Hlavní navigace

Povodňová vlna zasáhla i český Internet

14. 8. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Tentokráte se řádění přírodních živlů neomezilo pouze virtuálně na zpravodajské servery, které šly tradičně ke dnu kvůli přívalu návštěvnosti, ale fyzicky zasáhlo některé poskytovatele Internetu a webhostingu. Potíže měli nebo mají například Internet OnLine, PASNET, Euroweb, AT&T, WorldCom/UUNET, Pragonet a další.

Ve 3:55 dosáhla Vltava v Praze průtoku 5.000 kubíků za vteřinu. Již v poledne Pražská energetika odpojila od dodávek elektřiny celý Karlín a nábřeží Starého Města. Bez proudu byla i celá Libeň, Braník, Bubeneč, Holešovice, část Hostivaře, Lahovice, Malá Strana, Maltézské náměstí, Modřany, Žofín, Radotín, Zbraslav, Trója a Velká Chuchle. Přičemž v následujících hodinách se počítalo s dalším odpojováním trafostanic. Vzhledem k tomu, že v postižených oblastech má sídlo několik poskytovatelů Internetu a provozovatelů webhostingu, nemohla se celá věc obejít bez problémů. Záplavy se tak na českém Internetu odrazily více než 11. září.

První problémy signalizoval od časného rána server iDnes upozorněním: „Vážení čtenáři, poskytovatel internetového připojení redakce iDNES je v záplavové zóně. Pokud byste se nemohli dostat na naše stránky, jsou servery iDNES odpojené.“ Oním nejmenovaným poskytovatelem Internetu je divize Českého Telecomu Internet OnLine sídlící v luxusních prostorách karlínského administrativního centra. Obavy se ukázaly jako opodstatněné a kolem deváté hodiny ranní se některé servery umístěné u Internet OnLine (včetně jejich portálu Quick) přestaly ozývat. iDnes se nakonec v nouzovém režimu rozběhl na záložním serveru MobilMedia.

Ve stejném administrativním centru jako Internet OnLine sídlí i Redbus Interhouse, nejmodernější poskytovatel webhostingu v České republice, jehož kolokační středisko o rozloze 2.147 metrů čtverečných bylo investicí 300 milionů korun otevřeno v letošním dubnu. Když jsem odpoledne hovořil s obchodním ředitelem Petrem Divišem, bylo mi řečeno, že v Karlíně panuje polovojenský režim, takže byli z budovy všichni vyhnáni a dostali zákaz zapnout záložní generátory nacházející se pod případnou čarou ponoru. Servery umístěné v prvním patře tedy byly závislé na Pražské energetice. Ve 22:38 mi však country manager Vlastimil Polák psal, že společnost setrvává v nepřetržitém provozu.

Podstatně hůře na tom byli někteří poskytovatelé Internetu. Již v sedm hodin ráno pražská akademická síť PASNET upozorňovala na výpadek elektrické energie v uzlu MFF UK Trója a posléze varovala, že dle situace může být odpojen i centrální uzel na Ovocném trhu. Její správci postupně vypínali aktivní prvky v lokalitách ohrožených vodou. V zátopových oblastech se nacházel taktéž Aliatel a BroadNet. První jmenovaný přesunul řízení sítě do záložního řídícího centra v Praze 3 (Nagano), nefungují pouze některé interní informační systémy, pošta a web. Největší potíže ovšem stihly v Holešovicích sídlící Euroweb, jehož síť byla v době psaní článku stále ještě nedostupná, včetně internetových stránek NIX.CZ.

BRAND24

Výpadky přípojek do NIX.CZ zaznamenali rovněž AT&T a WorldCom/UUNET. WorldCom/UUNET byl nucen opustit kancelářské prostory Praha City Center na Těšnově, ovšem komplikace byly zapříčiněny kolapsem metropolitní sítě Pragonet v okamžiku, když byla v pražském metru z bezpečnostních důvodů vypnuta elektřina. To se samozřejmě podepsalo na všech, kdo měli od Pragonetu pronajaté optické trasy. Kvůli přerušeným dodávkám elektrické energie se místy odmlčela i kabelová síť UPC a Český Telecom kolem poledního hlásil, že 20 místních či lokálních ústředen běží na agregát nebo baterky a mimo provoz je asi 4.300 telefonních stanic (převážně v jižních Čechách).

Vynález zpravodajského serveru iDnes – minutové zpravodajství – hbitě okopírovaly portály Atlas, Centrum a Seznam. Nejrychlejší bylo v tomto případě Centrum, které zřídilo krizový zpravodajský štáb čítající 11 lidí a navíc nabídlo azyl redaktorům Lidovek, již museli přerušit práci, protože jejich server byl umístěn v rámci rodiny iDnes u Internet OnLine a současně bylo nutno vyklidit i karlínskou redakci. Zpravodajský server Atlasu měl přibližně 400 dotazů za vteřinu a podobně na tom byli zřejmě i ostatní, neboť čas od času byla řada internetových stránek nedostupná z důvodů přetížení (Centrum například pronásledovaly potíže s databází apod.).

Jsou čeští ISP na podobné situace dobře připraveni?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).