Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Podoba věcí příštích? od Karel - Ano, o dnešním Japonsku a jeho opojení z...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 10. 2004 7:47

    Karel (neregistrovaný)
    Ano, o dnešním Japonsku a jeho opojení z moderních technologií jsem leccos slyšel. Ale řekněte mi, jak je možné, že tamní operátoři investovali takové prostředky do vybudování potřebné infrastuktury? To je v Japonsku opravdu tak vysoká návratnost podobné investice (a např. v Německu ne?) nebo tam sedí v představenstvech vizionáři a chápou podobné investice třeba s vlasteneckými pocity?

    Nebo jsou mé informace beznadějně neúplné a spočívá to v něčem jiném?

  • 4. 10. 2004 8:00

    frost (neregistrovaný)
    Protože v Japonsku je kupování technologických novinek národní sport, japonci si potrpí na novinky a přístroje mění jakmile se objeví novější typ a ne až staré zařízení které mají doslouží. Hlavně prosím nesrovnávejte Japonsko a Česko, to by ste museli srovnat všechno od A do Z.
  • 4. 10. 2004 16:25

    Dan Ohnesorg (neregistrovaný)
    Japonsko je specificke tim, ze je tam extremni hustota obyvatelstva. A protoze casta zemetreseni trhaji kabely, tak jde vsechno vzduchem. Navic jsou neskutecne pracoviti. Japonec za jednu smenu (coz je nejakych 12 a vice hodin) polozi klidne nekolik km optokabelu. Takze tam je polozeni posledni mile relativne levna vec. A te prvni nakonec taky.

    Dalsi zasadni faktor je, ze nemaji jak penize utratit. Spousta z nich ma zamestnani, kde nedostanou dovolenou vubec nebo jen velmi kratkou. Zvelebovani bytu 4x4m brzo prejde a pak uz muzou utracet jen za kulturu a zabavu.

    A dohnat a predehnat je otazka narodni cti.

    Na vesnici je tam naopak velka bida a infrastruktura je nesrovnatelne slabsi nez v aglomeraci podel pobrezi.
  • 5. 10. 2004 16:49

    Marek (neregistrovaný)
    Predstavte si nasledujici situaci: mala japonska vesnicka, ryzova pole, cas se zastavil. Dialog pak vypada asi takto:

    "Nechcete internet?"
    "Ne, ja ho nepotrebuji."
    "Budete mene platit za telefon."
    "OK, tak proc ne."

    Japonska vesnicka, ryzova pole, opticky kabel.

    A jeste jedna perlicka - http://www.flyingczechman.org/index.php?p=27&c=1#comments
  • 6. 10. 2004 0:57

    Marabu (neregistrovaný)
    Ano, japonsko je jine. Prumerna hustota obyvatel na cele souostrovi presahuje 340 obyvatel na kilometr ctverecni (pro srovnani CR ma cca 130, nemecko 230, srovnavat se muze prakticky v evrope jen Holandsko a Belgie).

    Navic japonsko je technologicka spicka a elektronika je tam vyrazne pred vetsinou moznych statu uz docela dlouho. Mimochodem verim ze Bellovy laboratore ktere prozirave prodaly nekdy kolem roku 1952 patent na tranzistor za $25.000 USD japonskym spolecnostem toho kroku trpce litovaly... a americane jiste litovali o neco pozdeji kdyz byl trh zaplaven tranzistorovymi radii a televizemi znacky Sony. A mozna toho lituji dodnes. :)
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).