Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Pojďme budovat portál od Ladislav Zajicek - Portal je "vstupni brana" do neceho s mnoha...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 10. 2000 13:06

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Portal je "vstupni brana" do neceho s mnoha ruznymi prostory. To znamena, ze se tam hleda orientace a pulty s nabidkami.
    Co ma spolecneho portal s vytvorenim komunity? Pak nejde o portal, ale o uzce zajmovou smesku. To jen aby se vsemu nerikalo portal, protoze se vlastne nevi, co portal znamena.
    Yahoo, coby nejvetsi portal, nema zadnou komunitu, ale navstevnost lidi vseho druhu (napr. diskusni konference jsou u nej bokem).
    Pokud by stala otazka tak, ze: Jak vytvorit neco cokoli, kolem ceho se vytvori komunita, je to o necem zcela jinem.
    Jeste k clanku. Podle meho nazoru i podle toho, jak znam geeky, nejspis by autorovi poradne vycinkali za vetu ve smyslu: Kousek Linuxu je jeho vlastni ditko, ma tedy pocit vlastnictvi. A ze to je jedna hlavnich motivaci. Za prve - pokud nekdo povazuje vlastni dite za sve vlastnictvi, ma uz znacny ustrel. V Linuxu nikdo nic nevlastni. Prave absolutni nevlastneni je hnacim motorem tvorby Linuxu. Linux je obecnim majetkem, na jehoz zvelebovani se podili, kdo chce. Motivaci je odpor k vlastneni (a la MS) a chtena ucast na tvorbe obecniho (at uz je nasledna slava jakkoli velka nebo mala, uznani je ale vzdy).
  • 18. 10. 2000 13:39

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Bohuzel, i ja se musim pripojit s tim, ze vlastne nevim, v jakem vyznamu se slovo portal v tomto pripade pouziva. Slovo portal se v posledni dobe pouziva takrka jako synonymum pro informacni WWW server a i v uzsim slova smyslu tak, jak "portal" chapu ja nevidim jasnou souvislost mezi portalem a nejakou "vnejsi" komunitou. Ledaze se bavime o vytvoreni komunity programatoru a webmasteru, kteri portal "udelaji".

    Naopak nemuzu souhlasit se zaverem - jakkoli bylo mozna nestastne pouzit sluvko "vlastnit", tvar "prijmout za vlastni" je, jakkoli presnejsi pro bezne vyjadrovani prilis dlouhy. A vsichni (?) vedi jak to s tim "vlastnenim" je ...

  • 18. 10. 2000 14:21

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Dane, "prijmout za vlastni" je opak "vydani se z vlastniho" a jeho pripojeni k obecnimu.
    Tohle budu tvrde branit, protoze geekovska komunita - ta skutecna, nikoli nekdo, kdo se za ni jen vydava kvuli krasnym pubertackam:) - je anarchisticka. A synchronizovana jen v tom, co ji spojuje. Anarchismus je boreni majetnickych struktur a uvolneni z jejich sparu. Vlastnictvi je prave tady velky nepritel!:) Na to nelze pohlizet Grossovyma ocima o mezinarodnim spiknuti:))))))))
  • 18. 10. 2000 16:36

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    O.K. To je problem vykladu vyznamu konkretniho pojmu, ktery zrejme chapeme kazdy jinak. Ja pojmu "vlastnictvi" neprikladam zdaleka tak materialisticky pojaty majetko-pravni vyznam. V mem pojeti napr. (kazdy) anarchista "prijal za vlastni" urcity zpusob nazirani sveta a je samozrejme zkreslujicim vyjadrenim rict, ze "vlastni zpusob nazirani na svet", ale pripadalo by mi to jako pripustne zjednoduseni (za urcitych okolnosti). Jinak ale resime (pro problem) zcela okrajovou problematiku konkretniho chapani vyznamu konkretniho slova, ktery se da lehce vyresit prostym pouzivanim slova jineho nebo tim, ze si sdelime jak kdo konkretni slovo chape, coz se stalo. Howgh.
  • 18. 10. 2000 17:45

    Jiří Donát (neregistrovaný)
    Slovo "portál" jsem nepoužil náhodou. Portál žije z reklamy, potřebuje proto generovat vysokou a opakovanou návštěvnost. Komunita kolem portálu tedy může být oním rozdílem mezi úspěšným a neúspěšným projektem (a to tím spíše, že se všechny dnešní portály pohybují na hraně přežití).
    Konečně, pokud se podíváme na zmíněné Yahoo!, z jeho čtyř kategorií uvedených přímo v záhlaví stránky (Shop/Media/Connect/Personal) je celá jedna o budování komunity: Connect obsahuje Chat ˙ Clubs ˙ Games ˙ GeoCities ˙ Greetings ˙ Mail ˙ Members ˙ Messenger ˙ Personals ˙ People Search ˙ For Kids. V rubrice Inside Yahoo! navíc v této chvíli najdeme "Y! Invites - plan your Halloween party". A z dalších funkcí zmiňme
    ˙ Experts - Ask questions or give your own advice.
    ˙ Messenger - Communicate with friends in real-time.
    a již zmíněné
    ˙ Invites - Get the whole gang together.

    Příklad takové (velmi americké) pozvánky - která je interaktivní a obsahuje živou diskusi - je na http://help.yahoo.com/help/us/invites/invites-04.html

    Samozřejmě ani Yahoo! nedělá vše optimálně a podle mého názoru zde role komunity ještě poroste.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).