Hlavní navigace

Policie spustila nový registr zbraní, papíry nahradila elektronická evidence

2. 7. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ministerstvo původně žádalo odklad termínu spuštění, u poslanců ale neuspělo. Nová evidence sleduje zbraně od výroby až do doby zničení, znehodnocení nebo vývozu z Česka.

Ač se to zdá neuvěřitelné, evidence zbraní v Česku se donedávna, přesněji řečeno do včerejška, probíhala zčásti v papírové podobě. Dnes ministerstvo vnitra a policie spustily nový plně elektronický centrální registr, který umožní přistupovat k údajům v reálném čase.

Každý majitel zbraně, který ji u úřadů zaregistroval, byl v on-line evidenci již před spuštěním nového registru. Nicméně obchodníci dosud evidovali neprodané zbraně v papírové podobě a prodeje nahlašovali až dodatečně. 

Papírové seznamy nicméně budou již brzy minulostí (přechodné období, kdy bude nutné vést papírovou i elektronickou evidenci, skončí začátkem října). Prodejci, výrobci a obchodníci se zbraněmi nově musí zadávat do registru údaje o všech zbraních a střelivu, které vyrobili nebo dovezli na území Česka. Stejně tak mají povinnost do registru zaznamenávat převody a prodeje. Nová evidence umožní policii sledovat cestu zbraně od výroby k aktuálnímu majiteli, až po její znehodnocení či zničení.

Policisté si od nového registru také slibují, že zamezí zneužívání ztracených zbrojních průkazů.

Společně se spuštěním nové elektronické evidence vyhlásila policie také zbraňovou amnestii. Lidé díky ní mohou odevzdat policistům beztrestně zbraně a střelivo. Změny se též dotknou vydávání zbrojních průkazů. Nově budou místo pěti, platit až deset let.

Spuštění registru proběhlo podle plánu, ačkoliv ministerstvo vnitra v dubnu poslance žádalo, aby termín rozjezdu systému odložili. Nebyl prý totiž dostatečně otestován a úředníci se báli, aby neskončil podobným fiaskem jako před necelými dvěma lety Centrální registr vozidel.

Pokud by se spuštěním registru byly problémy, mohlo by to přerůst v mezinárodní ostudu. Z větší části je totiž placen Švýcarskou konfederací v rámci programu česko-švýcarské spolupráce. Celkové náklady na nový centrální registr zbraní dosáhly 390 tisíc švýcarských franků (8,8 milionů Kč).

Aktualizace: 2.7.2014, 12:30

Někteří prodejci zbraní měli včera problémy se do systému přihlásit.

„Včera ráno se nedalo přihlásit. Po několika telefonátech na podporu se nakonec přihlášení podařilo. Nicméně při zadávání byl problém zbraň zapsat. Při kliknutí na zapsání do EKZ byla velmi dlouhá odezva systému, ale později to zřejmě nějak optimalizovali a začalo to fungovat dobře,“ říká  Radek Libovický ze společnosti Lira IS, která provozuje obchod  prodej-zbrani.cz. Libovický zároveň upozorňuje, že pokud prodejce při zadávání udělá chybu, nemá možnost ji v systému dodatečně opravit.

Prodejci se zatím se systémem seznamují, ale už nyní plánují jeho napojení na vlastní interní systémy.

„Systém funguje poměrně rychle, ale bude nutné propojení s naším systémem a dávkové vkládání, protože v 21. století vkládat vše dvakrát do dvou systémů nepovažujeme za moc pokrokové,“ uvedl Ivo Hofman ze společnosti PROARMS CZ.

Objevily se už i názory, že ministerstvo potažmo policie systém spustilo narychlo a až ex post řeší připomínky prodejců.

BRAND24

„Považujeme za amatérské spouštět aplikaci, aniž by se dopředu udělal zkušební provoz, případně oslovili dobrovolní testeři z řad prodejců a dovozců, kteří by dali svoje připomínky a náměty a systém se tak doladil ještě před svým spuštěním,“ říká Radek Libovický.

Zdroj: Rozhlas.cziDNES.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).