Hlavní navigace

Politici, domény a velbloud

17. 5. 2002
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Pomalu začíná platit, že co politik, to vlastní webová prezentace. Jedním z předpokladů pro úspěch webové prezentace je dobrá doména. I když je po doménách obsahující jména českých politiků velká sháňka, pořád zůstává dost prostoru pro sympatizanty, kteří chtějí svému politickému oblíbenci vyjádřit na webu podporu, i odpůrce, kteří chtějí dotyčného politika zesměšnit.
Role doménového jména u prezentace známé osobnosti rozhodně není zanedbatelná. U politika si však není třeba lámat hlavu nad geniální doménou. V úvahu připadá v podstatě pouze příjmení, případně kombinace příjmení a vlastního jména. Dá se uvažovat ještě o charakteristické přezdívce, případně čestném titulu (např. otecvlasti.cz, tvurceblahobytu.cz, lvisrdce.cz atd.). Čeští politici se však charakteristickými přezdívkami nehonosí (v úvahu by připadala snad jen doména panprofesor.cz) a čestnými tituly neoplývají už vůbec.

Zůstávají tedy jen občanská jména, přičemž dotyčný politik musí vyhrát závod se svým obdivovatelem, odpůrcem či doménovým spekulantem o to, aby si zaregistroval nejjednodušší – nebo v hospodských debatách nejpoužívanější – formu jména jako první. Jak se to českým politikům daří?

Stále existuje široká skupina známých osobností, které osud jejich jmenné domény, natož pak možnost zřídit si stránky, kde by ukázaly občanům svou pravou tvář, vůbec nezajímá. V čele skupiny nezúčastněných stojí premiér Miloš Zeman. Na doméně zeman.cz vás nepřivítá přívětivá tvář šéfa vlády, nýbrž vojenská bagančata – doménu vlastní a svoji prezentaci na ní provozuje otrokovický výrobce obuvi Zeman holding, a.s.

Doménu miloszeman.cz dle výpisu z databáze CZ.NICu vlastní František Rigo. Jeho jméno padne v tomto článku ještě několikrát. Pan Rigo si totiž v dubnu tohoto roku zaregistroval řadu domén ve tvaru „jménopříjmení.cz“, kde jméno a příjmení náleží známým politikům různé politické orientace. Pan Rigo zřejmě sázel na to, že zaregistrované domény budou v předvolební kampani nabývat na hodnotě. Dle mého názoru se sekl. Naprostá většina známých politiků už nějakou tou doménou, na které provozují svou prezentaci, disponuje. Když si nepořídili možné doménové aliasy už při akvizici své první domény (na tuto možnost byli určitě upozorněni), proč by to dělali nyní?

Zpět k hnutí nezúčastněných. Do něj spadají především představitelé levice. Kromě Zemana je to např. Stanislav Gross (doménu stanislavgross.cz má zaregistrovanou Stanislav Putík od května 2001, doménu gross.cz vlastní zřejmě právnická osoba věnující se podnikatelské činnosti a familiérní standa.cz zabrala jistá cestovní kancelář), Miroslav Grebeníček (všechny možné varianty jména zcela volné), Miroslav Ransdorf (doménu ransdorf.cz si osvojil ing. Václav Ransdorf, zatím však žádné stránky neprovozuje), křesťanský střed zastupuje Miroslav Kalousek (doménu kalousek.cz obsadil zpěvák Jan Kalousek).

Na pomezí mezi zúčastněnými a nezúčastněnými se pohybuje Petra Buzková. Doména buzkova.cz je zaregistrována a vlastněna Ottou Kechnerem, což je náměstek pražského primátora a jeden z manažérů volební kampaně ČSSD. Jedná se však pouze o redirect na stránky ČSSD, kde o Buzkové není k dispozici v podstatě žádná informace s výjimkou její e-mailové adresy do Poslanecké sněmovny. Doménu petrabuzkova.cz si uzurpoval pan Rigo. Ostatní možné složeniny (petra-buzkova.cz, petra_buzkova.cz, buzkovapetra.cz atd.) jsou volné.

Krátce k Vladimíru Špidlovi. Doména spidla.cz je vlastněna a využívána pro svou prezentaci firmou Špidla Data Processing s.r.o., která se mimo jiné podílí na výrobě cover CD pro časopis Chip. Doména vladimirspidla.cz je skutečně vlastněna Vladimírem Špidlou. Jestli je to „ten Špidla“ se však z výpisu CZ.NICu uhodnout nedá, dá se to však považovat za pravděpodobné. Každopádně žádné stránky zde zatím nejsou. Co se týče „ministra pro Internet“ Karla Březiny, i ten prošvihl možnost získat nejintuitivnější doménu brezina.cz (najdete zde prezentaci penziónu Březina). Pro svou prezentaci tedy využil doménu karelbrezina.cz a svou internetovou uvědomělost prokázal i pořízením aliasu brezinakarel.cz.

Přichází na řadu smluvně-opoziční partner. Mít vlastní stránky je u známějších tváří ODS vcelku standardem. Kvalitou své prezentace a především množtvím péče, kterou jí věnuje, vyniká mezi všemi českými politiky Václav Klaus. Jeho prezentace je přístupná přes notoricky známou doménu klaus.cz i přes alias vaclavklaus.cz. Nebyl by to Klaus, aby i obyčejný výpis z databáze CZ.NICu nebyl něčím výjimečný. Klaus je nejen uveden jako vlastník i plátce (jako plátce většinou místo politika figuruje firma, která zařizuje hosting nebo která se o prezentaci stará), ale navíc se uvádí i se všemi dosaženými tituly (Prof. Ing. Václav Klaus, CSc.). Kdo chce „pana profesora“ pohanět, ten může využít volných domén klausvaclav.cz, vaclav-klaus.cz a jiných méně malebných složenin.

„Korunní princ“ ODS Ivan Langer byl podobně jako Klaus úspěšný v akvizici domény. Jeho prezentace využívá adresu langer.cz. Langerovi patří pravděpodobně i naprostý primát, co se času pořízení domény týče. Langer.cz byla zaregistrována už 28.4.1998 (pro srovnání klaus.cz až v prosinci 2000).

Ve zvláštní situaci je Petr Nečas. Vlastníkem i plátcem domény petr-necas.cz, kde se nachází stránky stínového ministra obrany ODS, je podle CZ.NICu společnost Newbreed s.r.o., která zřejmě stránky vyrobila. Nečas se pravděpodobně o práva ke své doméně, resp. jménu, při vytváření své prezentace nestaral. I kdyby se však s firmou rozešel ve zlém, stále mu zbývá spousta variant (petrnecas.cz apod.). Tu nejlepší – necas.cz – mu stejně vyfoukla společnost ONE.CZ s.r.o. (v současné době zde neprovozuje žádné stránky).

„Zlý muž“ ODS Miroslav Macek využívá tradičně doménu viditelnymacek.cz. Proč za těchto okolností pan Rigo registroval doménu miroslavmacek.cz, je záhadou. Macek.cz vlastní jiná fyzická osoba, méně intuitivní tvary jsou volné.

K představitelům Koalice: Doména cyrilsvoboda.cz se opět stala obětí Františka Riga. Předseda KDU-ČSL je však zdá se spokojený s doménou svobodacyril.cz, kde se jeho stránky nacházejí. Vlastníkem i plátcem domény (a také webmasterem prezentace) je Martin Vychodil.

O osud svého jména na Internetu patrně vůbec nejeví zájem kontroverzní poslanec Pavel Tollner. Volná doména tollner.cz je dle mého názoru ideální pro zřízení situ věnovaného propagaci homosexuálů, lesbické lásky a registrovaného partnerství.

Karel Kühnl je jedním z těch, kteří si k doméně (kuhnl.cz) pořídili i alias (karelkuhnl.cz). Ostatní možné podoby domény jsou nechány na pospas davu.

Raritou mezi českými politiky je Hana Marvanová, která jako jediná používá „světovou“ doménu prvního řádu. Její stránky jsou přístupné na adrese marvanova.info. Jedná se však spíše o z nouze ctnost, neboť doménu marvanova.cz jí vyfoukl před nosem (přibližně o měsíc) Martin Průša. Jaké byly důvody jeho počínání, těžko říci (přes doménu se uživatel dostane na stránky obchodu s golfovými potřebami). Ptáte se na osud domény hanamarvanova.cz? Postačí říci Rigo a zbytek si domyslete sami.

Vzhledem k tomu, že většina politiků si provoz svých stránek hradí jinak než z kapsy státu, považuji internetovou sebepropagaci za peníze daňových poplatníků za poněkud neetickou.

BRAND24

V tomto směru mě nemile překvapil senátor Jan Ruml. Důvodem nebyl obsah jeho webových stránek, nýbrž fakt, že jako vlastník domény janruml.cz, na které jsou OSOBNÍ stránky Jana Rumla vystaveny, figuruje v databázi CZ.NICu „Senat PCR“. Jako plátce je sice uvedena společnost EMC a.s., považuji však za pravděpodobné, že provoz stránek Jana Rumla platí Senát (který hradí faktury firmě EMC, jež se o stránky nějakým způsobem stará). Tedy vlastně daňoví poplatníci. Nejistá je v tomto ohledu i situace jednoho z internetových politických věrozvěstů Vladimíra Mlynáře. Ve výpisu CZ.NICu je jako vlastník domény mlynar.cz uveden (či spíše uvedeni) doslova „PSP CR, Vladimir Mlynar“. Plátcem i technickým správcem je Globe Internet, s.r.o. Otázkou tedy je, kdo firmě Globe Internet vlastně platí. Poslanecká sněmovna nebo Mlynář? Skepticky se kloním spíše k druhé variantě.

Pokud by se někdo ze čtenářů chtěl zeptat Jana Rumla na náklady jeho stránek osobně, má možnost už dnes, 17. května 2002. Jan Ruml se totiž osobně účastní mítinku Koalice k zavedení přímé volby prezidenta. Akce se bude konat od 14.00 do 16.00 v Plzni u vědecké knihovny. Od 15.00 má být přítomna i velbloudice Josefína, jejíž úlohou má být dle zprávy zveřejněné na stránkách Jana Rumla „vozit děti“. V této souvislosti bych rád upozornil, že ani velbloudi to nemají se svými doménami lehké. Doména josefina.cz je obsazená už od 28. dubna tohoto roku.

Vadilo by vám, kdyby si politik pořídil osobní webovou prezentaci za státní peníze?

  • Ano.
    21 %
  • Ne.
    1 %
  • Pořád lepší než vyhodit je za něco jiného.
    78 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se dlouhodobě věnuje publicistice zejména v oblasti interaktivní zábavy a multimédií. Kromě Lupy publikuje například v deníku Právo či online magazínu Bonusweb.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).