Hlavní navigace

Názor k článku Portál veřejné správy: první dojmy od Jiri Pallas - Ano vsechny urady si to budou spravovat samy,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 10. 2003 7:52

    Jiri Pallas (neregistrovaný)
    Ano vsechny urady si to budou spravovat samy, ale predpokladam, ze ve vlastnich systemech. Na zacatku devadesatych let jsem stavel registr obyvatel pro vnitro /vyhral jsem vyberove rizeni proto, ze jsem byl 3x levnejsi nez ceske firmy/ a a to reseni bezi dodnes - Informix na Unixu. Delal jsem potom dalsi velke databazove systemy pro ministerstvo financi, napriklad registr ekonomickych subjektu. Takze mam predstavu co je mysleno tim spravovanim systemu jednotlivymi urady - proste kazdy si chce utracet sve penize sam. Tudiz predpokladam, ze GOV je v podstate rozcestnik kombinovany v lepsim pripade s OLAP systemem, tedy nutnost transakci je nulova.
    Jeste takova zajimavost - transakce registru obyvatel a patrne i na ostatnich uradech jsou komplikovanejsi nez pouze provedeni commitu. Jelikoz vetsina ukonu ve statni sprave nabyva pravni moci az po urcite dobe, je samotna databazova zmena vazana jeste touto dobou, do kdy plati stare udaje a teprve pokud nekdo neprijde s odvolanim a pod, tak nabude transakce platnosti. Tudiz je mozno videt on line transakce pouze jako frontu pozadavku a na to nepotrebujete take zadne velke transakcni schopnosti.
    V meme puvodnim prispevku jsem mluvil o tom, ze Rande a Seznamka jedou na MS SQL a kazdy den tam bez velkych problemu probehne 1,5 milionu on line transakci. Tudiz by stacil i ten Gates, ktery je mnohem levnejsi nez Oracle, ma vetsi pocet dostupnych programatoru a techniku a tudiz je pro takoveto nekriticke systemy plne dostacujici.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).