Hlavní navigace

PPF půjde do aukce na mobilní kmitočty znovu, ale má své podmínky

9. 4. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa
Skupina PPF půjde do aukce kmitočtů pro mobilní sítě jen tehdy, pokud nedojde ke zbytečným odkladům a budou zachovány nově navržené podmínky aukce

Na včerejší zveřejnění podmínek opakované aukce mobilních kmitočtů (podrobněji viz dnešní článek zde na Lupě) již zareagovala skupina PPF, vydáním tiskové zprávy. Její obsah si dovolím shrnout tak, že trvá na zachování nových podmínek v takové podobě, v jaké byly včera zveřejněny.

Ačkoli to na první pohled vypadá trochu divně, má to svou logiku: ČTÚ totiž změnil názor, a pro nově příchozího (což je právě případ PPF) vyhradil blok 2×10 MHz v nejlukrativnějším pásmu 800 MHz. To se pochopitelně nebude líbit stávajícím operátorům, kteří v rámci veřejné konzultace zcela určitě spustí intenzivní argumentační cvičení na téma, jak je to nespravedlivé, jak tím budou poškozeni atd. Zkrátka budou velmi intenzivně tlačit na změnu. A tak se PPF zcela logicky snaží vytvořit určitý protitlak.

BRAND24

Tisková zpráva skupiny PPF konkrétně uvádí následující čtyři parametry, které považuje za zásadní pro celou aukci:

  • Vyhrazení  dvou bloků (2×10 MHz) v pásmu 800 MHz pouze pro nové subjekty.
  • Zabránění diskriminace nových subjektů vstupujících na trh, konkrétně jde o garanci možnosti získat pro nové hráče srovnatelné množství kmitočtového spektra, jaké dnes mají stávající operátoři.
  • Striktní povinnost pro stávající operátory poskytnout v sítích 2G a 3G tzv. národní roaming plus garance regulátorem deklarované ochrany nových subjektů na trhu proti tzv. margin squeezu (povinnost poskytovat velkoobchodní nabídku za nižší ceny než maloobchodní).
  • Zajištění naprosté anonymity jednotlivých účastníků aukce.

Kromě toho ale přichází ještě s dalším „parametrem“, kterým je rychlý postup bez dalších odkladů – když svou účast podmiňuje jak dodržením oněch čtyř výše uvedených parametrů, tak i rychlého postupu:

Bez zachování těchto podmínek v připravované aukci a bez vypsání aukce bez zbytečných odkladů se PPF nové aukce nezúčastní. Zkušenost první neúspěšné aukce totiž jasně ukázala, že bez splnění uvedených parametrů není vstup nového operátora na trh dominovaném stávajícím oligopolem tří operátorů možný.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).