržovat vzrůstající trend sledovanosti, který byl dle jejího vedení nastartován. Osobně se ale většiny z tohoto divadla účastnit nebudu, tedy kromě talentové show. Kterou z nich si ale pustím, vám pochopitelně prozrazovat nebudu.

Které podzimní programové schéma vás zaujalo více?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).