Hlavní navigace

Portugalci testují dron ovládaný myšlenkami. Cílí i na armádu

25. 2. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Technologie firmy Tekeven umožňuje pilotovat drony jen pomocí mozkových vln. Drony ale mají být jen první zastávkou.

V dohledné době drony, ve vzdálenějším horizontu letadla. Tekever chce umožnit pilotovat i lidem, kteří mají omezený pohyb. A to i přesto, že o bezpečnosti této technologie zatím není celá scéna přesvědčena. Na vlastní mozek to vyzkoušel Dave Lee z britské BBC.

Firma spolupracuje s bezpečnostními agenturami, policií a armádou. Své drony by tak mohli mozkem ovládat kromě vojáků i policisté. Jde o další z pokusů, jak využít technologii EEG, která se používá k diagnostice v medicíně. 


Zdroj: BBC

EEG sleduje aktivitu ve specifických částech mozku. Výcvik pilota zabere ale několik měsíců. Musí se naučit zaměřit svou pozornost jen na řízení a udržet ji. „Jsme přesvědčení, že pilotovat letadlo teď bude mnohem jednodušší,“ tvrdí pro BBC šéf Tekeveru Ricardo Mendes a dodává, že jejich novinka Brainflight může být krokem k dalšímu zvýšení bezpečnosti ve vzduchu. A to nejen pro vojenské piloty. 

BRAND24

To je ale zatím jen vize. Letečtí experti se na novinku dívají spíš skepticky. A to především kvůli regulaci a důvěře cestujících. „Letecký průmysl jde dnes jinou cestou, soustředí se spíš na lepší materiály a úspornější motory,“ tvrdí britskému serveru letecký specialista John Strickland.

Podle Mendese se může jejich technologie stát záložním bezpečnostním systémem pro případy, že se něco stane na palubě. V případě infarktu nebo jiné indispozice by mohl řízení převzít někdo na zemi a dovést letoun zpět na základnu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).