Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Práce kvapná ani webu nesvědčí od :-) - Jasně, stránky dělané různými generátory jsou na draka,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 5. 2005 7:14

    :-) (neregistrovaný)
    Jasně, stránky dělané různými generátory jsou na draka, ale např. když já spěchám a chci kvalitní web, tak tady mám fůru svých zdrojáků + zdrojáků projektů mých známých a kamarádů (od různých časopisů, blogů, prezentací přes ishopy - některý fakt geinálně propracovaný i s vazbama až po webmaily, databáze a nevím co všechno...)

    Takže složit z toho všeho novej web není žádnej problém, protože většinou nikdo nechce (nebo jen velice slabé procento) něco, co by bylo úplně "numero uno"
    Takže většinou vemu prostě jen zdroják z nějakýho jinýho projektu, použiju ho na ten aktuální a jenom ho navlíknu do nové grafiky atd., ale funce zůstavají většinou stejné... Ono se ani není co divit, vždyť většina webů je v podstatě "na jedno brdo" (Mimochodem ty weby pak bývají validní :-))

    --

    Ale speciálně naznáčené přísloví v nadpisu glosy platí pro IT systémy - kdy se ve většině případů fakt "vyhazují prachy z okna". Úplně nejvíc mě vždycky dostane, když ten, kdo síť navrhuje nevolí různé její prvky podle toho, které jsou potřebné, nejlepší atd., ale podle toho s kterými on sám umí zacházet... a vedení to většinou toleruje a ani se neptá proč je tam to nebo ono... Vážně žasnu nad tím, když občas vidím firmičku se sítí o 20-30 PC, která má snad úplně vše řešeno drahým hardwarem (firewally, routery atd.) za x tisíc Kč, přitom tato zařízení využívají třeba jen na pár procent jejich kapacity a jejich funkcí a stejně dobře by jim k tomu účelu posloužil starší PC s nějakým free OS a softwarovým řešením těchto zařízení... úspora v někdy i desetitisících... stejně tak nechápu na co sekretářka, která potřebuje jen občas napsat dopis, poznamenat nějakou schůzku nebo akci a občas odeslat e-mail, tak potřebuje málem nejlepší uživatelský počítač na trhu s XPčkama a MS Office, když by jí k tomu stačil v poho nějaký počítač i pár let starý s Linuxem a OpenOffice :-))

    A takových případů je většina!! Vždycky přijdu, mrknu a po dotazu proč používají právě tohle a tohle, když kdyby použili něco jiného, by ušetřili X Kč, tak dostávám odpověď: Protože s tímhle se našemu správci sítě nejlíp pracuje/nejvíc se mu to líbí atd. atd.

    --

    Závěrem chci jen říct, ať se takto soukromé firmy klidně chovají - je to jejich věc a jejich peníze, když se ovšem dovím od známého, který spravoval síť na jednom nejmenovaném úřadě, že se tam vyhodilo 10 miliónů právě takto do luftu, tak mě to točí na nejvyšší míru, protože jsou to peníze nás všech a za zmínených 10 miliónů by mi mohli alespoň opravit chodník před domem, aby vždycky když zaprší a já šlápnu a kývající se dlaždici na chodníku, neměl ohozené kalhoty blátivou vodou... :-)))
  • 14. 5. 2005 21:26

    markon (neregistrovaný)
    Drahé servery se používají protože jsou spolehlivé, o výkon tu jde minimálně. To tvoje staré Pentium se jednou složí, firma o 20 zaměstnancích vypadne na den a způsobí to škodu třeba 20.000,- Kč, to je důvod proč se to nepoužívá.

    Nové klientské počítače se používají zase kvůli snadnější udržitelnosti, nevěřil bys jak se síť se starým hardwarem špatně spravuje. Pokud je každý druhý programátor, tak můžou na síti být i šunky, ale když je každý laik, tak si koleduješ o průser.
  • 15. 5. 2005 23:17

    Marian Kechlibar (neregistrovaný)
    Troufám si tvrdit, že osoba znalá hardwarové problematiky je schopna navrhnout řešení, které je relativně spolehlivé a přitom laciné. Znám např. obchodní firmu, která provozuje svůj systém na serveru postaveném za 7000 + pravidelné zálohování. Uptime má asi rok. Je však fakt, že v tomto případě nebyly použity nové součástky, ale už "zahořelé", o kterých se vědělo, že jsou stabilní.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).