Hlavní navigace

Pořiďte si vytáčený internetový paušál Českého Telecomu...

3. 9. 2004
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

...než si Český Telecom všimne, co se stalo a zase ho zruší. Můžete si totiž přikoupit nová tarifní rozšíření (balíčky) pod názvem Víkend či Volno a díky drobnému triku se připojit na Internet zadarmo. Celé to má jedinou podmínku, připojení vcelku nesmí přesáhnout půlhodinu. Pak se jen odpojíte a připojíte znovu.
Český Telecom právě představil svá tarifní rozšíření Víkend a Volno za akční ceny 99 respektive 149 korun. Díky těmto nadstavbám pro cenové programy je možné volat o víkendu případně mimo špičku zdarma až po dobu 30 minut, po uplynutí této doby je hovor účtován po minutách. Bezplatná volání se vztahují na místní a dálková volání v pevné síti. Na mezinárodní volání, volání do mobilních sítí a volání do sítě Internet se zvýhodněná nabídka nevztahuje.

S podobnými balíčkovými nabídkami se setkáváme již dlouho v sítích mobilních operátorů, to ale není podstatné. Zajímavá je skutečnost, že tuto nabídku lze využít pro poměrně ekonomický přístup k Internetu. Pokud se smíříte s tím, že se po půlhodině (či radši o maličko dříve) odpojíte a znovu připojíte, můžete celý víkend surfovat s Víkendem zadarmo. Jak to?

Inu, řada poskytovatelů služeb Internetu (dále jen ISP) nabízí přístupová čísla vytáčeného připojení k Internetu nejenom na speciálních číslech podléhajících zvláštní internetové tarifikaci, ale také na běžných telefonních číslech v rámci pražské předvolby. To ničemu nevadí, protože cenové programy Víkend a Volno umožňují i dálková volání zdarma, takže i lidé z jiných regionů mohou z těchto tarifů volat zdarma na pražská čísla.

Je samozřejmě potřeba mít účet do služby konkrétního ISP registrovaný, i když například iDnes služba si vystačí s loginem a heslem idnes a registrace není potřeba. Pro jednotlivé služby stačí využít následující přístupová čísla:

BRAND24

  • iDnes – 266 090 012
  • Volný – 246 098 993.
  • Razdva (Contactel) – 266 090 012
  • Quick (Český Telecom) – 222 111 993
  • Tiscali – 226 009 996 (update 16:53, 3. 9. 2004)

Nenadálá možnost paušálního zpoplatnění připojení k Internetu není zase tak překvapivá. ISP dnes již běžně používá čísla začínající 971 tarifu Internet, která v rámci tarifních zvýhodnění Český Telecom neuvolnil a za provoz na těchto číslech dostává ISP od operátora patřičný podíl. Tato čísla ale nelze používat ze zahraničí ani z mobilních sítí, takže mnoho operátorů používá i aliasy, přístupová čísla v klasické telefonní síti. A pokud jsou zároveň telekomunikačními operátory (což je již pravidlem), dostávají za příchozí volání rovněž svůj patřičný díl v podobě terminačního poplatku. A tuhle maličkost Český Telecom přehlédl.

Otázka samozřejmě je, jak dlouho taková možnost vydrží a co s tím Český Telecom udělá. Jenže zatímco je velmi jednoduché vyloučit volání do zvláštně zpoplatněné oblasti, selektivní blokování jednotlivých čísel by se nemuselo regulátorovi tak líbit. V analogové síti je přeci jedno, co na druhé straně piští – zda modem, nebo člověk. Očíslovacího plánu a vlastních podmínek je někdy třeba se držet. Takže uvidíme, jak dlouho další „internetový paušál“ vydrží…

Myslíte si, že Český Telecom o možnosti připojit se zdarma na Internet skutečně neví?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).