Hlavní navigace

Polovinu z nalezených USB disků lidé vyzkoušejí v počítači

13. 4. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Cherries / Shutterstock
Nechte někde na veřejnosti ležet USB disk infikovaný virem nebo schopný zničit porty v počítači a máte nebezpečně velkou šanci uspět.

Čerstvý pokus z University of Illinois Urbana-Champaign přináší varovná zjištění, jak se inteligentní lidé mohou chovat nerozumně až nebezpečně. Výzkumníci rozmístili v univerzitním areálu 297 USB klíčenek a zjistili, že lidé dokáží být krajně nezodpovědní a ohrožovat zbytečně sami sebe (a nakonec i jiné).

Minimálně 45 % z rozmístěných USB disků někdo nejen našel, ale také je vložil do počítače a otevřel obsah, který byl na klíčence umístěn. Pokud by na ní byl virus, měl by už zavirovaný počítač (což je v době boomu ransomware dost velké nebezpečí). A pokud by klíčenka byla upraveným kusem hardwaru, který umí zničit port v počítači, měl by problém jiného druhu.

Těm, co se nechali nachytat, výzkumníci posléze zobrazili dotazník s prosbou o vyplnění, což nakonec udělala necelá polovina. Nejčastěji uváděným důvodem, proč klíčenku vzali a začali zkoumat, bylo to, že ji chtěli vrátit majiteli. Což samozřejmě můžete a nemusíte brát vážně.

Na druhou stranu, někteří z těch, kdo klíčenku zkoumali, byli trochu „chytřejší“ v tom, že pro zkoumání jejího obsahu nepoužili vlastní počítač, ale některý z univerzitních.

BRAND24

Pokud se o celém výzkumu chcete dozvědět více, tak viz Users Really Do Plug in USB Drives They Find (PDF). A pokud jste ještě nečetli o speciální USB klíčence, která pustí do vašeho počítače 220 V a přinejmenším poškodí USB port, tak se podívejte do This Treacherous 220-Volt Flash Drive Can Fry Your Computer In Seconds:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).