Hlavní navigace

Podepište mi čtečku, prosím...

16. 4. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Jak bude vypadat rozdávání autogramů v časech elektronických čteček? Skutečně nám budou hvězdní spisovatelé podepisovat čtečky?
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Zajímavý článek v The New York Times se zabývá docela originální představou, která může vstoupit v realitu dříve, než se nadějeme. No, představte si to sami, stojíte frontu „na“ oblíbeného autora knih, respektive na jeho autogram. Nemáte v podpaží papírový výtisk, ale pouze soubor ve čtečce. Autor zmíněného článku narazil na další jev, který může převážit v rozhodování, zda si budeme nebo nebudeme kupovat papírové knihy. Když si totiž necháte knížku podepsat, získáte cennou relikvii a váš výtisk získá větší hodnotu. Co ale dělat, pokud budete chtít přesto podpis? Radikálové a frajeři to nebudou příliš řešit a prostě i nechají podepsat svůj Kindle nebo iPad zezadu fixou, ti odvážnější si s sebou budou nosit kružítko a autor jim svůj podpis vyryje.

Dalším řešením je se například s autorem vyfotit a stylusem si nechat snímek na tabletu podškrábnout. Je to sice trochu kostrbaté řešení, ale na druhou stranu dost důmyslné a na dostatečné technologické výši. A přestavte si, že pak z tabletu ten vzácný podepsaný snímek pošlete na sociální sítě. No řekněte sami, někomu se může zdát, že je to víc než pouhý podpis perem v knize, ne? Ti, co nemají čtečku s dotykovým displejem, mají ale smůlu, musí si poradit jinak. Nechat si podepsat elektronickou knihu prostě není žádná legrace.

BRAND24

Dokonce se píše o tom, že v budoucnu se do elektronických knih bude moci vkládat takzvaný e-podpis, nakladatelé na to budou nechávat v elektronické knize speciální vyhrazený prostor. To je ovšem viditelně hudba budoucnosti, zatím myslím autoři většinou svoje výtvory v elektronické podobě neradi vidí a jistě by dali přednost podepisování knih papírových, ze kterých mají svůj reálný podíl. Představte si, jak by asi zareagoval autor, kdyby podepisoval pirátskou kopii své elektronické knihy. Byl by asi stejně tak nadšený, jako kdyby mu někdo na autogramiádě podstrčil k podpisu jeho knihu vyjetou z kopírky.

Brzy jistě přijde technologie, která si s podepisováním elektronických knih elegantně poradí. Třeba se budou prodávat již podepsané soubory, za víc peněz. Nebo nějaký koumák přijde na to, jak nahradit neohrabané podepisování čteček zezadu. Takhle přece moderní člověk problémy neřeší, že?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).