Hlavní navigace

Politici, Internet vás spasí!

14. 6. 2004
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

O víkendu se konaly volby do Evropského parlamentu, a přestože všechny lístky ještě nedotčené odpočívají v urnách a čekají na začátek sčítání, díky průzkumům se už teď ví, že s účastí to nebylo nic moc. V počtu odevzdaných hlasů evropské volby hladce převálcuje nedělní SuperStar.

Pro třicetiprocentní účast voličů lze najít celou řadu důvodů. Klasický evergreen politologů, tedy chalupáři a hezké počasí, tentokrát asi nezazní: v sobotu pršelo. O to víc se bude mluvit o tom, že jsou Češi euroskeptičtí, Brusel je daleko, lidé Unii nerozumí, Evropský parlament má málo pravomocí a voliči už jsou množstvím téměř každoročních voleb unaveni.

Stále se snižující volební účast je problémem všech západních demokracií, nejhůře ze všech jsou na tom v USA. Dříve či později to nutně vyvolá otázku, co s tím. Jednou z možností je účast u voleb nařídit; volební povinnost se už dnes v některých zemích používá a kdysi byla i u nás. Jinou variantou je pokusit se přesunout hlasování blíž k voličům.

Paralela se SuperStar je možná poněkud laciná, přesto se přímo nabízí. Lidé jsou líní dojít do volební místnosti, esemesky pro superhvězdičky však posílají po desítkách. Metody prezentace politiků ve volební kampani se přitom od SuperStar příliš neliší – snad jen ten zpěv jim jde o něco hůř. Proč by se tedy o obsazení parlamentu nemohlo rozhodovat přes Internet nebo mobilní telefony?

Asi to zní jako hudba budoucnosti, možná by to stejně nic nevyřešilo, snad to dokonce někoho děsí: pokud by se mělo přes Internet volit, vyžadovalo by to jednoznačnou identifikaci každého uživatele, bez možnosti jakýchkoliv podvodů. Pokud se však už dnes v řadě států volí poštou, proč by to časem nemohla být pošta elektronická.

BRAND24

A pro politiky všech stran: nebuďte smutní, Internet vám může pomoci už dnes. Stačí kliknout na následující odkaz z eTargetu, který jsem objevil pod článkem o volbách na jednom zpravodajském serveru. Vědět tohle dřív, mohlo to dopadnout jinak!

1223

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).