Hlavní navigace

Z českých celebrit podvodníci nejvíce zneužívají jméno Ivety Bartošové

26. 8. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Internetové podsvětí hojně zneužívá ke svým aktivitám jména celebrit, což je všeobecně známý fakt. Společnost McAfee vydala aktualizovanou verzi kuriózního žebříčku odhalující „nejnebezpečnější celebrity“, respektive jména nejčastěji zneužívá například k různým online podvodům nebo distribuci malwaru. McAfee analyzuje odkazy, které ve spojitosti se jmény celebrit poskytují vyhledávače, přičemž hledá odkazy na různé záškodnické weby parazitující na jménech slavných lidí ze zábavního průmyslu…

Internetové podsvětí hojně zneužívá ke svým aktivitám jména celebrit, což je všeobecně známý fakt. Společnost McAfee vydala aktualizovanou verzi kuriózního žebříčku odhalující „nejnebezpečnější celebrity“, respektive jména nejčastěji zneužívá například k různým online podvodům nebo distribuci malwaru. McAfee analyzuje odkazy, které ve spojitosti se jmény celebrit poskytují vyhledávače, přičemž hledá odkazy na různé záškodnické weby parazitující na jménech slavných lidí ze zábavního průmyslu nebo světa modelingu. Následující žebříček ukazuje nejčastěji zneužívaná jména českých celebrit a podíl rizikových stránek mezi výsledky vyhledávání při zadání jejich jména.

  1. Iveta Bartošová – 7,75 %
  2. Tomáš Klus – 5,11 %
  3. Andrea Verešová – 5,08 %
  4. Ben Cristovao – 4,82 %
  5. Marta Jandová – 4,35 %
  6. Anna K – 3,75 %
  7. Alice Bendová – 3,52 %
  8. Leoš Mareš – 3,43 %
  9. Iva Frühlingová – 3,40 %
  10. Daniel Hůlka – 3,33 %

Na globální úrovni je nejvíce momentálně zneužíváno jméno americké herečky Cameron Diaz. Při zadání jejího jména do vyhledávače lze zhruba deset procent odkazů na nalezené stránky považovat za rizikové. Alespoň to uvádí McAfee. Obecně ale podíl rizikových odkazů ve vyhledávačích prý meziročně poklesl. Dave Marcus, bezpečnostní výzkumník McAfee Labs, se domnívá, že důvodem je kombinace vlivu větší obezřetnosti uživatelů a přesunu pozornosti podvodníků na sociální sítě, kde využívají mj. tzv. zkrácených odkazů. (Tisková zpráva)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).