Hlavní navigace

Pozor na zloděje!

2. 7. 2004
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nastavit si svoji emailovou schránku tak, aby na každou došlou zprávu automaticky odesílala potvrzení o doručení, je vynikající nápad. Lidé, kteří takové doručenky budou dostávat, si to možná myslet nebudou, ale co je nám po nich. Ale pozor: občas to může být pěkně nebezpečné.

Nastavit si svoji emailovou schránku tak, aby na každou došlou zprávu automaticky odesílala potvrzení o doručení, je vynikající nápad. Lidé, kteří takové doručenky budou dostávat, si to možná myslet nebudou, ale co je nám po nich. Ale pozor: občas to může být pěkně nebezpečné.

Nevím jak vy, ale já, když jedu na dovolenou, automatický odpovídač si nastavuji. Za týden či dva se mi ve schránce nakupí hezká hromádka emailů a nechci působit jako nezdvořák, který na ně neodpovídá. Dost na tom, že tak občas působím i normálně, když dopisy nestíhám vyřizovat; ještě dovolená k tomu. Každý, kdo mi během dovolené pošle mail, tedy dostane krátkou zprávu, že jsem mimo civilizaci. Součástí je také přehled mých kolegů, na které se v době mojí nepřítomnosti může obrátit, pokud jeho záležitost skutečně hoří.

Kdysi mi podobná zpráva přišla od Patricka Zandla, tehdy ještě „pomocného grafika“ v iDnes. Psalo se v ní něco takového: „Pokud je Vaše záležitost urgentní, pošlete mi prosím SMS na mobilní telefon. Neznáte-li moje číslo, není Vaše záležitost dostatečně urgentní.:-)“ K podobné výzvě jsem zatím odvahu nenašel. Ne že bych nechtěl být nezdvořilý, to ne, ale bojím se, že mé číslo ještě stále zná příliš mnoho lidí.

BRAND24

Tento týden mne však kolega Tomáš Krause přivedl na zajímavou myšlenku: podobné zprávy jsou vlastně doslova rájem pro zloděje! Zatímco kdysi se správný bytař musel celé dny plížit kolem domů, pozorovat schránky přetékající nevybíranou poštou a volat z budky na rohu, zda v bytě opravdu nikdo nezvedá telefon, dnes mu stačí sedět doma u Internetu. Kvůli chybnému nastavení se totiž v době dovolených automatická odpověď co chvíli objeví ve kdejaké konferenci. Pak už stačí jít najisto: Jan Novák, firma Novák a syn, je až do 7. července na dovolené v Norsku. Zjistit si adresu už nebývá takový problém.

Až se tedy budete chystat na dovolenou, myslete na to; buď můžete působit jako nezdvořák, nebo si pozvete na návštěvu zloděje. Doporučení na závěr tedy zní: radši nikam nejezděte a zůstaňte pěkně v práci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).